Takaríts egyszerűen, olcsón, mérgek nélkül!
Címlap / Otthon / Takaríts egyszerűen, olcsón, mérgek nélkül!

Takaríts egyszerűen, olcsón, mérgek nélkül!

Forrás: HUMUSZ
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-18

A reklámok által sugallt "steril" világ képe egyre több vegyszer használatára sarkall bennünket - ne dőljünk be nekik! Művi kemikáliák nélkül is ragyogó tisztaságot varázsolhatunk a régi, bevált házi szerekkel! Mit, hogyan, mivel kezelj? Tippek a lakás minden szegletébe! 

Nagyanyáink még ismerték a takarítás fortélyait. Otthonuk tisztántartásához nem volt szükségük művileg előállított vegyszerekre, csupán természetes anyagokra és néhány jól bevált receptre. Ecettel, sóval, szódabikarbónával, mosószódával dolgoztak, a lakás mégis ugyanolyan tiszta volt, mint most, a háztartási kemikáliák korában. Számtalan egyszerűen kivitelezhető házi praktika létezik. Talán kicsit ódzkodunk tőlük, mert a saját kezűleg elkészíthető tisztítószerek előállítása és alkalmazása bonyolultnak, időigényesnek tűnik, pedig egyáltalán nem az! Csak kényelmesebb a gyárilag töltött flakonért nyúlni, mint néhány percet a megfelelő szer elkészítésére fordítani. Akit aggaszt a lefolyóba öntött klór, a hajtógázos bútorfény vagy a maró zsíroldó használata, változtathat takarítási szokásain. Környezetkímélő tisztítószerek alapanyagai és tanácsok beszerezhetők bioboltokban vagy civil szerevezeteknél is (pl. KÖTHÁLÓ, Ökoszolgálat Alapítvány).

Bevált tippek a lakás minden szegletébe

1. Inkább rendszeresen, mint hébe-hóba!

Takarításkor, tisztításkor is érvényes a megelőzés elve: a friss koszt könnyebb letörölni, lemosni, stb., mint a régi, beszáradt foltot. Ha a szennyeződést azonnal eltávolítjuk, az esetek többségében elegendő a tiszta víz, a tisztítószert sokszor el is hagyhatjuk - ez rögtön kisebb környezetterhelést jelent! Ha gyakrabban takarítunk (portalanítás, mosdó kitörlése, stb.), megelőzhetjük a komolyabb lerakódásokat és ezzel az erős, maró vegyszerek használatát!2. Az egészség a vásárlásnál kezdődik!

Már a vásárláskor gondoljuk át a környezet szempontjából, mit veszünk meg! Ami a környezet számára fenntartható, az a mi szervezetünknek is sokkal egészségesebb!

3. Üveg és tükör esetében egyetlen frottírrongy csodákra képes!
Ha nagyon koszos a felület, vizes ronggyal - vegyszer nélkül! - töröljük át, majd egy száraz frottírdarabbal (pl. öreg törölköző) körkörös mozdulatokkal dörzsöljük meg a tükröt/üveget. Kevésbé szennyezett felületre víz sem kell, azt száraz frottírkendővel is megtisztíthatjuk.

A szappanos vízzel lemosott ablaküveget, tükröt egy rész ecet és négy rész forró víz keverékével permetezzük be, majd töröljük át tiszta ruhával.

4. Szaniterekhez elsőrangú: az ecet
  • Csempék, kádak, mosdókagylók tisztítására használjunk ecetet! Oldja a zsírt és a koszt, csillogóvá varázsolja a felületet.
  • A maró hatású savas vízkőoldók is nagyszerűen helyettesíthetők ecettel. A legvastagabb lerakódást is képes lehozni: a kérdéses részeket locsoljuk le kevés ecettel, majd kefével vagy vizes ronggyal dörzsöljük át. Makacsabb vízkőre helyezzünk ecettel átitatott rongyot és hagyjuk rajta 10 percig. Ha az edény vízköves, öntsünk az aljára egy keveset, majd néhány óra múlva mosogassuk el.
  • Bútorfény helyett használjunk olívaolaj és citromlé keverékét.
  • A vécét szódabikarbónával vagy fele-fele arányban kevert ecettel és vízzel lehet kisúrolni. Tisztít és fertőtlenít.


5. Környezetkímélő alternatívák szagtalanításra
  • A hűtőgép szódabikarbónás forró vízzel tisztítható. Ha szagtalanítani akarjuk, tartsunk benne egy nyitott szódabikarbónás zacskót.
  • A mikrohullámú sütőben párologtassunk egy tál citromos vizet, majd nedves ruhával töröljük ki.
  • Felejtsük el az elektromos, gázhajtásos légtisztítókat, WC-ben úszó illatosítókat! Rendszeres használatukkal összességében véve jelentős mennyiségű vegyi anyagot juttatunk ki környezetünkbe. Alapvető megoldás a rendszeres szellőztetés.
  • Jó megoldás a potpourri használata: illóolajjal illatosított száraz virágszirom vagy termés, amelyet akár otthon is elkészíthetünk saját ízlésünknek megfelelően illatos, szárított növényekből és illóolajokból.
  • Szobába, szekrénybe tehetünk egy csokor/zsákocska friss vagy szárított levendulát, illetve rozmaringot. Szekrény belsejéből elűzi a rossz szagot az őrölt kávé is!
  • Rossz szagot a WC-ből űzzünk el egy szál meggyújtott gyufával.

Forrás: Humusz

Képek:
piqs.de: Ville Miettinen - Grundvik main house
piqs.de: Janosch01 - Zitrone
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4983 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x