Tini lányok, lányos anyák
Címlap / Otthon / Tini lányok, lányos anyák

Tini lányok, lányos anyák

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-02-01

Kapcsolatuk gyakran viharos. Szinte képtelenek megérteni egymást. Anyuka önmagát keresi szertelen leányában, a leány saját magát keresi önmagában. Egyikük sem találja, amit keres. Viszonyukat áthatja a hazudozás, az őszinteség hiánya. Kommunikációs zsákutcáik gyakran odáig fajulnak, hogy a gyermek kezet emel a mamára. Erről ugyan nem illendő beszélni. El is hallgatják, még egymás előtt is... 

Kapcsolatuk gyakran viharos. Szinte képtelenek megérteni egymást. Anyuka önmagát keresi szertelen leányában, a leány saját magát keresi önmagában. Egyikük sem találja, amit keres. Viszonyukat áthatja a hazudozás, az őszinteség hiánya. Kommunikációs zsákutcáik gyakran odáig fajulnak, hogy a gyermek kezet emel a mamára. Erről ugyan nem illendő beszélni. El is hallgatják, még egymás előtt is. Szinte egyenes az út a mamának az elfekvőbe a leánynak a stresszel terhelt és kapcsolatban sérült felnőtt korba. Lehetne másképp is? Persze. Őszintének kellene lenni. De mégis hogyan?

Anya nem ért engem!
Ezzel kezdődik szinte az összes tanácskérő levél, amit 14 éves lányok (és NEM kislányok!) írnak a HarmoNet nőgyógyászának, és szexológusának. Talán a legelső zsákutca a mama lánya kapcsolatban a szexualitás tabuja. A mamák szégyenlik lányaikkal megbeszélni azok szexusát, esetleg tiltásokkal akarnak sikert elérni. A kamaszlányok pedig - természetesen - lázadnak. Mit tehetnének mást? Nem tudják, nem merik elmondani mi a valódi gondjuk. Attól tartnak, hogy anyjuk még túlzottan kicsinek tartja őket a nemi élet megkezdésére.

Hajtja a vére
Így írt 16 éves lányáról egy édesanya. Teljesen tehetetlennek érzete magát lányával szemben, aki semmiben nem hallgatott rá, annyira "hajtotta őt a vére". "Szinte szalad a fiúk után, pedig szép kislány, nagyon jó alakja van és okos, jó tanuló. Mégsem várja meg, hogy a fiúk udvaroljanak neki, ő megy utánuk. Néha rossz nézni." - írja olvasónk. Mi a teendő? Valóban a vér a hibás? A mama hatalma már kevés, de a szíve megszakad, hogy nem tud segíteni. Kérdéseire, tanácsaira nem kíváncsiak.

Ha a mama hatalma nem elég
A kamaszok gyakran "túlzottan önállóak". Ez a vád - legyetek őszinték, kedves mai anyukák! - benneteket is ért, és sértett annak idején. "Bezzeg a mi időnkben még volt a szülőnek tekintélye" - szinte hallom, ahogy kórusban mondjátok a pároddal. A tekintélyelvű családok (és ezzel talán a szülők átejtésére kitervelt praktikák) szerencsére elkezdenek kimenni a divatból. Ugye kedves anyuka, te is emlékszel, hogy másztatok ki lepedőkön a háztetőre a szomszéd Erzsivel? Ugye hogy figyeltetek, hogy a mama-papa meg ne lássa? Gondolod, hogy a lányod nem ismeri ugyanolyan jól a te gyöngéidet, mint annak idején te ismerted eleidét? Igen! Tényleg nem neveltél hülye tyúkot, lányodnak is megvan a magához való esze. Legjobb, ha ezt elismered és el is mondod neki.

Játék, szabályokkal
Amíg kislányod a barbie babájával játszott, bármikor bekapcsolódtál a játékába. Emlékszel? És te, kedves tini? Emlékszel, milyen jó volt játszani anyuval, Akkor elevenítsétek fel ezt az emléket és most játszatok tovább. Játszatok randis játékot. Ebben a játékban a tini lány az egyik főszereplő. Anya pedig mesélhet a régi randikról. Megbeszélhetitek, hogy mik azok a dolgok, amiktől tartasz a fiúddal kapcsolatban és mik azok, amik anyut aggasztják a fiúdat és téged illetően.

A kritikát zárjátok ki a szobából!
Az érzéseiteket elmondhatjátok, de tegyétek tilalmi listára a következőket:

- "Anyúú olyan vaaagy!" - "Már százszor megmondtam, hogy .." és ezen mondatok társait. Ha képesek vagytok úgy megfogalmazni az érzéseiteket, hogy nem keverek bele egymás ellen, - sőt, egymás szerettei ellen - irányuló kritikát és elfogadjátok egymás érveit, egész jó kis beszélgetés alakulhat ki kettőtök között. A tabuk listáján csak a kritika szerepel. A nőgyógyász, a szex, és a fogamzásgátlás témái nem.

Vegyétek fel a "táncrendbe" a következő témákat:

- Ki mennyit tud a fogamzásgátlásról?

- Ki mit tart veszélyesnek és miért?

- Mikor mentek közösen nőgyógyászhoz?

- Melyikőtök szerint mikor érdemes elkezdeni a szexet?

A többi kérdés már felvetődhet magától. Nem baj, ha anya nem tudja mindenre a választ, sőt, lehet, hogy a tini bizonyos kérdésekben (például az AIDS és a narkó veszélyei) olyan újdonságokkal szolgál a mamának, amikről az addig nem is tudott. Itt kiderülhet, miért is fontos a tininek a vér szava, és miért is fontos a mamának a tini erkölcse. Ez elég régimódinak tűnhet, de a mama véleménye nem biztos, hogy hülyeség attól, mert régiesen hangzik.

Jó beszélgetést kívánok, egymás megbántása nélkül, önállóan.

Tóth Zsuzsa
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 14096 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x