Korszerű, stílusos, meghitt otthon - panelben? Igen!
Címlap / Otthon / Korszerű, stílusos, meghitt otthon - panelben? Igen!

Korszerű, stílusos, meghitt otthon - panelben? Igen!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-09-27

A panelházak évtizedekkel előtt a kényelem és a saját tulajdonú otthon csodái voltak, alacsony rezsivel és az akkori lakberendezési, térelrendezési irányzatnak megfelelően kialakítva. Ma már ugyanezek a panelházak nem elégítenek ki minden igényt. Nézzük meg, hogy hogyan lehet 2011-ben élhető térré tenni praktikákkal, átalakításokkal a panelotthonokat! Tippek a lakberendezőtől minden helyiségbe! 

Mit kell tudni a panelről?
Mielőtt rátérnénk a dizájn és dekorációs elemek használatára, feltétlenünk beszélnünk kell a panel szerkezetéből adódó problémákról. Ugyanis ha szakemberek segítségével felújítjuk az otthonunkat, de a legalapvetőbb problémákat nem küszöböljük ki, akkor az olyan, mintha csak kidobtuk volna a pénzünket, és a ráfordított energiánkat.
 • Az egyik jelentős probléma a ’’hőhíd” hatás, ami a felújítatlan, rossz szigetelés miatt adódik. Ugyanis a külső hideg és a belső meleg miatt a panelfalaknál létrejön ez a hatás a panelfal szerkezetének köszönhetően. E miatt a hatás miatt a panelházak nagyon könnyen penészednek.
 • Ha pedig már a panelprogram, vagy saját magad által felújított lakásod van, akkor a falak külsőleg hőszigetelve vannak, illetve lényeges korszerűsítések zajlottak le, például az egyedi mérőórák, a radiátorok cseréje, ablakcserék, elektromos vezetékek áthúzása stb. Ebben az esetben felhívnám a figyelmedet egy szintén fontos dologra: a külső szigetelés és a műanyag ablakok hatására a szellőzés, a levegő cseréje teljesen megszűnik. Amikor a 70-es, 80-as években elkezdődtek a munkálatok itthon, akkor a fűtés kialakításánál figyelembe vették azt, hogy az ablakok nem fognak tökéletesen záródni, így a beáramló levegő segít majd keringetni a radiátorból kiáramló meleg levegőt. Azonban a műanyag ablakok tökéletes záródásával ez a keringetés megszűnt. Ezt úgy kell elképzelni, mintha egy műanyag burok lenne a lakáson kívülről. Ezért fontos az, hogy feltétlenül szereltessünk be lakásszellőztetőt vagy levegő keringtetőt, ugyanis a főzés, a fürdés és a teregetésből adódó pára penészedést fog eredményezni. Amikor otthon vagyunk, szellőztessünk gyakran, rövid ideig. Ha pedig másik megoldást szeretnél, akkor szerezz be egy párátlanító berendezést, ami az előre beprogramozott páraszinten fogja tartani az adott szobát és csak akkor lép működésbe, amikor szükség van rá.
 • Aki egy tízemeletes bérház alsóbb szintjein lakik, tapasztalhatta, hogy hiába megy a fűtés, mégis hűvösebb a levegő. Aki pedig felül lakik, az csak a folytonos szellőztetés mellett tud kellemes hőmérsékletet elérni. Ez az átfolyós fűtési rendszer miatt van, ami a meleg vizet felszivattyúzza a lakóház felső szintjére és onnan lefelé áramoltatva fűti a lakásokat. A probléma az, hogy mire a földszintre ér a víz, kihűl. Korszerűsítéskor ezt átkötős rendszerré alakítják át, ahol már mindenki ugyanolyan magas hőmérsékletű vizet kaphat, így mindenhol meleg lehet.

Mire figyelj, ha most kezdesz felújításba?
 1. Szereltess be saját mérőórát, így ténylegesen csak annyit kell majd fizetni majd, amennyi a fogyasztás.
 2. Érdemes korszerűsíteni az elektromos vezetékeket, különösen a konyhában, ugyanis a mikró, a mosogatógép, a területi megvilágítások miatt itt több energiára van szükség, mint évtizedekkel ezelőtt. 
 3. A radiátorokra vegyél termoszelepet, ezzel ugyanis helyiségenként is lehet a levegő hőmérsékletét szabályozni. Ez nagyon praktikus, mert a fürdőben lehet 24-25 Celsius fok, míg a nappaliban kellemes 21 fok.
 4. Szereltess be levegőztető, szellőztető berendezést, vagy választhatsz olyan műanyag ablakot, aminek az aljába már eleve be lett építve a levegőztető berendezés.
 5. Hangszigetelj! Így kevésbé lesz gondotok a szomszédokra.
 6. Ne építsd be a lodzsát vagy a teraszt, mert így ugyan pár négyzetméterrel nagyobb lesz az alapterület, de nem lesz hova kiülni hűsölni egy forró nyári nap után este, illetve nem lehet csak a lakáson belül teregetni, ami párásítja a levegőt.
 7. Merj teret nagyobbítani! Lehet falakat vagy falrészeket kivágni, azonban ilyenkor minden esetben konzultálj statikussal vagy építésszel a saját biztonságotok érdekében!

Ötletek, tippek minden helyiségbe
Konyha
 • Használj a konyhában természetes anyagokat, például fát és követ,  amelyeknek a színe nyugalmat, harmóniát áraszt.

 • Az elrendezés mindenekfelett! Írd össze, hogy milyen tárolóhelyre van szükséged: üres polc az ételeknek, tányértartók, bortartó, pohártároló, edényeknek tároló hely stb. Hogyha ez megvan, ezek alapján tervezd vagy terveztesd meg a konyhabútor elrendezését. A kezed magasságába kerüljenek azok a dolgok, amiket napi szinten használsz. Így lesz praktikus a konyhánk!

 • Használd ki a rendelkezésre álló teret. A kihúzhatós sarokpolccal és a képen látható kihúzhatós polccal nagyon sok teret nyerhetsz, illetve átláthatóvá válik, hogy mit is rejt a szekrény. Nagyon ajánlom a kicsi konyhákba!
 • Ügyelj arra, hogy ne használj túl sok színt, mert az zsúfoltságot eredményez. Határozz meg két színt és azok árnyalatait használd a kiegészítőknél is. Így kellemes összhatást érhetsz el és a színek miatt nem érzed kisebbnek sem a teret.

 
Fürdőszoba
 • Kis fürdőszobában inkább ne használj fürdőkádat, mert nagy területet foglal el, és a víz folyton kifolyik zuhanyzáskor. Ha pedig zuhanyfüggönyt vagy üvegfalat használsz még pluszban, az egyrészt sokkal több pénzt emészt fel, másrészt pedig teret vesz el, így még szűkösebb lesz a térérzeted. Ha mégis ragaszkodsz a kádhoz, javaslom az alábbi ötletes megoldást, hogy legalább a tárolás egyszerűbb és praktikusabb legyen!

 • Használj bátran egy nagyon látványos darabot a fürdőszobában, ami ezáltal a fókuszpontba kerülve -a színével is – a tágasság érzését fogja kölcsönözni. Használj e mellé a kék mosdókagyló mellé mogyoró- vagy homokszínű csempéket, amik tökéletes kontrasztot alkotva meleggé és barátságossá teszi a helyiséget.
 • Válassz világos fapadlót, mert melegségének és természetes hatásának köszönhetően szívesen tartózkodsz majd ebben a helyiségben. A fürdőszobába gyártott fapadlók teljes mértékig vízállóak, és kevésbé csúsznak, mint egy csempe, így biztonságosabb a számunkra és a kisgyerekek számára is. Ezen felül pedig nem fázunk fel, ha csupasz lábbal állunk itt.


Nappali
 • Nagyon jó ötlet a nappaliban kialakítani egy olyan falrészt, ami a padlótól a falig be van polcozva, és itt elfér minden: a média szektor, a könyvek, az újságok, a dísztárgyak. A többi falfelületet viszont hagyjátok szabadon, hogy az üres térfelület érzése nagyítsa a teret.
 • Ha erre nincs lehetőség vagy ez a megoldás nem szimpatikus, akkor válassz inkább alacsony bútorokat, mert a panellakások belmagassága általában a megengedett legalacsonyabb (270 cm), így ezzel is egy kicsit csalhatunk a szemünknek.
 • Használj naturális színeket és a kiegészítők, a textilek legyenek mintásak, színesek. Így egyrészt könnyen tudsz változtatni, másrészt pedig a levegő érzése járja át a teret.
 • A nagy kiterjedésű felületekre ne tegyél sűrű mintás tapétát vagy szőnyeget, mert a minták mindig vezetik a tekintetünket és a zsúfoltság érzetét keltik. Így a falon a tapéta vagy a festék egyszínű legyen, és a padlón a szőnyeg, a parketta vagy a laminált padló szintén ne legyen túl erős mintájú. Igaz az a tény, hogy ha a lakás minden részén ugyanazt a padlóburkolót használjuk, akkor egységes stílust kapunk, és növeljük a teret.

Hálószoba

 • A kicsi hálószobából egy barátságos, melegséget árasztó területet lehet kihozni. A hófehér ágyneművel és a nagy puha párnákkal teljes lehet a kényelmünk a panellakásban. Ha teheted, az éjjeliszekrényre vagy a polcra mindig helyezz el egy-egy szál virágot, mert szép és kellemes a szemnek.
 • Kerüld a neon és rikító színeket, mivel ezeknek a rezgése élénkítő hatású, így alvás helyett csak forgolódni fogsz az ágyban.
 • Hatalmas és súlyos fabútorok helyett használj akasztós szekrényeket. Tapasztalataim szerint, így a legkönnyebb elhelyezni és átlátni a ruhatárunkat. Az akasztós részt elfedheted egy textilfüggönnyel vagy egy sínen mozgatható rolófüggönnyel is.


Balogh Orsolya
lakberendező
www.boccadesign.hu
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 10541 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x