Szülői módszerek a büntetésen túl
Címlap / Otthon / Szülői módszerek a büntetésen túl

Szülői módszerek a büntetésen túl

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-16

A büntetéssel nevelés ellen és mellett számos érvet és pszichológiai irányzatot felsorolhatnánk. Jelen írásnak azonban inkább az a célja, hogy megmutassa, milyen más lehetőségeink vannak a büntetés alkalmazása helyett, hogy a családi békét megőrizve, mégis kifejezésre juttathassuk érzéseinket, gondolatainkat gyermekünk viselkedéséről. Ugyanakkor az is cél, hogy ilyen esetekben a gyermek kénytelen legyen végiggondolni saját tettének következményeit. 

Dr. Heim Ginott, gyermekpszichológus, klinikai pszichológus, a szülői kommunikációs tréning módszerének kidolgozója így fogalmazott:
Az a baj a büntetéssel, hogy nem működik. Ahelyett, hogy a gyermeket saját korábbi viselkedésének, felelősségének felismerésére és azzal való szembenézésre ösztönözné, inkább bosszúbeteljesítő fantáziálásokra ad lehetőséget. A megbüntetett gyerek nagy valószínűséggel nem azon fog őrlődni, hogy tehetné jóvá, amit elkövetett, inkább azon gondolkodik, legközelebb hogyan úszhatná meg a büntetést, rosszabb esetben, a „majd meglátjátok...” érzés motiválja.

Büntetés alkalmazása esetén gyermekünk azt a következtetést vonhatja le, hogy a „jól megérdemelt” büntetéssel, - amely inkább a szülők végső megoldása, mint a problémáé-, vége a vitának, a büntetés pedig mintegy kiegyenlíti a számlát: helytelen viselkedés: büntetés – 1:1. Mivel pedig így van, jöhet az újabb csíny, ami után a büntetés ismét visszabillenti a mérleget, és egyensúlyba kerülnek a dolgok. A körforgás folytatódik. Hol a motiváció a változásra?


A tapasztalat mondatja velem, hogy ha valamit elmondunk tízszer, és nem jön rá megfelelő reakció, az a tizenegyedik alkalommal sem lesz hatásos. Ugyanarra a módszerre általában ugyanaz a válasz. Ezért kell nekünk változtatnunk a módszeren. Hogyan?

Az álláspontunk szerint a gyermeknek nem büntetésre van szüksége, inkább arra, hogy szembenézzen a tette következményeivel és viselje érte a felelősséget. Ehhez azonban szükséges, hogy előre kijelöljük a korlátokat, és ismertessük a vele szemben támasztott elvárásokat, hogy tudja, milyen magatartás esetén milyen válaszra számíthat. Adhatunk választási lehetőséget, így vonva be őt a probléma hosszú távú megoldásába, és ha mindezeket már megtettük, mégis úgy érezzük, gyermekünkről leperegnek a próbálkozásaink, nem marad más, mint, hogy cselekedjünk.

Lássunk egy egyszerű példát. Tegyük fel, hogy lányunk/fiunk – aki nem a pedantéria mintaképe – kölcsön szeretné venni egy blúzunkat/ingünket a következő osztálybulira. Volt már rá példa, hogy kölcsönadtuk, ami után gyűrötten, foltosan találtuk meg a gyermekünk szobájában, egy ruhahalom alján. Mit tegyünk?
  • Közöljük vele a rosszallásunkat: Nem szeretem, ha...
  • Ismertessük az elvárásunkat: Elvárom, hogyha kölcsönkéred...
  • Választhatsz: vagy vigyázol a blúzomra, vagy...
  • Cselekedjünk: Nem, sajnos nem tudom kölcsönadni a blúzomat, mert...

Vannak olyan visszatérő problémák, amelyekhez más módszer szükséges Ilyenkor nagyon fontos, hogy vonjuk be gyermekünket is, és egyesült erővel, közösen próbáljunk olyan megoldást találni, amely mindkét fél számára elfogadható. Fontos, hogy gyermekünk itt aktív szereplővé váljon, és ne a büntetés passzív, elszenvedő alanyaként tekintsen magára, hanem olyan valakiként, aki képes arra, hogy részt vegyen egy probléma megoldásában. Ez hosszú távon felbecsülhetetlen értékkel bír majd.

 

A témában tartott szülői kommunikációs tréningről további információ: www.ertsunkszot.hu

Képek:
piqs.de: kolorit - Skepsis
piqs.de: Schoderböck Jürgen - Drei Freunde
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4113 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x