Speciális légzéstámogatással több koraszülöttet menthetnek...
Címlap / Otthon / Speciális légzéstámogatással több koraszülöttet menthetnek meg

Speciális légzéstámogatással több koraszülöttet menthetnek meg

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-03-24

Minden szülő azt reméli a terhesség alatt, hogy gyermeke rendben, egészségesen, a 40. héthez minél közelebb születik meg. Sajnos eltérő okokból, Magyarországon az újszülöttek 8-9 százaléka, kb. évente 8000 gyermek a 37. hét előtt jön a világra, hivatalosan ők koraszülöttek. Csupán egy-két generációval korábban ezeknek a csöppségeknek sokkal kevesebb esélye volt az életben maradásra, vagy ha sikerült is megmenteni őket, gyakran szenvedtek maradandó károsodást az újszülött kori szövődmények miatt. Az orvostudomány és a technika fejlődésének köszönhetően ma már a koraszülöttek túlélési esélyei sokkal jobbak. 

Az intenzív újszülött-ellátás lehetővé teszi, hogy a csupán 500 grammos babák jelentős része is életben maradjon, 1000 gramm fölött pedig ritkán veszítik el az újszülötteket. Ezt a fantasztikus eredményt nem lehetne elérni a kicsik életfunkcióit segítő berendezések fejlődése nélkül. A koraszülöttek megfelelő lélegeztetése a neonatológus – az újszülöttek ellátásával, gyógyításával foglalkozó – szakemberek egyik legfontosabb, életmentő feladata.

Milyen speciális ellátásra van szükség, ha egy baba több héttel a normál terminus előtt születik meg?
A legfontosabb a megfelelő lélegeztetés biztosítása. Szerencsére évről évre több koraszülött marad életben, hála a légzéssel kapcsolatos kutatásoknak és a technikai fejlődésnek. - mondja Dr. Nádor Csaba, a Honvéd Kórház és Állami Egészségügyi Központ koraszülött intenzív részlegének vezető főorvosa. - A 32. hét előtt született gyermekek nagy része légzési problémákkal küszködik, hiszen tüdejük még nem fejlődött ki rendesen. A koraszülöttek légzészavara azzal függ össze, hogy az ő tüdejükből az éretlenség miatt hiányzik egy úgynevezett felületaktív anyag, ami a léghólyagocskák belső felszínét borítva megakadályozná, hogy minden kilégzés végén összeessenek. Azért nehéz a koraszülötteknek, mert minden belégzésnél nemcsak egy sima gázcserét kell biztosítaniuk, hanem minden alkalommal újra ki kell nyitniuk a léghólyagocskákat.

Minden koraszülöttet lélegeztetni kell?
A koraszülöttek általában igényelnek valamilyen légzéstámogatást, akkor is, ha nincs más társult betegségük. Világszerte, de még országon belül is változik, hogy ez milyen típusú támogatás. Hagyományosan használjuk az úgynevezett gépi lélegeztetést is, amikor egy készülék mechanikusan lélegezteti a babát, de szerencsére egyre inkább hozzáférhetők a legmodernebb, úgynevezett CPAP (continuous positive airway pressure) készülékek. Ez az eljárás forradalmi változást hozott a koraszülöttek ellátásában, mert megtartja az újszülött spontán légzését, és nyomástámogatással segíti, hogy a léghólyagocskák nyitva maradjanak. A hiányzó felületaktív anyagot pótolva és a CPAP lélegeztetést alkalmazva megszüntethető a „korababák” nehézlégzése. A gyermek orrába helyezett csövecskék segítségével oxigén és levegő keverékét juttatjuk a tüdőbe. A mi osztályunkon több tucat koraszülöttet lélegeztettünk CPAP berendezéssel (4-et a K&H-tól kapott készülékkel), akik mind kisebb súllyal születtek, mint 1000 gramm. Az ő életük megmentéséhez, várható életkörülményeik javításához nagymértékben hozzájárult, hogy azonnal a megfelelő légzéstámogatást tudtuk adni nekik.

Dr. Nádor Csaba Lorettával és szüleivel

Loretta az a koraszülött kislány, akinek életét elsőként megmentette a készülék. Loretta 630 grammal született a terhesség 24. hetén és a megfelelő lélegeztetésnek köszönhetően, egészségesen távozott a kórházból és szépen fejlődik.

Milyen veszélyei vannak, ha nem megfelelő eszközzel kísérlik meg a lélegeztetést?
Nagyon fontos, hogy a megfelelő eszközzel lélegeztessünk, ennek hiányában nem gyógyul meg a légzészavar, ami akár halálhoz is vezethet. Ha életben is marad a koraszülött, akit rosszul vagy rossz eszközzel lélegeztetnek, nagy a veszélye, hogy rövid távon légmell, hosszabb távon pedig súlyos krónikus tüdőbetegség alakul ki szövődményként. Ezeket a csöppnyi babákat nem lehet felnőtt szervezetre kialakított lélegeztető géppel ellátni, mert ők nem pici felnőttek és még csak nem is kicsi gyermekek. Nemcsak a súlyuk nagyon alacsony - gyakran kevesebb, mint 750 gramm - hanem minden szervük éretlen. Ezért van szükség speciális felszerelésre.


Meddig van szüksége a koraszülötteknek a légzéstámogatásra?

Ez egyénenként változó. Addig segítjük a légzést, amíg a légzészavaruk tart. Minél korábban jön világra a baba, annál tovább. Egy 24-26 hétre született koraszülöttnél előfordul, hogy hetekig, egy 30-32 hétre világra jött baba esetében általában néhány napig kell fenntartani a légzéstámogatást.

Az anyag a Honvédkórház- Állami Egészségügyi Központ szakértője segítségével, és a K&H gyógyvarázs program együttműködésével készült. A kórház szülészeti osztálya 2009-ben kapott CPAP újszülött lélegeztető készüléket a K&H Csoport gyermek-egészségügyi programjának köszönhetően.

Kép: piqs.de: ronny - Unser Sonnenschein
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 5674 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x