Komámasszony, hol az olló?
Címlap / Otthon / Komámasszony, hol az olló?

Komámasszony, hol az olló?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-05-25

Általános olló, konyhai olló, cikcakk olló, szabóolló, papírvágó olló, varróolló, kézimunkaolló, barkácsolló, cérnavágó olló, hajvágó olló, körömvágó olló, gyermekolló, és még sorolhatnánk, mint Gombóc Artúr annak idején a csokikat. Egy háztartásban, ha jól végig gondoljuk a teendőket, máris kiderül, hogy mennyi és hány féle ollóra lehet valójában szükség. Megfelelő ollók használatakor nem csak időt spórolunk, hanem megőrizhetjük az elvágandó tárgy, eszköz eredeti minőségét, formáját, struktúráját is. Lássuk, hogy mivel mit vágjunk, melyek az alapvető ollók, amik hasznos segítői lehetnek munkánknak. 

Általános olló
E típusú ollót általános feladatokhoz célszerű használni. Vágható vele minden olyan anyag, amit könnyedén, erőkifejtés nélkül át tudunk hasítani. A klasszikusnak számító narancssárga általános olló (859853) svéd Sandvick acélból készült, ergonomikus nyele kényelmes fogást biztosít. Ez a típusú olló jobbkezesek számára alkalmas, de a Fiskars tervezői természetesen gondoltak a balkezesekre is. A balkezes általános olló (859850) piros színben pompázik és a fordított pengéknek köszönhetően maximális pontosságú vágást tesz lehetővé.


A háziasszonyok jól tudják, mekkora segítséget jelent egy megbízható, precíz eszköz a konyhában. A jó konyhai olló recézett pengéjének köszönhetően alkalmas többféle élelmiszer elvágására. A konyhai ollót ezen túl használhatjuk csomagolások, fóliák eltávolítására is. Kés helyett ollót használva sokszor gyorsabban végezhetünk egy-egy művelettel és még az eredmény is sokkal látványosabb, dizájnosabb lesz.

Papírvágó olló

A hosszan és egyenesen, pontosan vágott papírhoz hosszú pengéjű ollót célszerű használni. A nyél pontos kézhez illeszkedése megkönnyíti használója munkáját, elkerülve az esetleges kényelmetlen bőrirritációt.

Varró- és kézimunka olló
Egy szabadidős tevékenység végzéséhez olyan eszközre van szükség, ami megkönnyíti a munkát, nem pedig bosszankodást okoz a szerszám hasznavehetetlensége miatt. A varró- és kézimunka ollók hegyes kialakításuk révén pontosan vágják el a fonalat, anyagot, kelmét, így elkerülhető a szövet károsodása.Hajvágó olló

Legyen szó igazításról, vagy teljes átalakításról, egy otthoni használatra kifejlesztett hajvágó ollóval biztosabb lehet a siker. A megfelelő  hajvágó olló pengéjének felülete érdes, így a hajszálak nem csúsznak le róla, ezzel lehetővé teszi a pontosan irányzott vágást. A termék rozsdamentes anyagból készült, így nem kell félni a vizes használat okozta károktól. A nyélen kiegészítő ujjtámasz is található.

Körömvágó olló

Egy fürdőszobai polcon elengedhetetlen egy jó minőségű, kézhezálló, maximális hatékonysággal vágó manikűrolló. A hajlított, hegyes végű penge használatával körmeink szépen, szakadásmentesen vághatóak le.

Gyermekolló
A Moomin ollók igazán vicces, színes nyelet kaptak, amelynek köszönhetően minden munka szórakozássá válik. A svédacél vágópenge biztosítja a precíz vágást. A gyermekolló nyele kifejezetten a kisebb kézhez lett kialakítva és a pengék végei lekerekítettek a nagyobb biztonság és védelem érdekében.


Ha a háztartásunk rendelkezik a fenti ollók valamelyikével, akkor minden teendőnkhöz kiválaszthatjuk a leginkább kézre álló ollót és biztosak lehetünk abban, hogy eredményes, szép és hatékony munkát tudunk végezni.

Tudtad?
  • A Fiskars a narancssárga ollók gyártását az 1960-as évek végén kezdte el, amikor a pengék élesítéséhez igényelt speciális technológia tömeggyártását kifejlesztették. A Fiskars narancssárga ollói voltak az elsők a világon, amelyek műanyag fogantyúkkal készültek.
  • Az ollók minőségének ellenőrzésekor nemcsak a pengék kinyitásával és összecsukásával tesztelik az ollókat, hanem az eszközök karakterisztikus hangját is ellenőrzik?
  • A narancssárga színű olló egy véletlen műve volt? Olof Backström, a tervező a nyelet fekete, piros vagy zöld színűre tervezte. Amikor a mintaollókat elkezdték gyártani, az egyik gépkezelő úgy döntött, hogy a prototípusok gyártásnál felhasználja a gépben maradt narancssárga színt, így készült egy narancssárga verzió is. A fekete és a narancssárga színű olló volt a legnépszerűbb, de választani kellett, és végül a szavazáson a narancssárga lett a győztes.

A narancssárga színt (a Fiskars Orange®) 2003-ban hivatalosan is levédették Finnországban, ezt a narancssárga színt csak a Fiskars által gyártott vágóeszközökön lehet használni.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 5207 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x