Dekák és kilók, fillérek és ezresek
hirdetés
Címlap / Otthon / Dekák és kilók, fillérek és ezresek

Dekák és kilók, fillérek és ezresek

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-10-20

Elfolyik a pénzed, de nem tudod, hova? Komoly összegeket spórolhatsz, ha megtanulod észrevenni a lábujjhegyen osonó pénztárca-vámpírokat. 7 lépés, hogy minden hónapban több maradjon a bukszában!  

 

Rendezvénynaptár
A minap beszélgettem a barátnőmmel, akinek történetesen van egy kis súlyfeleslege. Ő 2 cukorral issza a kávéját. Kezdjünk egy kicsit matekozni.

Egy kiskanál cukor az pont 5 g /kávé, ha valaki rendszeresen megiszik egy nap 3 kávét, akkor az 15g/nap, egy évben pedig: 5,4 kg -  ha esetleg 4 kávét innánk az már 7,2 kg/év.

Lehet azt mondani, hogy akkor inkább mézzel iszom!

Ugyanez vonatkozik az apró kis bekapott egy-két falatra is, de az legyen majd egy másik cikk témája, maradjunk a pénzügyi vonatkozásoknál.

Nézzük a mindennapi pénzügyeinkben, hogyan is néz ki az egy-két falat. Nagyanyáink szerint „aki a kicsit nem becsüli, az a nagyot nem érdemli”! Ez azt is jelenti a gyakorlatban, hogy sokszor előfordulhat, hogy az apró dolgokra nem figyelünk oda, a nagyokat pedig „elvárnánk” vagy egyszerűen észre sem vesszük.

Nézzük meg, a napi rutin során hányszor adunk ki pár száz forintokat olyan dolgokra, ami nem átgondolt, csak hirtelen felindulásból, érzelmi alapon vagy csak éppen „vigasztalásból” vesszük meg magunknak.

Itt nem az egy-két gombóc fagyira gondolok a nagy nyári melegben, hanem a büfében ránk néző szendvics, amit a szemünk talán jobban kívánt, mint a gyomrunk, vagy az a kis apróság, ami „csak” pár száz forint, vagy az a ruhadarab, vagy horgászcikk, vagy bármi, amit csak úgy megveszünk.

Jöjjön a matek:
Példánk a napi 200.- Ft-os csip-csup költséggel járó apróság. Ez havi szinten 6.000.- Ft, egy évre vetítve ez 72.000.- Ft.

IGEN ennyi! 72.000.- Ft/év.

Nem azt mondom, hogy fosszuk meg magunkat minden jótól, csak egy kicsit legyünk tudatosabbak a napi pénzügyeinkben és jobban figyeljünk oda, hiszen „sok kicsi, sokra megy”


Hogyan lehet fülön csípni ezeket a lábujjhegyen osonó pénztárca-vámpírokat?
Íme, néhány ötlet:
  1. Első és legfontosabb: ismerjük fel! Ne szégyelljük, csak azonosítsuk be.
  2. Döntsük el, hogy akarunk ezen változtatni és tegyünk is lépéseket ennek érdekében. Például olvassuk tovább az alábbi pontokat...
  3. Gondoljuk végig, mi volt az, amit utoljára megvettünk, aztán megbántuk, és azóta is ott figyel a szekrény alján?
  4. Mi volt az, mikor volt az, amit megvettünk és megettük, de nem is esett jól?
  5. Gondoljuk végig, mi volt az oka, hogy egyáltalán megvettük? Mi volt a célunk vele? Ja, hogy nem is volt célunk, csak úgy! Hát igen, ez az! Itt van a kutya elásva.
  6. Fogjuk fel játéknak ezt az egészet, nevezzük el „pénztárca hizlalónak”, vagy találjunk ki egy nekünk tetsző nevet, nekem a „pénzgömböc” is tetszik.
  7. Ha sikerült megállni, hogy nem vettük meg azt a valamit, akkor otthon dobjuk be egy kis dobozba, vagy üvegbe, szóval gyűjtsük össze és hónap végén/negyedév végén/félév végén/karácsony előtt számoljuk meg!
  8. Tűzzünk ki előre egy célt, amire majd el fogjuk költeni ezeket a nem elköltött forintokat karácsonykor, nyáron, vagy amikor nekünk vagy a családunknak a legjobb.
  9. Ha mindenképpen az okoz örömet, hogy naponta 200 forintot elgurítsunk, akkor tegyük ezt. Ha ez az, ami igazán örömet jelent, akkor ne fosszuk meg magunk tőle, de aztán ne panaszkodjunk, hogy elfolyik a pénzünk.

Minden maratoni táv is az első lépéssel kezdődik.

Tollonics Éva

 
 
[ 4718 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x