Jóga gyerekeknek!?
Címlap / Otthon / Jóga gyerekeknek!?

Jóga gyerekeknek!?

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-12-09

Sokan meglepődnek, mikor arról mesélek, hogy gyermekeknek tartok jógaórákat. A leggyakoribb kérdés az, hogy mégis miként tudom átadni a jóga szellemiségét már az egészen piciny csemetéknek is? A kérdésre a választ most e rövid kis cikkben próbálom megadni. 

A jóga egy olyan ősi tudomány, mely a legholisztikusabb módon segíti az egészség és a jóllét elérését azáltal, hogy mind a test, mind a szellem szintjén növeli a tudatosságot, az erőt és állóképességet, valamint a rugalmasságot.
Azok, akik huzamosabb ideig gyakorolják a jógát, számos jótékony hatását érzékelhetik saját bőrükön. Ilyenek a stressz - és fájdalomszint csökkenése, a keringés és emésztés javulása, a koncentráció elmélyülése, az egyenletes és mély légzés kialakulása, egyfajta belső béke és egyensúly érzésének megélése. A kérdés mégis az: a jóga arra is alkalmas, hogy az egészen piciny gyermekek életébe is megteremtse ezeket a jótékony hatásokat?

Természetesen az én válaszom erre a kérdésre nem is lehet más, mint nyomatékos és határozott IGEN. Gyógypedagógusként a jógafoglalkozásokat tekintem a lehető legkomplexebb és leghatékonyabb módszernek, mellyel támogathatom a gyermekek egészséges testi és lelki fejlődését.  Vegyük is sorra, miért alakult ki több éves munkám során fentebb felvázolt véleményem.

Gyermekeink egy olyan közoktatási rendszer áldozatai, mely számos kártékony hatással rendelkezik. Már az óvodában uralkodik a versenyszellem, megbélyegezve egyaránt a jó és a rossz eredményt elérő kicsiket. Majd az iskolapadokba ülve tovább folytatódik a gyermeki személyiség, a kreativitás és egészséges gyermeki kíváncsiság módszeres rombolása. Gyermekeink újabb versenyhelyzetekbe kerülnek, nemcsak az iskolai tanulmányok, hanem a sport színterén is. Mindezen hatások eredményeként már nagyon korán túlzott önkritikával, lebiggyesztett orral haladnak az élet macskakövein, miközben önbecsülésük egyre jobban lecsökken. 

E hatások ellensúlyozásának kiváló ellenszere a gyermekjóga. A foglalkozásokon nincsen versenyhelyzet! Az együtt töltött alkalmakkor nem ítélem meg a gyermekeket az alapján, hogy jól vagy rosszul hajtanak végre egy jóga ászanát, vagy, hogy miként vesznek részt egy játékos tevékenységben. Nem a „tökéletes” kivitelezés a cél, és ez az elvárás nélküliség elősegíti a gyermekek belső tartásának és önelfogadásának fejlődését. A gyermek megtanulja és elfogadja - érezvén, hogy őt elfogadják - hogy kis élete egy fejlődési folyamat: az adott pillanatban egy adott ponton áll életútján, és kellő kitartással, gyakorlattal és alázattal képes továbbhaladni azon. Ez az elfogadó légkör felbátorítja a gyermekeket. Ellazulttá válnak, és jól érzik magukat, miközben nemcsak állóképességük, koordinációjuk, hajlékonyságuk és egyensúlyérzékük fejlődik, hanem testtudatuk, koncentrációjuk és önértékelésük is szárnyalni kezd.

Az iskolai oktatási rendszer még mindig az akadémikus ismeretek sulykolását helyezi előtérbe, háttérbe szorítva a művészeteket, a táncot, a zenét és a drámát. Miért e hierarchia? Hogyan lehetünk biztosak abban, hogy mindezek segítik gyermekeinket egészséges felnőtté cseperedni? Ez a rendszer csak az elmét képzi, professzorokat nevel ki. Elfeledkezik az érzelmi, spirituális intelligenciáról és szinte semmibe veszi a szociális kompetenciákat.
Nézzük, miként működnek a gyerekjóga órák e téren!

A megfelelően felépített gyermekjóga foglalkozásokat strukturált és spontán hatások láthatatlan egyensúlya uralja. Így a gyermekek megtanulják meghallgatni egymást, mint ahogy megtanulják kreatívan kifejezni gondolataikat is. Fejlődik az egymás iránti tisztelet, elfogadás és megbecsülés. A foglalkozásokon állatok, növények, tárgyak bőrébe bújunk, megismerkedünk különböző kultúrákkal, melynek eredményeként egyrészt bővül a gyermekek tudásanyaga a minket körülvevő környezetről, az állat-és növényvilágról és a különböző kultúrákról, másrészt végtelen tisztelettel, alázattal és elfogadással lesznek képesek viszonyulni magához az élethez is.

Kiemelt szerepet kap a tánc, a játék, a dráma, a mese, a zene, a dalok és mondókák, és a móka! A gyermekek az érzékek minden csatornáját használják, ily módon szívják magukba az ismereteket és így válik intelligenciájuk szerteágazóvá, dinamikussá és különbözővé.
A gyermekjóga foglalkozásokra járó gyermekek kivirulnak, felszabadulnak és ellazulnak, gazdagodva olyan képességekkel melyek segítik őket abban, hogy egészséges hittel és önbizalommal induljanak el a hétköznapok nehéz, mégis csodás megmérettetései felé.
Ez a gyermekjóga csodája!

A cikk megírására inspirált: Gopala Amir Yaffe és Katya Fialkova a Rainbow Kids Yoga megteremtői, Sir Ken Robinson előadása az intézményes oktatásról és a kreativitás haláláról, és nem utolsó sorban a jógaóráimra járó kis angyalkák.

Pócza Zsuzsanna
pszichopedagógus, szociálpedagógus, gyermekjóga oktató

Aprójóga - Jóga kicsiknek és nagyobbaknak egy szebb életért!

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4870 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x