Így készülj a tanévkezdésre - 7 jó ötlet
Címlap / Otthon / Így készülj a tanévkezdésre - 7 jó ötlet

Így készülj a tanévkezdésre - 7 jó ötlet

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-16

Ez a nyár is eltelt, itt az idő, hogy összeszedjük erőinket az iskolakezdéshez. Mindez nemcsak a gyerekeinktől kíván meg dolgokat, nekünk szülőknek is ringbe kell szállnunk. Nézzük, mik a legfontosabb lépések ezekben a napokban!  1. Ha még nem selejteztétek ki az elmúlt tanév szükségtelenné vált maradványait, most már haladéktalanul álljatok neki. Ez arra is lehetőséget ad, hogy kicsit belelapozzatok a füzetekbe, könyvekbe, mikkel is foglalkoztak a gyerekek az előző időkben.
Amire vélhetőleg még szükség lesz, vagy úgy tűnik, hasznos lehetne az év eleji ismétlésnél, azokat célszerű külön csoportba tenni.
Kisebb gyerekeknél érdemes közösen csinálni, a nagyobbak már önállóan, utólagos ellenőrzéssel vágjanak bele.

2. Frissítsd fel a gyermek szobáját, tanulósarkát! Emlékezz vissza, hogyan használta eddig gyermeked a rendelkezésére álló teret: mi volt praktikus, és mi mutatkozott fölöslegesnek, vagy kedvezőtlennek.  Ennek tükrében folytasd a rendezést.

3. Mire ügyeljetek a tanulósarok kialakításánál?
  • Természetes fény járja át – az a megfelelő, ha az író kezével ellentétes irányból érkezik a fény, és azt se feledd, hogy az ablakkal szemben ülve könnyebben elkalandozik a figyelem!
  • Kerüld el, hogy tükörrel szemben, vagy annak közelében üljön a gyermek; ha másképp lehetetlen, érdemes a tükör elé egy függönyt helyezni, amire akár kétoldali mágnessel fontosabb feljegyzéseket, tanulást segítő lapokat is el lehet helyezni.
  • Legyen megfelelő világítótest, ami elegendő fényt ad, de a szemet nem izgatja. Ülj oda és próbáld ki magad is, milyen érzés…
  • Szerencsés esetben az asztalnak vannak fiókjai, polcai, amibe a füzetek-könyvek beférnek. Optimális esetben az asztalon a szükséges íróeszközökön és a lámpán kívül semmi figyelemelterelő nincs.
  • Jó, ha kialakul egy munkamenet: az asztal bal oldalán vannak a megtanulandók, jobbra kerülnek az elvégzettek, egymás tetején. Így a másnapi táskarend is könnyebb.
  • Ehhez a rendezettséghez már most elő kell készülni. Balkezeseknél is ez az irány ajánlott, hiszen világunkban az írás-olvasásban is balról jobbra haladunk.
  • Praktikus az íróasztal fölött, illetve a látótér közelében elhelyezett parafa-, vagy mágnestábla.  Ha a hely lehetővé teszi, érdemes nagyobbat választani belőle. Tisztázzátok előre gyermekeddel, hogy ez a tanulással kapcsolatos dolgokért van – esetleg egy másik helyen legyen mód a kedvenc képek, saját rajzok elhelyezésére is. Mielőtt felkerül a tábla, ellenőrizd a magasságát: bosszantó, ha túl magasra vagy túl alacsonyra kerül.
 
 
4. Talán az új tankönyvek már otthon is vannak. Hasznos és segíti a tanulásra való ráhangolódást, ha együtt átlapozzátok őket, elolvasva a fejezetcímeket, nézegetve a képeket-ábrákat. Hadd ébredjen fel a kíváncsiság már most a gyermekben! Tegyetek fel kérdéseket, amivel a címek-képek alapján a fantázia világába vezetitek el őket. Már most keressetek kapcsolódási pontokat a különböző témákhoz: támaszkodva az előzetes ismeretekre, korábbi tapasztalatokra.

5. Bár nagyon vonzóak a színes-képes füzetek, borítók – érdemes minél egyszerűbbet választani. Különösen igaz ez a ceruzák-tollak-radírok esetében. Legfontosabb, hogy funkcionálisak legyenek, és ne játékra invitálók.

6. Nyilván a fejedben már pörögnek a gondolatok: hogyan fogod szervezni a család életét az új tanévben. Ha heti/havi tervet készítesz, az minden családtagnak irányadó, kire-kire milyen tennivalók várnak. Egyszerű rajzos-feliratos ábrákkal a különórák, a tanulás, a játék, olvasás idejét jelezve.  Az elvégzendő feladatok is szerepeljenek: akár fogmosásról, táskarendről, vagy virágöntözésről, asztalterítésről legyen szó.

7. Jó tanács: a tanulást rögtön az első nap kell elkezdeni, különben egyre nehezebb belelendülni és az elmaradás is napról napra nő.
Segítő erőként szolgálnak saját példaadásunkon túl a közmondások, idézetek. Pl. „Amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra.” Ha megtetszik gyermekednek, akár ki is írhatja egy szembeötlő helyre, hogy segítse őt.

A szerző fejlesztő pedagógus.

Kép: LAMER7548 / Pixabay  
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 9120 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x