Ki a Mikulás?
Címlap / Otthon / Ki a Mikulás?

Ki a Mikulás?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-17

Talán éppoly mesebeli alak, mint a Télapó? Csak egyszer így, másszor úgy nevezhetjük? Nem, nem! A Télapó csak a mesében, kedves történetekben létezik, és nem más, mint a tél megszemélyesítése. A Mikulás azonban egy valóságos történelmi személy beceneve.  

Miklós, a későbi Szent Miklós 280-ban született, és 343-ban hunyt el. Pap, majd püspök volt a kisázsiai Myra városában, mely ma Törökország területén található. 303-ban Diocletianus római császár keresztényüldözése idején börtönbe zárták. 313-ban szabadult, amikor Nagy Konstantin lett az uralkodó. Sírja az olaszországi Bariban található, abban a városban, aminek ő a védőszentje is. 

Igen sok legenda tette színessé a középkorban élettörténetét. A legendák természetesen sosem légből kapottak. Kifejeznek valamit egy ember egyéniségének legfontosabb vonásaiból. A Miklós püspökről szóló történetek mind arról tesznek bizonyságot, hogy híres volt jótékonyságáról.

Legnevezetesebb legendája szerint egy szegény család három lánya nem tudott férjhez menni, és erkölcsi züllés fenyegette őket. Erre a szent püspök három zsákocska aranyat dobott be nekik éjnek idején, amikor senki sem láthatta. Jócselekedeteit mindig titokban tette, így is ki akarta fejezni, hogy nem a maga, hanem Jézus nevében teszi a jót.

Szent Miklós legendájának egyik változata szerint, amikor a megajándékozott legkisebb lány éppen akkor tette a harisnyáját a kéménybe száradni, amikor Miklós püspök abba beleejtette ajándékát, és az pont a harisnyába esett. A névtelen jótevőről elterjedt szóbeszéd szerint a mindig hóborította Taurus hegységből maga a "Télapó" volt az ajándékhozó. Azonban mégis kitudódott a titok, hogy a jótevő nem más, mint maga Miklós, a város keresztény püspöke. A legkisebb lánynak bedobott aranyak között ugyanis volt egy olyan érme, amit egy helybéli aranykereskedő előzőleg Miklós püspöknek adományozott.


A magyar Mikulás elnevezés a Miklós név cseh fordításából eredeztethető. A december 6-i ajándékozás szokása csak a 19. század közepén érkezett Magyarországra. Bár számos helyen olvasható az az állítás, hogy korunk – így a Magyarországon is ismert – klasszikus Mikulásának külsejét (kövérkés, piros ruhás, jókedvű idős apóka) a Coca-Cola nevű üdítőitalokat gyártó cég találta ki 1931-ben, ez korántsem igaz, bár tény, hogy az említett cégnek is lehetett szerepe abban, hogy Mikulás alakját az említett figurával azonosítjuk manapság. Régi gyermekkönyvek oldalain (az 1920-as évekből) ugyanis már ennél korábban is találhatunk nagyon hasonló rajzokat, grafikákat a Mikulásról.

A Mikulás nevei a nagyvilágban:
Amerikában és Kanadában: Santa Claus
Angliában: Father Christmas
Brazíliában és Peruban: Papa Noel
Dániában: Sinter Klaas
Finnországban: Joulu Pukki
Franciaországban: Pere Noel
Hollandiában: Kerstman
Japánban: Jizo
Kínában: Shengdan Laoren
Marokkóban: Black Peter
Németországban: Christindl
Norvégiában: Julenissen
Olaszországban: Befana vagy Babbo Natale
Oroszországban: Gyed Moroz
Spanyolország: Papa Noel
Svédországban: Jultomten
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4224 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x