Te vagy az a gyermek, akire vártunk
Címlap / Otthon / Te vagy az a gyermek, akire vártunk

Te vagy az a gyermek, akire vártunk

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-12-07

"Anyu, meséld el kérlek, hogy születtem! Kéri sokadszorra is Lili Katót, a barátnőmet. És barátnőm nem rest, ölbe veszi Lilit és meséli: Az úgy volt, kicsim, hogy te Ilona mamával éltél, mikor megsúgta a szívem, hogy az én kicsikém hol vár rám. És mikor megláttunk Ilona mamánál apával, nagyot dobbant a szívünk. Tudtuk, hogy TE vagy az a gyermek, akire vártunk. Tudod, az anyud, aki testet adott neked, nem tudott fölnevelni. De ő adta az első szülinapod. Így miután megszülettél a kórházból Ilona mamához kerültél, aki nagyon szeretett és vigyázott Rád, őrzött, míg Rád találtunk. És miután örökre egy család lettünk, meglett a második szülinapod. Ezért ünnepeljük évente kétszer is a Te születésnapodat." És az óvodás Lili boldogan mosolyogva bújt oda anyukájához. 

Ki lehet örökbefogadó szülő?
Örökbefogadó csak az a teljesen cselekvőképes, nagykorú személy lehet, aki többek között az örökbefogadás előtti tanácsadáson és felkészítő tanfolyamon eredménnyel részt vett, és a gyámhivatal örökbefogadás előtti eljárása során hozott határozata értelmében személyisége, valamint körülményei alapján alkalmas a gyermek örökbefogadására, valamint a gyermeknél legalább 16, legfeljebb 45 évvel idősebb. Az életkorkülönbség tekintetében a fiatalabb házastárs, testvérek örökbefogadása esetén pedig az idősebb gyermek életkorát kell alapul venni.


Miért szükséges alkalmassági vizsgálat?

Az alkalmassági vizsgálat során sokszor tapasztalom, hogy a jelentkező, örökbe fogadni szándékozó szülők kikérik maguknak, hogy alá kell vetniük magukat a vizsgálatnak. Teszik ezt morgolódva, olykor néma ellenállásban. De az első zavart perceket követően általában mindenki egyetért azzal, hogy az örökbe adható gyermekek akár ezért-akár azért, de mindenképpen már elvesztettek egy szülőt és ezért az állam részéről a lehető legalaposabban meg kell bizonyosodni arról, hogy minimális legyen az esélye egy újabb hasonló veszteség elszenvedésének.

A szülőnek keresünk gyermeket, vagy a gyermeknek keresünk szülőt?

Az örökbefogadás célja az, hogy annak a gyermeknek, akinek nincsenek vér szerinti szülei, vagy a szülők a gyermeket nem tudják, vagy nem akarják nevelni megfelelő, nevelésére alkalmas szülőket biztosítson és olyan helyzetet, mintha az örökbefogadók vér szerinti gyermeke lenne.

Sokan gondolják – teszem hozzá tévesen -, hogy a szülők válogathatnak az örökbe fogadásra váró gyermekek közül. Ez tévedés. Fő szabály és elv, hogy mindig a gyermeknek keresünk megfelelő szülőt és nem fordítva. Az alkalmassági vizsgálat során a szülő nyilatkozik arról, hogy milyen gyermeket tud elfogadni. Ismertté válik környezeti háttere, az örökbefogadási szándék motivációja, a család élethelyzete, az örökbe fogadni szándékozó személy életkora és személyisége. Megvizsgálják, hogy a szülők gyermek nevelésével kapcsolatos elképzelései előreláthatólag biztosítják-e az örökbefogadandó gyermek harmonikus fejlődését, felnevelését.

A szakszolgálat által felkért háziorvosnak, vagy szakorvosnak arra kell választ adnia, hogy az örökbe fogadni kívánó személy nem szenved-e a gyermek megfelelő ellátását is korlátozó testi, érzékszervi, értelmi fogyatékosságban, alkohol- vagy kábítószerfüggőségben, súlyos pszichotikus zavarban, illetve olyan betegségben, amely miatt - akár időszakosan is – akadályozottá válhat a gyermekről való gondoskodás, illetve amely a gyermek fejlődését veszélyezteti.

Milyen tanácsok adhatóak az örökbe fogadni akaró szülőknek?

Az örökbe fogadni szándékozó szülő tanácsadáson vesz részt. Célja, hogy az örökbe fogadni szándékozó szülő megismerje azokat az esetleges nehézségeket, amelyekkel a személyisége, motivációi, családstruktúrája alapján az örökbefogadás során szembesülhet, továbbá felmérje, hogy a családjában, környezetében milyen konfliktusokat okozhat a gyermek befogadás, és hogy ezeket miként lehet kezelni, illetőleg az örökbefogadást követően felmerülő kérdéseivel, gondjaival kihez fordulhat.


Miért kell részt venni örökbefogadói tanfolyamon?

Az örökbefogadói tanfolyam célja a résztvevők megismertetése az örökbefogadás társadalmi és jogi hátterével, az örökbe fogadható gyermekek speciális helyzetével, az örökbefogadással együtt járó konfliktusokkal és azok kezelésének módjaival, valamint azzal, hogy milyen nagy jelentősége van a családi kapcsolatoknak, a kötődésnek, továbbá a veszteségnek a gyermek életében.

Mindezek után mire van még szükség?

Ha az örökbe fogadni szándékozó személy kéri, a szakszolgálat a lefolytatott vizsgálat eredményét és javaslatát a kérelemmel együtt megküldi az illetékes gyámhivatalnak. A szakszolgálati javaslatban ki kell térni arra, hogy az örökbe fogadni szándékozó milyen életkorú, esetleg egészségi problémával küzdő, sérült gyermek örökbefogadására alkalmas.

A gyámhivatal döntését tehát a  háziorvosi igazolás, a megküldött szakvélemény, javaslat, az örökbefogadás előtti tanácsadás és felkészítő tanfolyam eredményes elvégzését igazoló irat, a környezettanulmány, az örökbe fogadni szándékozó személy meghallgatása, illetve szükség szerint egyéb bizonyítékok alapján hozza meg.

Fehér Hajnalka
gyermekpszichológus
http://www.feherhajnalkapszichologus.hu

Forrás: Szociális és Munkaügyi Minisztérium

Képek: David Castillo Dominici / FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4517 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x