Komposztálás az iskolaudvaron - pályázat
Címlap / Otthon / Komposztálás az iskolaudvaron - pályázat

Komposztálás az iskolaudvaron - pályázat

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-19

A háztartási hulladék mennyiségének csökkentéséhez az egyik legeredményesebb módszer a komposztálás. A Humusz Szövetség Komposztáló Programjának keretein belül a Fővárosi Önkormányzat támogatásával 30 budapesti oktatási intézmény kaphat 2-2 db komposztkeretet térítésmentesen. 

Miért hasznos a komposztálás?
A komposztálás tulajdonképpen a legősibb hulladék-újrahasznosító eljárás, melynek során a lebomló szerves, háztartási és kerti hulladék értékes talajjavító anyaggá alakul a mikroorganizmusok, gombák és más talajlakó élőlények tevékenységének hatására.

A növények számára értékes nyersanyag keletkezik, ez a humusz, vagy más néven komposzt. A komposzt ásványi anyagokban gazdag, sötétbarna földszerű anyag, mely kiváló tápanyagként felhasználható cserepes növények átültetése során, vagy kerti növények tápanyagbiztosítására.


A legolcsóbb és a legkevesebb környezetterheléssel járó hulladékkezelési megoldás az, amelyiknél nem kell az anyagot elszállítani, hanem helyben, a kiskertben, udvaron komposztálunk. Ha a háztartásban, kertben keletkezett szerves hulladékot külön gyűjtjük és a saját vagy a lakóközösség udvarán komposztáljuk, azzal kb. harmadával tudjuk csökkenteni a szemétszállítási díjat, és a környezetünkben lévő növényeket értékes „mesterséges humuszhoz” juttathatjuk.

Szobanövényeink és az utcai fák különösen hálásak lesznek a tápanyagban gazdag komposztért, és tápoldatra sem kell költenünk.

Miért jó az iskolának?
Jogszabályi előírások szerint az iskola területén csak a kerti hulladékok komposztálhatóak. Fővárosi iskolák jelentős részében mai napig nem használják ezt a hulladékcsökkentő módot, a komposztálást. Az udvaron felgyülemlett avart elszállíttatják.

Az iskolai kerti zöldhulladék komposztálás során a gyerekek mindennap megfigyeléseket tehetnek a komposztálással, természeti körfolyamatokkal kapcsolatban. Aktív résztvevői lehetnek a hulladékcsökkentés és újrahasznosításnak. A pedagógusok és az iskolai munkatársak segítségével a gyerekek olyan tanulási folyamatban vehetnek részt, amely segíti a környezettudatos szemléletük kialakulását.

A projekt keretén belül, a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapjának támogatásával 30 budapesti oktatási intézménynek (általános-, középiskola és gimnázium) 2-2 db komposztkeretet tud térítésmentesen biztosítani a Humusz Szövetség.


A  támogatásnak köszönhetően az oktatási intézmények egy ingyenes képzésen is részt vehetnek, ahol a komposztálás elméleti alapjain túl módszertani kérdésekkel is foglalkoznak, amelyek a pedagógusoknak adhatnak ötleteket, hogy  milyen módon használhatják ki a komposztálás adta lehetőségeket a tanóráikon.

Az eszközök átvételének feltétele, hogy egy alkalommal a Humusz által szervezett (díjmentes) elméleti és módszertani képzésen részt vegyenek.

Képzések helyszíne:
Humusz Ház Oktatóterme Budapest, Saru u. 11.

Képzések időpontja:

2012. március 29. (csütörtök) 14.00-18.00
2012. március 30. (péntek) 14.00-18.00

A komposztkeretek átvételére a képzés után van lehetőség, ha ez nem lehetséges, április 13-ig (péntek) van erre lehetőség a Humusz Ház nyitvatartási idejében, melynek feltétele, hogy a korábban megjelölt időpontban rész vegyenenek a képzésen.

Jelentkezési határidő: 2012.február 24. (péntek)

További információ >>

Képek:
Clare Bloomfield / FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3807 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x