Alkohol vagy fű - melyik a károsabb?
Címlap / Otthon / Alkohol vagy fű - melyik a károsabb?

Gelsei Bernadett

Alkohol vagy fű - melyik a károsabb?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-15

Magyarországon a fiatalok körében a két legelterjedtebb tudatmódosító szer az alkohol és a marihuána. Sokféle ultraliberális és konzervatív nézet létezik azzal kapcsolatban, vajon melyik a veszélyesebb, károsabb a szervezetre nézve. Ami biztos, hogy folyton a kettőt hasonlítgatják egymáshoz, és az, hogy ki melyiknek kedvez éppen, valójában csak attól függ, melyiket használja szívesebben. 

Az alábbiakban a puszta tényeket fogom összeszedni mindkettő mellett és ellen, hogy mindenki saját maga tudja eldönteni, mit gondol a két szerről.

Beszerzés, fogyasztás
Első különbség, hogy az alkohol legális szer, míg a marihuána illegális. Sokat lehet erről beszélni, hogy miért van ez így, és hogy ez helyes-e, rendjén van-e, de a tény, hogy 2012-ben ma Magyarországon 18 év alatti személy nem vásárolhat alkoholt, és bármilyen korosztályú személy, ha marihuánát birtokol, akkor bűncselekményt követ el. Ennek ellenére a marihuánát és az alkoholt is könnyen beszerezheti bármelyik 18 év alatti személy is, függetlenül a törvényben előírtaktól. Az is tény, hogy az illegális drogok közül a marihuána beszerzése a legkönnyebb és a legelterjedtebb. Ha megkérdeznénk bármelyik középiskolást, hogy tudna-e füvet szerezni, biztosan az lenne a válasza, hogy igen könnyedén - ezt a sok éves prevenciós beszélgetések tapasztalatával mondhatom. Tehát, ha jobban megnézzük, akkor a gyakorlatban, a valós életben a legális, csupán korban korlátozott alkohol és az illegális marihuána beszerzése között nincs is különbség.Alkohol és marihuána – rövid távú hatások

Miután az alkohol bekerül a véráramlatba, eljut a központi idegrendszerbe és ott főleg a kisagyban fejti ki hatását a mozgáskoordinációra.  Emellett hat az agy középső részében elhelyezkedő érzékelésre, észlelésre is, ahol a rövidtávú memóriára is található. Köztudott, hogy a marihuána a központi idegrendszeren belül a rövidtávú memóriára hat leginkább, de a mozgáskoordinációra és egyéb érzékelésre is kihat, hasonlóan, ahogy az alkohol. Természetesen mindkettő agyra kifejtett hatása egyénenként változik és függ az elfogyasztott mennyiségtől is. Azonban mindkettő rendszeres és naponta többszöri használata visszafordíthatatlan folyamatokat indít el az agyban. A fűvel kapcsolatban sokféle ellenző tanulmány létezik arról, hogyan roncsolja a rövidtávú memóriát, más vizsgálatok szerint csak aktív használatkor roncsolja azt és a folyamat visszaállítható. Mindazonáltal ha valaki folyamatosan be van szívva és csak pár óráig tiszta, akkor ez gyakorlatilag teljesen mindegy, azaz ugyanolyan roncsolást tud előidézni, mint az alkohol visszafordíthatatlan folyamata az agyban.Hogyan hatnak hosszú távon?

Az alkoholfüggőség hosszú távon depressziós, apatikus állapotba juttatja a használóját. Jellemző az érzelmi elsivárosodás, a kilátástalan jövőkép és az öngyilkossági gondolatok, agresszió.  A marihuána rendszeres napi fogyasztása nihilisztikus állapotot vált ki, életunttá, céltalanná teszi a fogyasztóját. Érzelmi instabililitás (szélsőséges érzelmek hirtelen váltakozása) jellemző, valamint egyre gyakoribb a pszichózisok megjelenése. Az alkohol nagyjából 10-15 év alatt juttatja el az embert a leépülés ezen szakaszába, míg a marihuána 7-10 év alatt. Itt is láthatjuk, hogy közel hasonló érzelmi leépüléseket okoz mindkét szer.

Gyakran mondom azt, hogy ha szenvedélybetegségről beszélünk, akkor szinte teljesen mindegy, mi a szerünk, mert a leépülés szakaszai mindenkinél hasonlóak, csak az időbeli lefolyást tekintve mások a különböző szereknél. Mindenki végig fogja járni a saját útját egészen a mélypontjáig, amikor aztán dönt az életéről. Éppen ezért konklúzióként megfogalmazhatom, hogy bármelyiket is használja az illető, hosszú távon ugyanolyan veszélyes az egyénre nézve mindkét anyag, mértékletes használatával egyikkel sincs gond.


Gelsei Bernadett
addiktológiai konzultáns

Képek: Boaz Yiftach / FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 8098 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x