A gyerekfogak gyilkosai
Címlap / Otthon / A gyerekfogak gyilkosai

A gyerekfogak gyilkosai

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-13

Gyermekkorban a leggyakoribb fogászati probléma a fogszuvasodás, melynek tünetei sötét foltok a fogon, lyukas fog és a fog fokozott fájdalomérzékenysége. Köztudott, hogy a fogszuvasodás kialakulásáért a cukorfogyasztás a legfőbb felelős, ugyanis a cukor maradékaiból a baktériumok és élesztőgombák által termelt sav megtámadja a fogakat és a fogzománcot. 

Egy tanulmány rangsorolta a táplálékokat cukortartalmuk és így közvetve fogszuvasodást kiváltó jellegük alapján. Első helyre a különböző üdítők kerültek, ezt követik a cukorkák, szörpök. Előkelő helyen végeztek az édességek, ide sorolandó a fagylalt, sütemény, cukrászati termékek, de a lekvár, befőttek is jelentős cukortartalommal bírnak.

Magyarországon a gyermekek többsége naponta, kisebb hányada háromnaponta fogyaszt édességet, hozzájárulva fogai romlásához.

Egy szakszerű megoldás a problémára: prevenciós barázdazárás.

Javulást akkor érhetünk el, ha lemondunk az édességről, cukorról, édes italokról, valamint arról az egyszerű cukorról (glükoz) is, mely a gyúrt tésztában és a fehér lisztből készült termékekben található. Ugyanis ezek a gyorsan oldódó szénhidrátok megzavarják a kalcium és foszfor egyensúlyát, s a fogakból kivonódik a kalcium, nyílt utat engedve a fogszuvasodásnak. Maga a cukor a fogzománccal közvetlenül érintkezve is veszélyes, töményen történő fogyasztása emellett kimondottan egészségtelen is.

A fogazat és egyben a fejlődő szervezet egészségét biztosító táplálkozás megalapozása gyerekkorban kezdődik. Törekedjünk arra, hogy minél kevesebb édességet adjunk gyermekünknek, étkezését úgy alakítsuk ki, hogy a főétkezés után engedjük csak az édességfogyasztást, két étkezés között sose nassoljon. A fogazat egészségét nagymértékben befolyásolja a megfelelő szintű fehérjefogyasztás is. A gyermek étrendje tartalmazzon sok tejet, tejterméket, zöldséget, gyümölcsöt, valamint húst is, mindezeket rágásra ösztönző formában. A pépes, ragadós ételek kerülendők. A rágás folytán képződő nyál védő funkciót tölt be a fogszuvasodással szemben, enzimgátló és baktériumölő hatású.


Minden szülő vágya, hogy gyermekének szabályos, szép fogsora legyen, ezért célszerű minél előbb megismertetni a gyermeket a fogorvossal. A fogszabályozás sem elhanyagolható.

Az első fogorvosi látogatásra már 3 éves kor körül célszerű módot keríteni. Mivel az első élmény meghatározó, még akkor keressük fel a gyermekfogászatot, ha nincs semmiféle panaszunk, nem fáj a kicsi foga. Ez esetben még nem kerül sor semmiféle beavatkozásra, nem éri negatív benyomás a gyermeket. Gyermekkorban a fogászati kontroll félévente javasolt. Tejfog tömése...

A gyermekfogászatban első helyen nem a kezelés, hanem a megelőzés áll, ezért célszerű a fogmosást az első fogak megjelenésével elkezdeni, beépítve a gyermek mindennapi életébe. Az első fogak megjelenése előtt a szájhigiéniát a csecsemők ínyének steril gézzel történő áttörlésével biztosítsuk, majd az első fogak kibújása utána fogkefe, fogkrém használatára is tanítsuk meg gyermekünket. Magyarázzuk el neki, hogy étkezés után meg kell tisztítani a fogakat az ételmaradékoktól, lerakódásoktól. A kezdeti ügyetlenségét segítsük kezének vezetésével, együttes fogmosással, gyermekeknél egyébként is igen erős az utánzási hajlam.A gyermekkori fogápolási szokások kihatnak a szájüreg és fogazat felnőttkori állapotára.


Esztétikai fogászat
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4859 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x