Muszáj pénzzel vagy pénz nélkül is lehet?
Címlap / Otthon / Muszáj pénzzel vagy pénz nélkül is lehet?

Muszáj pénzzel vagy pénz nélkül is lehet?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-23

Sokan elképzelni sem tudják modern világunkat pénz nélkül. A szakértők szerint a pénz használatának legalább annyi a kára, mint a haszna. A Kislábnyom összeállításából kiderül, hogy többen is vígan élnek már pénz nélkül a nyugati társadalmakban! 

Így (is) lehet pénz nélkül élni
Heidemarie Schwermer, akiről már sokat hallhattunk, 15 éve merész kísérletbe fogott: elhatározta, hogy 12 hónapig mindent, amire szüksége van, cserékkel fog megszerezni. A hölgy azóta is így – és vígan - él, elmondása szerint életének minden percét élvezi.

A Pozitív nap elnevezésű, pozitív híreket összegyűjtő oldal február végi összeállítása szerint a Heidemarie nincs egyedül: Mark Boyle is pénz nélkül él önszántából lassan négy éve, és nagyon élvezi önkéntes kirekesztését a gazdasági életből. A 33. életévét taposó fiatalember 2008 novemberében vált "gazdaságtalanná", teljesen önellátóvá, pénzt nem használóvá. Azóta könyvet is írt The Moneyless Man (A pénz nélküli ember) címmel.

„Ha saját magunknak termelnénk meg az ételt, nem dobnánk el az egyharmadát, mint most. Ha mi készítenénk magunknak az asztalt és széket, nem dobnánk ki minden alkalommal, amikor átrendez-zük a lakást. Ha nekünk kellene megtisztítanunk az ivóvizünket, valószínűleg nem szennyeznénk” – írta Mark a The Guardian-ban. A mindennapi életben is ehhez tartja magát, majdnem teljesen függetlenül él a fogyasztói társadalom minden elemétől.

Hogyan csinálja? Olvassuk el itt >>


Osszuk meg, amink van

Mark Boyle azon túl, hogy életvitelével sokakat inspirál, létrehozott egy nemzetközi mozgalmat is The Freeconomy Community (Szabadgazdasági Közösség) néven. A szerveződés célja, hogy az emberekkel újra felfedeztesse a tárgyak és szolgáltatások egymás közötti megosztásának előnyeit és örömét és ezen keresztül újra összehozza a helyi közösségekben élő embereket egymással. Erőforrásaink pénzmozgás nélküli megosztása nem csak a természetnek jó – kiadásokat is megtakaríthatunk vele, és új barátokra lelhetünk a közvetlen szomszédságunkban!

A közösség honlapján bárki ingyen regisztrálhat és felajánlhatja tárgyi eszközeit, szakismeretét vagy kihasználatlan ingatlanját a közösség tagjainak. Pénz nem kerülhet szóba! A közösségnek pillanatnyilag 38331 tagja van 165 országban – 488519 szakismereti felajánlás, 100965 eszköz és 601 használatba vehető ingatlan került eddig a kínálati oldalra. Csatlakozni itt lehet.


Negatív kamaton – Új pénzrendszer állíthatná le a válsághullámokat?

De vajon miért kell alternatívát találnunk előbb-utóbb a pénz kizárólagos használatára? Az önzést és a környezet kizsákmányolását is enyhítené a negatív kamatozású szabadpénz – ha globálisan bevezethető lenne.. – mondja Gyulai Iván ökológus.

A szakértővel készült interjúból kiderül, miért fenntarthatatlan a jelenlegi pénzrendszer, miért okoz válságot a kamatos kamat, ki az a Silvio Gesell és mit jelent a szabad, avagy forgásbiztosított pénz.

Az interjú itt olvasható >>Árak az egekben - emberek a süllyesztőben

Drámai módon változnak az élelmiszerárak a világpiacon 2006 óta. Az évtizedek óta tartó süllyedő tendenciát váratlan, gyors és pusztító hatású árrobbanás törte meg. Mindez több, mint 100 millió fővel növelte a világ éhezőinek számát. Veszélybe kerültek az ENSZ szegénység elleni kampányának eddigi eredményei.

A Védegylet új, 18 oldalas kiadványában az élelmiszerár-válság okait, hatásait elemzi. Füzetüket a lehetséges megoldásokkal zárják, közpolitikai javaslatokat is tesznek, kiállva a nemzetközi élelmiszer-önrendelkezési mozgalom eddigi követelései mellett. Különös figyelmet szentelnek az elszabadult élelmiszer-spekulációs tevékenységek káros hatásainak és a lehetséges szabályozási megoldásoknak.

A kiadvány letölthető innen >>

Forrás >>

A gyerekeknek nem lehet elég korán megtanítani az erőforrásokkal való gazdálkodás fontosságát. Ehhez nyújt segítséget játékos keretek között a Gazdálkodj felelősen társasjáték, mely újra kapható. A játék célja, hogy az erőforrásainkkal való felelős gazdálkodás alapjait segítsen játékos formában elsajátítani, miközben egy önálló háztartás kiépítésének lépéseit járja végig.

A játék hosszú távú gondolkodásra késztet, a mindennapi tevékenységeink, gazdálkodásunk, pénzügyi döntéseink társadalmi, környezeti hatásait is megvilágítja. Jól használható környezeti nevelési eszköz is lehet, hiszen ezekről az összefüggésekről viszonylag keveset hallanak a gyerekek, és a játék során észrevétlenül sajátíthatják el a témához kapcsolódó legfontosabb ismereteteket, tudást.


A játék előzetes egyeztetés (tel: 70/ 340-8965) után személyesen átvehető a következő címen:
Horváth Kinga/Tanácsadók a Fenntartható Fejlődésért - Budapest, 1065 Podmaniczky utca 1-3. III.em. 28. (37-es kaputelefon)

Vagy postai utánvétellel – a számlázási cím megadásával - megrendelhető a következő email címen: horvath.kinga@tff.hu

Szöveg: GreenDependent - Kislábnyom
Kép: digitalart / FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3565 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x