Te rajzolsz, én varrok: Jókedvcsinálók
Címlap / Otthon / Te rajzolsz, én varrok: Jókedvcsinálók

Te rajzolsz, én varrok: Jókedvcsinálók

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-04

Bejelentkezem a Facebookra - a hírfalon egy bumfordian édes plüssbagoly fogad. A szemei sem állnak jól; valahogy minden elnagyolt rajta, egészében nézve, mégis nagyon rendben van. Aztán jönnek a többiek, mindenféle ’őrületes’ lények - nem bírom abbahagyni a nevetést, a látványba belefájdul a hasizom. Kik készítik ezeket a csuda figurákat? Az okkersárga bandzsa oroszlánt, a cilinderes pillangó urat, a gúnárnyakú kalózt, a kéz- és lábfej nélküli hordóhasú angyallányt, s a többi édességet? Jó Isten! Hát ezek gyerekrajzok, csak lejöttek a papírról! S már látom a rajzokat is, őrület, megszólalásig hasonlítanak a plüss figurákra - vagyis fordítva. A Te rajzolsz én varrok jókedvcsinálói néhány hete kezdték kreatív ténykedésüket, s máris rengetegen imádják őket és gyerekrajzokból vart lényeiket! Mesterházy Mónika interjúja Szerényi Katával, az alkotócsoport vezetőjével. 

- Ahogy ti is többször hivatkoztatok rá, a gyerekrajzból varrni ötlete eredetileg egy kanadai anyukától származik. Az elgondolást - szó szerint legyenek  megfoghatóak a gyerekrajzok - a tengeren túl is nagy siker övezi. Hogyan, mikor találtál rá a kanadai "rajzlényekre"?
- A kanadai Child’s Own Studio weboldalára a nővérem hívta fel a figyelmemet; neki is egy ismerőse ajánlotta. Vevő vagyok a kreatív dolgokra, a nővérem pusztán érdekességként továbbította nekem. Nagyon tetszettek a figurák, jókat mosolyogtam rajtuk. Nem rögtön fogalmazódott meg bennem, hogy magam is szeretnék gyermekrajzokat varrni, de egyre csak motoszkált bennem ez a gondolat. A  Szárazépítészeti Design Facebook-oldalának égisze alatt működő Kincsesládikó alkotó műhelyben - ez is Facebook-csoport - felvetettem: tudnánk-e ezzel az ötlettel kezdeni valamit? Rengeteg hozzászólás érkezett, konkrétum híján mégis elült a dolog. Kis idő múltán immáron felhívás jelleggel közöltem a többiekkel: szeretném ezt az ötletet idehaza megvalósítani, jelentkezzen, aki csatlakozna. Nem szerettem volna kihagyni egy alkotótársat sem, de közöltem, ha nem jön senki, én akkor is kihozok ebből valamit. Hála az égnek, jöttek többen, szépen gyarapodtunk, jelenleg harmincnégyen vagyunk.

Szerényi Kata, a Te rajzolsz én varrok "mozgalom" elindítója

- Sejtetted, hogy ez a szolgáltatás bejön nálunk is?
- Meg sem fogalmazódott bennem, hogy erre idehaza ne lenne kereslet. Nem volt kimondottan AHA-élményem, ám a figurákat látva kapkodtam a fejem - annyira klasszak! Ez motivált.

- Mielőtt belefogtatok volna a megvalósításba, felvettétek a kanadai ötletgazdával, Wendy Tsaóval a kapcsolatot. Kellett, hogy a beleegyezését adja, vagy úgy tartottátok fairnek, hogy tájékoztatjátok?
- A megvalósítást egy pályázat keretében indítottuk el, elhatároztuk, hogy a Gyereknapra elkészítjük 20 gyerkőc rajzát. Az alkotási és a pályázati időszakban is többször nézegettük Wendy oldalát. Olvastuk, hogy az ötlet nincs levédetve - természetesen az elkészült figurákat nem szabad másolni. Meghirdettük a pályázatot; a kiírásban feltüntettük, hogy egy kanadai anyuka ötletét vettük át. A pályázati felhívás közzétételét követően írtunk Wendy-nek.

- Hogyan reagált?
- Nagyon szívélyes volt a hozzáállása, gratulált nekünk.

- Mesélj az első "rajzfigurák" születéséről! Mielőtt a pályázatot meghirdettétek, kipróbáltátok, mennyire nehéz vagy könnyű a rajzokat életre kelteni?
- Érdekes módon az eszünkbe sem jutott, hogy ne tudnánk elkészíteni, anyagba ölteni a rajzokat, ezért nem is volt kísérletezési időszak. Fantasztikus kihívás volt, hogy ezeket a csodás rajzokat - melyek között még csak hasonló sem volt - mennyire tudjuk élethűen háromdimenziós térbe helyezni. A "kész lények", azt hiszem, bennünket igazolnak.                    

- Kik szolgáltatták az első rajzokat?
- Pályázatot hirdettünk a Szárazépítészeti Design oldalán Te rajzolsz én varrok felhívással. Az ország minden tájáról érkeztek rajzok, a 2-3 évestől az óvódáson keresztül az általános iskola 4. osztályáig, vegyes korosztályból.  Kezdetben szinte könyörögni kellett a rajzokért, végül a Kincsesládikó Alkotóműhely csoportból - szülői segítséggel - kaptuk az első gyerekrajzokat.  A logónkon látható űrlénymacit egyik alkotónk, Mag Edit fiacskája, Matyi rajzolta, és Edit meg is varrta gyorsan, hogy szerepeltethessük a pályázati anyagokon. A remek logót Steiner Lídia illusztrátor készítette, aki az első hívó szóra mellénk állt.

A Te rajzolsz én varrok logója. Steiner Lídia munkája

- Tudtommal a Facebook-on szavaztattátok meg azokat a rajzokat, amelyeket végül megvarrtatok.
- Nem vagyunk hívei a lájkolós játékoknak. Nem szerettük volna, hogy akár csak egy gyerkőc is azt érezze: az ő rajza azért nem jó, mert nincs sok ismerőse. A hírverésre viszont szükségünk volt, így abban maradtunk, hogy tíz  rajz közönségszavazattal kerül be, tízet pedig magunk választunk ki. Csakhogy olyan fantasztikus rajzok születtek, hogy nem bírtunk megállni tíznél. Legszívesebben mindegyik rajzot életre keltettük volna, ez viszont időszűke miatt nem valósulhatott meg. Összesen 55 rajzot varrtunk meg és egy sütinyuszit.

- Melyik rajzot volt a legnehezebb, s melyiket a legkönnyebb megvarrni?
- A legnagyobb kihívás a rajzok megvarrásában - az aprólékosság mellett - az, hogy azt az érzést, gondolatot, állapotot, amit a rajz képvisel, sikerül-e átvarázsolni a textilbe. Éppen ezért a technikai nehézség mellett jelen van egy fizikailag nem megfogható feladat is. Ez ami a legnehezebb, s ebből a szemszögből nézve mindegyik rajz ugyanolyan kihívás. Technikailag a színes cica volt a legaprólékosabb, legtöbb darabból álló. Az Apa öleli Jázmint c. rajzot volt a legkönnyebb kivitelezni.

Apa öleli Jázmint - biztonság, puhaság, abszolút bizalom.
Egy 28 hónapos kislány rajzából készült

Színes cica, haj! Fanny Anahí Paz színpompás álommacskája.
Ezt a rajzot volt a legnehezebb megvarrni

- Melyik a számotokra - alkotóknak - legkedvesebb varrott rajzfigura?
- Természetesen mindet imádjuk, de az Apa öleli Jázmint valahogy nagyon meghatott mindenkit. S ahogy Vicger elkészítette, teljesen visszaadja azt az érzetet, amit a 28 hónapos pici lány érezhetett: a biztonságot, a puhaságot és az abszolút bizalmat Apa iránt.

- A visszajelzések is beszédesek: gyerekek, felnőttek egyaránt imádják a munkáitokat. Hihetetlen pontossággal tudjátok visszaadni 3D-ben a rajzokat. Beavatnál az alkotási folyamatba?
- A szabásminták a rajzok alapján készülnek, adott esetben kinagyítva a rajzot. Az arcvonásokat igyekszünk a legnagyobb pontossággal ugyanúgy megvarrni, hímezni. Fontos a megfelelő színek kiválasztása, arra törekszünk, hogy minden árnyalat azonos legyen a rajz színeivel.

Az Életszépítők egyik nagy kedvence ez a jóvágású, jó szabású legény.
Készítője: Vancsavarr

- Textilfigurákról van szó - mi alapján választjátok ki a megfelelő anyagot?
- Az alkotási folyamat nagyon nehezen leírható része ez. Az alkotó szemügyre veszi a rajzot, abban a pillanatban már részévé válik, benyomásokkal, érzésekkel. Ezek az intuíciók jelennek meg a kiválasztott anyagban. Ha egy rajz a melegség, a puhaság, a gondoskodás, a bizalom érzetét kelti, a textil is hasonló lesz: plüss, polár.

- Ez nagyon szép... lelki kifinomultságot feltételez. Honnét szerzitek be az alapanyagokat?
- Csapatunk önszerveződő csoport, éppen ezért mindannyian hasonló értékek mentén élünk, amelynek fontos pillére a környezetünk iránti  felelősség. Ez a beállítódás, valamint mindannyiunk erős kreatív volta ennél a munkánál kifejezetten jól érvényesül: minden centi anyagmaradékot félreteszünk, mondván bármi lehet belőle.

- Bizonyára sokan segítenének nektek feleslegessé vált ruhaneműk felajánlásával...
- Gondoltunk erre, s biztosan sokan segítenének, de sajnos egyelőre nem tudjuk ennek a logisztikáját - a raktározást és szétosztást - megoldani, illetve a postázással  járó költségeket sem tudjuk felvállalni. Az alkotócsoportban mindenkinek vannak használaton kívüli gyermek és felnőtt ruhái, amelyek megfelelőek a figurák elkészítéséhez.  A színes cica alapját például egy férfiing szolgáltatta.

- Pár napja vehették a kezükbe a gyerekek rajzaik varrott másait. Milyenek a reakciók?
- Nagyon örülnek! Tervben van egy úgynevezett visszacsatolási kérdőív kiküldése, szeretnénk néhány kérdést feltenni a szülőknek. A válaszok összesítése  után tudnék erre a kérdésre pontos választ adni.

- Ahhoz azért nem kell kérdőív, hogy ki merjük jelenteni: egy gyermeknek a saját rajzából elkészített baba vagy figura óriási érzelmi töltetet ad...
- Igen, és ez energiával tölt fel minket. Hajtóerő. A gyerekrajzok egytől egyig fantasztikusak. Minden bennük van: a szív, a lélek, a gondolatok. "Önmagukat" rajzolják le. Ha a világ összes gyermeke lerajzolná képzeletbeli barátját, nem találnánk egyetlen hasonló rajzot közöttük. Elképesztő fantázia és kreativitás lakik minden egyes gyermekben, amit aztán - merő jóindulatból - először mi, szülők, majd az oktatási intézmények - a pedagógusok - visszanyesnek, mondván, nem létezik háromfülű macska, vagy struccfenekű oroszlán. Megmutatjuk nekik, hogyan kell lerajzolni a sablonházat, sablonkerítéssel, sablonvirággal. Azután pár év, évtized múlva, amikor a már felnőtté vált gyermek keresi önmagát, nem talál mást, csak sablonokat. Ezért elmondhatatlan boldogsággal tölt el bennünket a szülők pozitív reakciója. Bízunk benne, hogy egyre többen és többen támogatják gyermekük eredendő kreativitását.

Apróságok rajzból varrt csodalények társaságában

- Nemcsak azoknak adtok, akiktől a rajzokat kapjátok...odavannak az emberek a megvarrt rajzfigurákért.
- Mi ennek nagyon örülünk! Számítottunk arra, hogy lesz tetszésindexe, de hogy ennyire szeretik majd, azt nem gondoltuk.

- Varrtál rajzot a gyermekednek?
- Igen. Egyébként majdnem minden alkotónak van gyermeke, s többen most álltak neki, hogy megvarrják a saját gyerkőcük rajzait.  Az „anyavarrta” dolgok a legjobbak, egy életre elkísérik a gyerekeket szerintem. Szeretnénk majd arra buzdítani az anyukákat, a nagyikat, és minden varrókedvű, kreatív lelkű embert, hogy varrjanak rajz alapján. Minden segítséget megadunk ehhez, legyen az technológiai jellegű, vagy például az ingyenes szabásmintákhoz juttatás.

- Jelentkeztél a Főállású Angyal pályázatra. Azt mondod, örömmel beleadnád magad egész emberként a "rajzvarrásba". Mivel foglalkozol jelenleg?
- GYED-en vagyok a kislányommal, Luluval. A varrás csak hobbi jelenleg. Eredetileg nőiruha-készítő vagyok, de csak pár évig dolgoztam ebben a szakmában. Közgazdász diplomát szereztem, és egy cégnél vagyok/voltam üzemeltetési asszisztens.

- Mekkora a kereslet a rajzlényekre?
- A keresletet egyelőre nem ismerjük, bár kaptunk már megkeresést. A Te rajzolsz én varrok alkotói csoport minden tagja önálló, nagyszerű kézműves. A kereslettel kapcsolatban jelzésértékű Wendy weboldala, ahol már régóta fent van, hogy várólistás megrendeléseken dolgozik, s ha szeretne valaki "rajzbabát" rendelni, keressen fel más készítőket.

- Több felnőttől hallottam, hogy felnőtt rajzokból is jó lenne varrni! Tervben van ez?

- Igen. Június elején indul is a Légy újra gyerek! című pályázatunk. Annyit elárulok, hogy gyerekkori rajzokat várunk a  25 év feletti korosztálytól.

- Egy frázis a végére, de nem hagyhatom ki. Ha 5 év múlva beszélgetnénk, mi lenne a legnagyobb örömöd, amiről beszámolnál?
- Hallatlan örömmel töltene el, ha gyerekeknek, felnőtteknek tudnánk segíteni, s ha egyre többen ráébrednének: a saját tervezésű, saját készítésű dolgok értékesebbek a készen kapott meselényeknél.


Mesterházy Mónika
www.eletszepitok.com

Tetszett az interjú, a kezdeményezés? Lájkold az Életszépítők oldalát: www.facebook.com/eletszepitok

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 7027 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x