Az olvasás tanítás
Címlap / Otthon / Az olvasás tanítás

Az olvasás tanítás

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-06

A XX. század eleje is fordulópontnak számít, mivel fellendülnek az olvasáspedagógiai kutatások, megjelenik a globális módszer. A középkor elején még hangosan olvastak, kezdetben silabizáló módszert használtak. 

Története:
Ókor: Kialakult a szó és a betűírás, kezdetben hangosan olvastak. Nagy fordulópont volt az is, hogy a középkorban kialakult a némaolvasás. Újabb fordulatot a könyvnyomtatás hoz, ekkor jelenik meg a hangoztató módszer. A XX. század eleje is fordulópontnak számít, mivel fellendülnek az olvasáspedagógiai kutatások, megjelenik a globális módszer. A középkor elején még hangosan olvastak, kezdetben silabizáló módszert használtak.

Simon Antal 1808: A hangoztató módszer úttörője, cél: lerövidíteni az olvasás, írás időszakát, egy betű egy hang legyen, megtanítja a hangok tudatos képzését.Fonomimikai módszer: 1915: Tomcsányiné Cukrász Rózsa

Az olvasás fogalma:
Írásban rögzített beszédegységek értelmes felfogása. Vizuális jelekkel kifejezett gondolat gondolattá alakítása. Az olvasás gondolkodás, információ és örömforrás.

Az Értelmező Kéziszótár szerint: Jelek és szövegek nézése, megértése. A megértés szintjei a közlemény tudomásulvételétől az értelmezésen át a szövegben közölt információk értékelő felhasználásáig. Az olvasó és a szöveg egyedi kommunikációs kapcsolata. Meghatározó, hogy ki olvas, miért, milyen céllal, milyen okból, milyen körülmények között és mit.

A szöveget kísérő jelek felfogását is ide veszi. A szöveg felolvasása a tolmácsolás: a szöveg meghangosításától (1.) egészen a kifejező olvasásig (4.) jutunk el alsó tagozatban. Művészi tolmácsolást a felsőbb időkben tanulják.

Az olvasási folyamat fiziológiai alapjai:
Az agy bal féltekéje felelős a beszédért és az olvasásért. Fiziológiai folyamata fontos az egyes tényezők asszociációs kapcsolatában. Tényezői: Írásjelzés: (betűk - szavak - szöveg) Ezt hangtestté alakítjuk, a beszédmotorika fontos szerepet játszik.A hangtest kiváltja az érzelmet, megjelenik a szó jelentése.

E három tényező között asszociációs kapcsolat van: bármelyik tényező, bármely másikat fel tudja idézni, egy bizonyos gyakorlás után. Ez a hangos olvasás folyamata is egyben. Egy gyakorlott olvasónál kimarad a hangtestté alakítás, ez a néma olvasás. A néma háromszor olyan gyorsabb, mint a hangos. Szubvokáció = suttogva olvas, ez az átmenet a két olvasásfajta között. Ha később valamit nem ért akkor is ez kerül elő. Mindkét olvasástípust fejleszteni kell. A némaolvasást használjuk többször, ezt kell fejleszteni. Az tud olvasni, aki érti amit olvas. Kifejezően csak az tud olvasni, aki megérti amit olvas.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 10276 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x