Nyári kalandok gondtalanul
Címlap / Otthon / Nyári kalandok gondtalanul

Nyári kalandok gondtalanul

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-23

A nyár az utazások, kalandozások és felfedezések ideje. Mindannyian másképp szeretünk pihenni: van, aki forrón szereti, mások vízparton, lehet kettesben, vagy családosan, vidéken vagy tengerparton, táborban vagy otthonunkban, hegyekben vagy nagyvárosban - a lényeg, hogy a nyári program aktív, emlékezetes és élményekkel teli legyen. 

Készüljünk a nyárra!
Célszerű utazás előtt egy rövid útitervet készítenünk. Gondoljuk át, mit szükséges magunkkal vinni a kényelmünk, biztonságunk, azaz gondtalan nyaralásunk érdekében. Az új tájak, a környezetváltozás nemcsak új élményt jelentenek, hanem egyben új impulzusokat is szervezetünk számára is. Amennyiben betartunk néhány egyszerű szabályt, nem kell tartanunk kisebb-nagyobb balesetektől a nyaralás alatt.
Bizonyára sokan tapasztalták már, milyen bosszantó tud lenni egy komolyabb napégés vagy gyomorrontás, amely akár napokra is ágyhoz láncolhat bennünket. Hasonló kellemetlenségeket okozhatnak a kisebb sérülések vagy rovarcsípések, melyek akár allergiás reakciót is kiváltanak az arra érzékenyeknél.Vigyázz, kész: nyaralunk!

A nyaralás alapvető szabályait gyermekkorunk óta jól ismerjük, mégis hajlamosak vagyunk megfeledkezni róluk. A legfontosabb, hogy ügyeljünk saját magunk és társaink biztonságára. Egyszerű elsősegélycsomagot egy könnyű túrára is vigyünk magunkkal, sebfertőtlenítővel és fertőtlenítő kendővel.
A nyári hőség sokakat vízpartra hívogat. Felhevült testtel ne ugorjunk vízbe, ismeretlen helyen ne ugorjunk fejest, és csak kijelölt helyen ússzunk akkor is, ha remek úszók vagyunk. Tartsuk be a motoros vízi eszközök használatának szabályait is. A jól úszó gyerekeket se engedjük felügyelet nélkül vízbe menni! A másik alapvető veszélyt a nap jelenti, hiszen az UV-sugárzás mértéke évről-évre növekszik, amelyet bőrünk mind kevésbé képes tolerálni. Erre utalnak az egyre gyakoribb bőrrákos megbetegedések világszerte. Ezért fontos, hogy a napra csak a reggeli és esti órákban menjünk, akkor is megfelelő napvédelem mellett. Sportolás közben természetesen nehéz elkerülni a napsütést, ilyenkor akár vízen, akár kerékpáron a védőöltözet a megfelelő módszer: kalap, UV-szűrős napszemüveg, és lenge, jól szellőző póló, nadrág, ami takarja bőrünket a nap elől.
A harmadik fontos dolog a vérszívók, rovarok elleni védekezés, azaz a védőpermet használata. Veszélyes lehet a darázs és méhcsípés. Amennyiben erre érzékenyek vagyunk, ne induljunk útnak ellenszerek nélkül. A szúnyogcsípés is nagyon kellemetlen lehet, és allergiát okozhat. A kullancsok komoly betegségeket terjeszthetnek, így ha gyakran járjuk a természetet, gondoljuk meg az oltás lehetőségét. És még egy fontos szabály: csak olyan vizet igyunk meg, aminek eredetét ismerjük, tisztaságáról meg vagyunk győződve!

Napimádat: mértékkel!
A mai korszerű bőrbarát szemlélet szerint 7 éves korig egyetlen gyermek bőrének sem szabad leégnie, kipirulnia az erős napon, mivel ez felnőtt korban fokozza a legveszélyesebb pigmentált bőrdaganat, a melanoma előfordulását. Felnőtt korban pedig 11-16 óráig nem ajánlott teljes testfelülettel a tűző napon tartózkodni, sport céljából sem. Az ezen kívül eső időpontokban is csak erős fényvédelemmel legyünk napon.
Szervezetünk, bőrünk védelmét aktívan támogatnunk kell megfelelő öltözettel, külső és belső fényvédelemmel. A jó fényvédő széles spektrumban, tartósan szűri a sugarakat, mégis bőrbarát és nem allergizál. A legtöbb ma már vízálló, de van, amelyiket vízbe mártózás után újra fel kell vinni! A fényvédelemnél nagyon fontos, hogy a fényvédőt mindig megtisztított bőrre, napfénymentes helyen vigyük fel, és 20 percet várjunk a teljes beszívódásig.Védekezés a rovarok ellen

Erdőt-mezőt járva legnagyobb veszélyt a kullancsok okozhatják. Kevesen tudják a kullancsokról, hogy párás időben, vagy eső után nagyobb az esélye a kullancscsípésnek. Mielőtt elindulunk felfedezni a természetet, permetezzük be magunkat és ruhánkat a drogériákban kapható kullancsriasztókkal. Kirándulás során ne térjünk le a turistautakról, ne vágjunk át sűrű aljnövényzetű területeken.
Hazatérve zuhanyzás előtt nézzük át a bőrünket, és ha kullancsot találunk, az erre a célra való csipesszel távolítsuk el. A kullancsok által terjesztett betegségek közül leginkább veszélyes Lyme-kór és az agyvelőgyulladás. Aki folyamatos veszélynek van kitéve, vegye fontolóra a védőoltást, amely ez utóbbi ellen nyújt védelmet. Ha kullancsot találunk a bőrünkben, ne húzgáljuk, csavargassuk, semmit ne kenjünk rá és ne égessük. Távolítsuk el speciális eszközzel: fogjuk meg a csipesszel a kullancsot a fejnél, legközelebb a bőrünkhöz, majd húzzuk ki finoman, de határozott mozdulattal. A sebet, a csipeszt is fertőtlenítsük. A kullancsot őrizzük meg egy dobozban, hogy amennyiben később mégis gond adódna, meg tudjuk mutatni szakértőnek. Csípés esetén jellegzetes tünet a kör alakú, élénkpiros kiütés.

Kellemetlen útitárs
Kellemetlen útitársunk lehet a nyári ételmérgezés, szalmonella-fertőzés, ami ágyba kényszeríti a nyaralót. A fertőzés a nyári hónapokban gyakoribb, mert ilyenkor a meleg hatására a nem megfelelően tárolt élelmiszerekben a baktériumok könnyebben elszaporodnak. Óvatlan vízfogyasztás során is pórul járhatunk. A tünetek általában a fertőzött élelmiszer elfogyasztása után 1-2 napon belül jelentkeznek, hányingerrel, hasmenéssel, görcsökkel, lázzal.
Gondoskodnunk kell a betegség idején a bőséges folyadékbevitelről, a tünetek enyhülésével pedig ügyeljünk a gyomorkímélő étrend betartására. A fertőzöttből később hordozó lehet, így egy szalmonella-fertőzés után néhány napig még kerüljük a társaságot. A fertőzés az arra hajlamos személyekben ún. reaktív ízületi gyulladást válthat ki. Ha felmerült a gyanú, hogy a baktérium bejutott a véráramba, vagy ha a páciens immunrendszere egyéb betegség - vagy annak kezelése - kapcsán legyengült, illetve ha egy hét alatt sem szűnnek meg a tünetek, már szükség lehet antibiotikum alkalmazására. Nyaralás során is ügyeljünk a gyakori kézmosásra, ne tároljunk romlandó élelmiszereket, és csak megbízható minőségű, friss ételt fogyasszunk!

Legyünk biztonságban!
Amennyiben nyaraláskor baj érne bennünket, könnyen elérhető segítőtársunk lehet a labtestsonline.hu. A virtuális laboratórium mindenhol a rendelkezésünkre áll, hogy utánanézhessünk tüneteinknek, a lehetséges fertőzéseknek, tudnivalóknak és a kezeléseknek. Információt kapunk a jelentkező tünetekről, óvintézkedésekről, az esetleges vizsgálatok menetéről, kórképekről és a kórokozó baktériumok sajátosságairól. Ha tüneteink a nyaralás végeztével nem múlnak, keressük fel háziorvosunkat. Egy komplett vérkép, és laboratóriumi vizsgálat eligazítást adhat fertőzésekről, korábban fel nem ismert allergiáról, érzékenységünkről vagy immunrendszerünk állapotáról.


www.labtestsonline.hu

Képek: www.FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3790 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x