Házi kedvenc: a degu
Címlap / Otthon / Házi kedvenc: a degu

Házi kedvenc: a degu

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-03

Soha ne adjunk édességet a deguknak! A degu egy kedves kis szőrmók állatka. Amikor először meséltem valakinek, hogy deguim vannak, nagy, csodálkozó szemekkel nézett rám, hogy milyen állatkákról is beszélek. Hát mi is ez a degu?  

Kíváncsi, emberszerető
A degu alaptermészete a kíváncsiság, minden érdekli a környezetében. Könnyen kézhez szoktatható, nem harapós fajta, persze vigyázni kell, mert azért mindent megkóstol, hisz alapeleme a rágcsálás.

Fajta
Latin neve Octodon degus, ami annyit tesz, hogy 8-as fogazata van. A csalitpatkány-félék családjába tartozik, rokona a patkánynak, az egérnek, de a mókusnak is. Vadas-barna színe van és farka végét mutatós pamacs díszíti.A kifejlett állatok hossza farokkal együtt 25-30 cm, amiből a farok 12,5-13 cm-es. Fülük kör alakú viszonylag nagy, 2,4-3,4 cm. Súlyuk 170-300 gramm között mozog. Testhőmérsékletük 37,9 Celsius fok. Kromoszómáik száma 58.

Eredeti környezete
A mi üregi nyulainkhoz hasonlóan a dél-amerikai degu családok is tekervényes föld alatti járatokban élnek, 1200 méterig az Andok fákkal bokorral borított lejtőin, Chilében. Innen is a nevűk Chilei mókusok. Az egyes családok külön-külön élnek. A "főnök" egy mindenki számára jól látható dombot épít magának a főbejárat közelében. Napközben is tevékenykednek. Az őrök, akik a lyukak szájánál posztolnak füttyentenek, ha veszélyt szimatolnak vagy észrevesznek valami gyanúsat. Erre valamennyi odakint lévő állat az üregekben keres menedéket. Ennek ellenére a deguknak sok ellenségük van különösen a ragadozó madarak, amelyek a levegőből támadnak rájuk. Éppen ezért soha ne bukkanjuk fel a ketrecüknél váratlanul felülről, mert nagy lesz ám az ijedelem, kiabálás, szaladgálás és rejtőzködés.

Hogyan került ide?
Európába állatkísérletek miatt kerültek az első deguk, úgy az 50-es években. A deguk szervezete ugyanis nem képes lebontani a cukrot, így cukorbeteg kísérletekhez használták fel őket. Később aztán valahogyan házi kedvenc lett belőle, de azt nem tudni pontosan, hogyan is.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!


 
 
[ 11063 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x