Nemzetközi Passzívház Nyílt Napok
Címlap / Otthon / Nemzetközi Passzívház Nyílt Napok

Nemzetközi Passzívház Nyílt Napok

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-02

Milyen egy passzívház? Hogyan néz ki belülről? Mivel fűtik, kell-e fűteni novemberben? Ha szeretne személyes benyomásokat szerezni a passzívházakról, látogasson el valamelyik - akár több - minősített passzívházba novemberben. Nemcsak közreműködőkkel - tervezőkkel, kivitelezőkkel - találkozhat, hanem az építtetőkkel és a lakókkal is! 

Idén is kapcsolódik a Passzívházépítők Országos Szövetsége a Nemzetközi Passzívház Nyílt Napok programsorozathoz: 2012. november 9-11. között Magyarországon is látogathatók lesznek megépült, működő, kivitelezés alatt álló passzívházak. A 2012. évi programban budapesti, budaörsi, diósdi, dunaújvárosi, szentendrei és zsámbéki passzívházak szerepelnek.

Látogatható lesz többek között az első magyar passzívház minőségű iskolaépület, a fokozottan energiahatékony budapesti – pesterzsébeti – oktatási intézmény új foglalkoztató helyisége 2012. nyarán készült el. A látogatható passzív családi házak túlnyomó többsége hosszabb ideje lakott, így az üzemeltetési, használói tapasztalatokról is be tudnak számolni a tulajdonosok és a közreműködők. A zsámbéki passzív lakóház vadonatúj, hamarosan birtokba vehetik az építtetők.


A Nemzetközi Passzívház Nyílt Napok ötlete a német Passzívház Szövetségtől – IG Passivhaus Deutschland – származik. Németországban már 9. alkalommal hirdetik meg a rendezvényt, amelynek célja, hogy elérhető közelségbe hozza az érdeklődők számára a fokozottan energiahatékony épületeket. A tervezésben, kivitelezésben közreműködők, illetve maguk a lakók, épülethasználók kalauzolják végig az épületekben a vendégeket, és adnak választ a felmerülő kérdésekre.

A passzívházak a hagyományos építésű épületekhez viszonyítva 80-95 százalék energiát takarítanak meg, kivitelezésük pedig alig kerül többe, mint a hagyományos technológiával létesített épületeké. Az első passzívház a németországi Darmstadtban épült meg 1990-ben. Magyarországon az első – a német Passivhaus Institut minősítési eljárása alapján – minősített passzív családi házat 2009-ben adták át a Pest megyei Szadán. Az azóta eltelt 3 évben újabb és újabb lakóingatlanok – családi házak, sorházak, társasházak – épültek passzívház minőségben országszerte. 2012. nyarán megvalósult az első passzívház-technológiával kivitelezett közintézmény, egy meglévő általános iskola új foglalkoztató helyisége Budapesten. Önkormányzati beruházásként, egyedülálló bérlakás program keretében hamarosan elkezdődhet a 100 lakásos passzív társasház kivitelezése Budapest XIII. kerületében.

A Nemzetközi Passzívház Nyílt Napok hazai programjain a részvétel – az autóbuszos szakmai túra kivételével – díjmentes, az érdeklődők a látogatható passzívházakat önállóan felkereshetik azzal a feltétellel, hogy részvételi szándékukat előzetesen jelzik a programvezető e-mail címén. A programvezetők elérhetősége a www.passzivhaznyiltnap.com oldalon megtalálható.


2012. november 11-én, vasárnap 9-16 óra között szervezett autóbuszos szakmai túra keretében öt budapesti és főváros környéki passzívház felkeresésére nyílik lehetőség. A részvétel ez esetben is előzetes regisztrációhoz kötött. Jelentkezni a passzivhaznyiltnap2012@gmail.com e-mail címen lehet, legkésőbb 2012. november 9-éig. Mivel az autóbuszos szakmai túrán a részvételi létszám korlátozott - maximális létszám 40 fő -, a szervezők a jelentkezések sorrendjét veszik figyelembe. Az autóbuszos szakmai túra 10 résztvevővel indul.

A Passzívház Nyílt Napokon látogatható passzívházak, épületismertetőkkel és a pontos programmal a www.passzivhaznyiltnap.com weboldalon találhatók.


Kép:
Verti Zsuzsa - Dunaújvárosi passzívház
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2944 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x