Mosás vegyszermentesen: vadgesztenyével
Címlap / Otthon / Mosás vegyszermentesen: vadgesztenyével

Mosás vegyszermentesen: vadgesztenyével

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-13

Az utóbbi időben felkapottá vált mosódió és egyéb vegyszermentes kombinációk után érdeklődők számára is lehet újdonság, vagy ahogy a diót is jellemzik: "régi újdonság", a vadgesztenye. Persze nem maga a növény, hanem egy kicsit elfeledett felhasználási módja, az a tulajdonsága, hogy remek folteltávolító és tisztítószer. 

Az indiai mosódió héja és gyümölcshúsa rengeteg szaponint tartalmaz, ezért is alkalmas a mosásra. Tapasztalataim szerint is megállja a helyét, ám fehér, vagy foltosabb ruhákhoz mosószóda is szükséges. Árban elég változó, attól függően, hogy hol is veszi az ember. Kisebb boltokban, „bioszigeteken” az egekig szökhet az ára, de még Budapesten is megtalálhatjuk kilóját 3000 forint körül.

Kevésbé ismert a címben feltüntetett másik csodanövény, a vadgesztenye. Állatfigurákat, vaddisznóeleséget, tüzelőanyagot is lehet belőle készíteni, de ha sokat gyűjtünk, vagy gyermekünk felhalmozza a lakásban, azt tervezve, hogy szinte érintetlenül ott is hagyja, elgondolkodhatunk, mit kezdjünk még vele.


Mivel ez a növény is rengeteg szaponint tartalmaz, tökéletesen alkalmas mosáshoz. Majdnem úgy viselkedik, mint a mosódió, csupán annyi a teendőnk, hogy meghámozzuk és a belét lereszeljük vagy ledaráljuk. Ez kissé munkaigényes, bevallom, nekem sem nagyon fűlött hozzá a fogam, főleg, hogy a külső, barna burok igencsak ragaszkodó tud lenni. Erre kaptam egy jó tippet: forró vízbe kell áztatni, így az megpuhul. A darálékot harisnyába, vagy vékonyabb zsákba töltve tegyük a gépbe. Ha nem szeretnénk megkockáztatni, hogy kibomoljon, majd kiszóródjon a sok kis darabka, akkor a beleket csak négyeljük fel, főzzük puhára. A vízben kioldódik a szaponin, így azt folyékony mosószerként használhatjuk.

A foltosabb ruhákhoz itt is ajánlott a mosószóda vagy a szódabikarbóna. Utószaga nincsen, tisztító ereje megegyezik a mosódióéval. Egy próbát mindenképp megér, még a nagyobb munka ellenére is.


Molnár Kata

Kép: FreeDigitalPhotos.net - nuchylee
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 6634 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x