Szatmár nektárja - kiváló minőségű tökmagolaj fogyatékos...
Címlap / Otthon / Szatmár nektárja - kiváló minőségű tökmagolaj fogyatékos emberek vállalkozásából

Szatmár nektárja - kiváló minőségű tökmagolaj fogyatékos emberek vállalkozásából

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-03-20

Rubint Réka részvételével indult útjára egy kiváló minőségű és egészséges termék, melyet fogyatékos embertársaink készítenek az ország egyik leghátrányosabb térségében, Szatmárban. A december 10-i termékbemutató sajtótájékoztatón az Aktív Műhely projekt képviselői bemutatták a fogyatékos emberek részvételével készülő Szatmár Nektárja tökmagolajat. 

2011 februárjában indult el az Aktív Műhely modellprogramja Géberjénben, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Ennek keretében több mint félszáz fogyatékos ember kapott esélyt arra, hogy megtanulja a tök termesztésének módszerét és az étkezési olajok előállításának lépéseit. Az Aktív Műhelynek a hátrányos helyzetű régióban az uniós projekttel az a célja, hogy bebizonyítsa: minőségi és piacképes termékek előállításával a fogyatékos emberek is a társadalom hasznos tagjává válhatnak. Az „Aktív Műhely a hátrányos helyzetű régiókban” TÁMOP 1.4.3-08/1-2F-2010-0012 című projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg. Az Egyesület által elnyert és felhasznált összeg 30.176.300 forint. Ezt az összeget infrastrukturális beruházások mellett üzleti terv készítésére és piackutatásra, marketingstratégia kialakítására, PR-kampány kivitelezésére, honlapfejlesztésre, illetve magának a terméknek a kialakítására (technológiai fejlesztésre és próbagyártásra) fordították a projekttagok.

A „Jót s Jól” a Szatmári Kistérségben Egyesület 143 fogyatékos személyt lát el nappali szolgáltatás keretében. Közülük azoknak, akik erre egészségi állapotukból kifolyólag alkalmasak, igyekszik munkát is biztosítani. Az Egyesület vezetőinek vállalkozási ötlete az volt, hogy olajtök termesztése és betakarítása után hidegen sajtolt tökmagolajat fognak előállítani. A vállalkozási tevékenység magában foglalja a tök termesztését és feldolgozását is. A tököt márciusban kell elvetni, így május-júniusra már elkezdődhetnek a termesztéssel kapcsolatos munkálatok. Az Egyesület minden munkatársa számára nagy öröm volt, hogy napról napra nyomon tudta követni a palánták fejlődését és a teljes termesztési folyamatot. Szeptemberben elérkezett a megtermesztett tök betakarításának ideje. A szüret két hétig tartott, és a vénasszonyok nyara ajándékaként remek időben, a szabadban történhetett a tök felnyitása, és a tökmag gondos, kézzel való válogatása. A szorgos válogatás után az őszi nap szárította a magokat, mielőtt a valódi szárítóüzembe került volna. A gazdálkodók a megmaradt tökhúst visszaforgatták a termőföldbe, így jövőre még gazdagabb termésre számíthatnak. A tökmagból az egyesület saját préselő berendezésével nyerték ki az értékes olajat, melyet a fogyatékos emberek palackoztak.


Szabóné Ivánku Zsuzsanna, a KézenFogva Alapítvány folyamat-tanácsadója a sajtótájékoztatón elmondta: az Aktív Műhely program és az Egyesület célja, hogy kiváló minőségű, 100 %-ban kézműves terméket állítsanak elő, és lehetőség szerint a teljes termelési folyamat fogyatékos emberek részvételével, értékteremtő munkájával történjen.

A piacra kerülés előtt a tökmagolajat a Corvinus Egyetem részvételével laboratóriumi körülmények között tesztelték és vizsgálták annak érdekében, hogy a fogyasztókhoz már csak a legkiválóbb minőség kerülhessen. A 2011-es ősz termését szinte teljes egészében a terméktesztekhez használták fel. Január elején sikerült az első tesztpréseléseket elvégezni, mely eredményeként már igazi, csak saját termésből készült tökmagolajjal büszkélkedhettek a „Jót s Jól” Egyesület dolgozói. 2012 áprilisában és májusában folyt a próbagyártás. A termék végleges csomagolásának kiválasztására a nyár folyamán került sor.

Magyar János, a Szatmár Nektárja Kft. üzleti koordinátora szerint rögös utat jártak be a projekt kezdete óta, az új termék előállításának minden egyes fázisát ki kellett tapasztalniuk, de munkájuk gyümölcse, ahogyan a tök is, végre beérett, és év végére a boltokba kerül az olaj.

A sajtótájékoztatón Rubint Réka, a Norbi Update társtulajdonosa is jelen volt, aki méltatta a hasonló kezdeményezéseket. Végzett gyógypedagógusként szívén viseli hátrányos helyzetű embertársaink sorsát, és rendszeresen részt vesz jótékonysági akciókban is. A rendezvényen elmondta, a Szatmár Nektárja projekt három dolog miatt áll közel hozzá: egyrészt fontos, hogy fogyatékos embertársainkat segítsük a társadalomba való beilleszkedésben. Másrészt a Szatmár Nektárja tökmagolaj vitaminjaival és telítetlen zsírsavaival hozzájárul egészségünk megőrzéséhez, a megelőzés pedig mindig olcsóbb és egyszerűbb, mint a betegségek kezelése. Harmadrészt a termék kiváló minősége fogta meg, melyet maga is megtapasztalt annak kóstolása során. A projektet, melyben fogyatékos emberek kiváló minőségű terméket tudnak előállítani, szenzációnak nevezte, mely megérdemli, hogy a lapok címoldalára kerüljön.


Az Egyesület és fogyatékos munkatársai a tökmagolaj forgalomba hozásával bebizonyították, hogy meg tudnak és meg akarnak állni a saját lábukon – ehhez csak egy kicsi kezdeti segítségre van szükségük.


További információk találhatók a termék és az egyesület honlapján:
www.szatmarnektarja.hu és www.jotsjol.hu,
illetve a Facebookon: www.facebook.com/szatmarnektarja
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3591 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x