Vasárnaptól ismét Házasság Hete
Címlap / Otthon / Vasárnaptól ismét Házasság Hete

Vasárnaptól ismét Házasság Hete

Forrás: MTI
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-01-28

Vasárnap kezdődik a Bálint-naphoz kapcsolódó házasság hete, amit világszerte 21 országban rendeznek meg, Magyarországon pedig Egymásra hangolva mottóval tartják keresztény egyházak és civil szervezetek összefogásával. A Magyarországon hatodik alkalommal megrendezendő eseménysorozat központi programjainak fővédnöke Herczegh Anita, Magyarország köztársasági elnökének felesége. 

Bíró László, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia családreferens püspöke csütörtöki sajtótájékoztatóján rámutatott: a pároknak nem csak egymásra kell hangolódniuk, hanem kettejüknek is az egész társadalomra, valamint az egyéneknek is tisztában kell lenniük saját magukkal, noha "a társadalomban fokozódik az individualizmus, az ego kultusza", amely "félti magát a felelősségvállalástól, pláne egy életre".
A katolikus püspök annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a házasság hete "az elköteleződés ünnepe," s a házasság "nem letöri az ént, hanem kibontakoztatja", az egyén pedig ajándékká és megajándékozottá is lesz ebben a kapcsolatban. Közölte, a házasság hete abban szeretne segíteni, hogy az egyének önmagukra találjanak, ugyanakkor "az egymásra találáshoz is idő kell". Hangsúlyozta: a gazdaságnak, a jogalkotásnak és a politikának is középpontba kell helyeznie a családokat, mert amennyire stabilak a családok, annyira stabil maga a társadalom is.

Steinbach József református püspök, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke idézte a Bibliából a Prédikátorok könyvét, miszerint "jobban boldogul kettő, mint egy" , mert "kell az az egyetlen valaki, akivel az életemet teljes egészében megoszthatom (...), akiben megismerem Isten ajándékát", mert "Isten megáldja a házasságot", amely "egymást segítő közösség". Megjegyezte: jó látni, hogy van Családbarát magazin a közszolgálati televízióban.
   


Richard Kane
, a házasság hete elindítója kiemelte, a mozgalom nemzetközi konzultációját tavasszal Budapesten tartják. Úgy fogalmazott: mindannyiunknak szükségünk van a házasság megerősítésére, mert egészségesebb lesz az ember, jobb lesz az életminősége, ha házasságban él, és a statisztikák alapján még több pénzt is keres. Ha a gazdaságot növelni akarják, érdemes szorgalmazni a házasságkötéseket - tette hozzá.
Annak a véleményének is hangot adott, hogy a nem házasságban élő párok a kapcsolataikban kevésbé boldogok, és a lelkészek sokat tehetnek azért, hogy a településeiken élők házasságait támogassák. A tematikus hét jelentősége, hogy rámutasson: "van értelme dolgozni a házasságokon" - állapította meg.

Herjeczki Kornél, a programsorozat szervezőbizottságának tagja elmondta: tapasztalataik alapján évről évre egyre többen vannak, akiknek fontos a házasság, amelyre úgy tekintenek, hogy megfelelőképpen fel kell rá készülni és minőségi időt kell rá fordítani. Egyre többen vannak, akik a házasságban kialakult konfliktusaik megoldásához segítséget kérnek, és dolgoznak azon, hogy a házasságukat fenntarthassák - említette meg.

Az idei rendezvény "arca" a Várnagy Andrea és Farkas Zsolt zongoraművész házaspár. Várnagy Andrea annak a meggyőződésének adott hangot, hogy "egyedül úgy működhet a házasság, ha Istent hívják megoldásért, útmutatásért". A házasság mindennapi harc, amelynek ára van, de "az ajándék hatalmas", ugyanis az ember olyan társat kap, akire mindig számíthat - fűzte hozzá.
Mint mondta, a konfliktushelyzetek megoldásában a megbocsátásnak nagy szerepe van, ami egyúttal "megújítja a szeretetet". Farkas Zsolt arról beszélt, hogy a szerelem érzése az évek során elmúlik, helyébe a szeretet lép, ennek felismerésében pedig nagy szerepe van az ember értelmének és akaratának.


A házasság hete mozgalom több mint másfél évtizede indult az Egyesült Királyságban és célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság fontosságára, népszerűsítse a család intézményét, és segítséget nyújtson azoknak, akik párkapcsolati vagy gyermeknevelési nehézségekkel küzdenek. Magyarországon egy héten át számos budapesti és vidéki helyszínen előadásokkal, beszélgetésekkel, kulturális programokkal kívánják ráirányítani a figyelmet a házasság, a család fontosságára. Idén a házasság hete kiemelt témája a fiatalok házasságra való felkészítése lesz.
 
A házasság hete ökumenikus istentisztelettel kezdődik vasárnap a győri Kossuth utcai református templomban, ahol Steinbach József református püspök hirdet igét. Az ezt követő héten a központi rendezvényeknek többek között a budapesti Ráday Kollégium, a Deák téri Evangélikus Gimnázium és templom, a Wesselényi utcai baptista imaház, valamint a gazdagréti református gyülekezet ad otthont. Az országos rendezvénysorozat eseménynaptára a www.hazassaghete.hu oldalon követhető nyomon.

Az országos rendezvénysorozatot a Magyar Evangéliumi Szövetség (Aliansz), a Magyar Katolikus Családegyesület, a Magyarországi Református Egyház Házasság- és Családsegítő Szolgálata, a Bibliai Házassággondozó Szolgálat, a Magyarországi Evangélikus Egyház Női Misszió, a Magyarországi Baptista Egyház Család Szolgálata, a Biblia Szól Gyülekezet Házassági Tanácsadó Szolgálata, a Magyarországi Metodista Egyház Család Szolgálata, valamint a Harmat Kiadói Alapítvány és a Family magazin vezetőiből álló munkacsoport szervezi és koordinálja.


Forrás: MTI

Képek:
stockimages - FreeDigitalPhotos.net
Ohmega1982 - FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2777 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x