Önkéntes egyszerűség - Tolsztoj, Albert Schweitzer, Gandhi...
Címlap / Otthon / Önkéntes egyszerűség - Tolsztoj, Albert Schweitzer, Gandhi nyomdokain

Önkéntes egyszerűség - Tolsztoj, Albert Schweitzer, Gandhi nyomdokain

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-20

Az önkéntes egyszerűség vagy tudatosan egyszerű életmód legfőbb jellemzője, hogy csak annyit fogyasztunk, amennyi életünk fenntartásához szükséges. Az így élt élet mégsem kevesebb vagy kényelmetlenebb, mint amit megszoktunk. A mozgalom nem új, eredete az ókorba nyúlik vissza - melyek a lényeges pontjai? 

Azok, akik ezt az életmódot választják, különböző személyes okok miatt teszik ezt: mert növelni szeretnék a családjukkal, barátaikkal, szeretteikkel eltöltött ún. “minőségi” időt; hogy csökkentsék öko-lábnyomukat; hogy tegyenek a világban létező egyenlőtlenség ellen; mert stresszmentesebb életet szeretnének élni; hogy egészségesebben éljenek; mert vallásuk, politikai és/vagy személyes meggyőződésük erre ösztönzi őket...

Az egyszerű életmódot választók tipikusan arra törekednek, hogy megszabaduljanak és megtisztítsák életüket a materialista, fogyasztói társadalom elvárásaitól. Fontosabb számukra a személyes függetlenség (és sok esetben a közösségépítés), mint az anyagi növekedés, amely meggyőződésük szerint gyakran akadályozza személyi fejlődésünket és elégedetlenné tesz minket.


Fontos, hogy az önkéntes egyszerűség nem aszkétizmust vagy szegénységet jelent, hanem tudatos, aktív döntést arról, hogy mi és mennyi „elegendő” számunkra. Ennek megfelelően az életmód követői nagyon sokféle megoldást választanak életük egyszerűbbé tételéhez – ami közös bennük, hogy kevesebb anyagi fogyasztásra és magasabb életminőségre törekszenek:
  • elhatározás, hogy kevesebbet dolgoznak, és így több idejük lesz;
  • nagyobb személyes elégedettséget jelentő munkát, hivatást választanak;
  • úgy döntenek, hogy kisebb otthonba és/vagy vidékre költöznek;
  • elkezdenek kertészkedni, földet művelni;
  • áttérnek az autómentes életmódra;
  • több önkéntes munkát és tevékenységet vállalnak, aktívabbá válnak közösségükben;
  • tudatosan törekszenek arra, hogy csökkentsék fogyasztásukat, újrahasználjanak és megjavítsák az elromlott dolgaikat ahelyett, hogy újakat vásárolnának.

A tudatosan egyszerű életmódnak ismert követői voltak és vannak: például Epikurosz, Assisi Szt. Ferenc, Leo Tolsztoj, Rabindranath Tagore, Albert Schweitzer, Gandhi, Henry David Thoreau és E.F. Schumacher.

Elgondolkodtató, hogy különböző felmérések szerint egyre többen választják a tudatosan egyszerűbb életmódot: Ausztráliában, az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban a lakosság kb. 25%-a egyszerűsíti életmódját.

További olvasnivaló az önkéntes egyszerűségről (magyarul):
www.tudatosvasarlo.hu/cikk/viragzik-onkentes-egyszeruseg-mozgalom
www.tudatoslet.hu/index.php/gondolkodo/monoblog/742-oenkentes-kreativ-egyszerseg-eletmodvaltas

Az önkéntes egyszerűségről bővebben angolul:
http://en.wikipedia.org/wiki/Simple_living

Összefoglaló angol nyelvű honlap: www.simpleway.org

 
Albert Schweitzer
 
Mahatma Gandhi

Képek és szöveg: GreenDependent - Kislábnyom
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 7110 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x