A derékbőség nagysága határozza meg az alvás minőségét?...
Címlap / Otthon / A derékbőség nagysága határozza meg az alvás minőségét?

A derékbőség nagysága határozza meg az alvás minőségét?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-18

Kutatók az alvási apnoe betegségben szenvedők számának drasztikus növekedésére számítanak a jövőben. Az alvás közben jelentkező légzéskimaradás egyik fő kiváltó oka ugyanis az egyre fiatalabbak körében jelentkező, napjainkra népbetegségnek számító elhízás. 

Újabb civilizációs betegség
A horkolás és alvási apnoe betegség növeli az elhízás kockázatát, az elhízottak között pedig gyakoribb az alvási apnoe előfordulása – magyarázza az összefüggést dr. Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológus, A jelentős túlsúllyal bíró személyeknél a testi adottságok miatt is jellemzőbb az alvás közbeni légzéskimaradás. Az American Journal of Epidemiology folyóiratban közölt kutatásban ezért arra hívják fel a figyelmet, hogy a fejlett országokban mára járványos méreteket öltő elhízás egy eddig kevésbé ismert, de igen kockázatos következményével is szembe kell néznünk a jövőben: az alvási apnoe betegség terjedésével.



Intő jelek!
Az alvás közbeni légzéskimaradás tünetei alattomosan jelentkeznek, először rendszerint a hálótárs veszi észre a horkolást, illetve a garat elzáródása miatt kialakult légzéskimaradást követő hirtelen, hangos levegővételt. A betegek számára sokszor nem egyértelmű, hogy nappali fáradtságukat, koncentrációs problémáikat, teljesítőképességük romlását alvási apnoe okozza. A légzéskimaradások miatt megzavart alvás ugyanis nem pihentető, hosszútávon pedig számos komoly probléma – magasvérnyomás, szív-és érrendszeri betegségek, diabétesz – előidézője lehet.


Plusz kilók, zajosabb éjszakák

Az 1520 személy bevonásával végzett kutatás során a 30 és 70 év közötti résztvevőknél alvásvizsgálatot végeztek. Az alvási apnoe betegségben szenvedők 14%-os aránya, az 1988-1994-ig tartó időszakhoz képest a vizsgálat 2007-2010-ig tartó szakaszában 55%-ra nőtt, s ez a kutatók véleménye szerint döntően az ez időszakra felszedett plusz kilók számából adódik. A több éven át zajló kutatás eredményeit az egész Egyesült Államokra extrapolálva becsléseik szerint jelenleg a 30 és 49 éves férfiak 10%-a érintett a betegség tüneteitől. Ez az arány 50 és 70 év között 17%. Nők esetében, ugyanezen kocsoportokat figyelembe véve 3, illetve 9%-os arányokat kapunk. Nemtől és életkortól függetlenül azonban minden csoportban megfigyelhető, hogy a tünetek elsősorban a nagyobb testsúlyú személyeknél jelentkeztek.


Változtasson!

Az elhízás, mint rizikófaktor mellett az alvási apnoe gyakrabban jelentkezik férfiak, idősebbek közt és genetikai hajlam esetén. A problémára azonban létezik megoldás. Az alvási apnoe leggyakoribb kezelési módja az ún. pozitív nyomású légsínterápia, vagy CPAP terápia. A kezelés lényege, hogy jól záródó és a beteg által jól tolerálható, speciális anyagból készült orrmaszk vagy orr-száj maszk segítségével folyamatos pozitív levegőnyomást biztosít a felsőlégutakon keresztül a tüdő felé, így segítve a szabad és akadálymentes légzést alvás alatt. Életmódváltással és testsúlycsökkenéssel egybekötve az eszköz segítségével az alvási apnoe szövődményei is megelőzhetők.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 1230 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x