Erős paprikától csökken a fejfájás?
Címlap / Otthon / Erős paprikától csökken a fejfájás?

Erős paprikától csökken a fejfájás?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

apjaink egyik leggyakoribb panasza a fejfájás, amelynek valamely típusában a magyar lakosság közel 50 százaléka érintett. A legismertebb fejfájás, a migrén esetében közel 1.200.000 főre tehető a betegek száma, akiknek akár 21.000.000 rohama lehet évente. A fájdalmak természetes módon történő kezelésére egyre nagyobb igény mutatkozik. Erre kínál megoldást az erős paprikából nyert kapszaicin.  

Magyarországon népbetegségnek számít a fejfájás, amelynek valamely típusával közel 5 millió ember küzd naponta. Az elsődleges fejfájások közül legismertebb a migrén, ami a lakosság 6-18%-át érinti. A fejfájások számos gyógyszeres, nem gyógyszeres és kombinált módszerrel kezelhetőek, azonban egyre több esetben mutatkozik igény a fájdalmak természetes hatóanyagokkal történő enyhítésére.


A leggyakrabban használt fájdalomcsillapítók a mozgató receptorokra hatnak, a gyomron keresztül felszívódva, az emésztőrendszer terhelésével fejtik ki hatásukat, amely hátrányos a gyomorpanaszokkal rendelkező páciensek számára. 1997-ben azonban a fájdalomcsillapítás egy új lehetőségét vetítette előre egy amerikai kutatók által azonosított receptor, amely a pirospaprikából kinyert vegyületre, a kapszaicinre reagál. A piacon később jónéhány kapszaicin tartalmú gyógyászati termék jelent meg, amelyek az érző receptorokra hatva, a fájdalom- és hőérzékelésért felelős idegvégződéseket ingerelve szüntetik meg a fájdalmat.


A kapszaicin fájdalomcsillapító és tartós használat után gyulladásgátló hatásának teljesen új hatásmechanizmusát hazai gyógyszertani kutatások tárták fel, amelyek Prof. Dr. Szolcsányi János nevéhez is fűződnek. „Büszke vagyok arra, hogy 2012-ben az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyeleti Hatóság gyógyszer szintű alapanyagnak ismerte el a szintetikus kapszaicint, amellyel teljes mértékben bizonyítottá vált a gyógyhatása” - nyilatkozta a Magyar Tudományos Akadémia tagja.


„A fejfájások valamely típusában érintettek többsége arra törekszik, hogy az egészségtudatos életmód követésével elkerülje és megelőzze a fejfájás rohamok kialakulásának lehetőségét. Ma már elvárás, hogy természetes hatóanyagok használatával, mellékhatások nélkül gyógyuljunk. – nyilatkozta Dr. Szok Délia, a Magyar Fejfájás Társaság elnöke.

A fejfájás tehát mondhatni a múlté, de ha mégsem akkor csípős paprikát neki.



Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2560 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x