Fogamzásgátlás természetesen
Címlap / Otthon / Fogamzásgátlás természetesen

Fogamzásgátlás természetesen

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-05

A természetes fogamzásszabályozásban több lehetséges módszer is felmerül. A legjobb hatást általában legalább kettő ötvözésével és persze odafigyeléssel érhetjük el. Az ajánlott lehetőségekkel pontosan meg lehet határozni a fogamzó képes napokat a ciklusunkban, így segít nekünk az egészséges védekezésben, vagy a babatervezésben. 

És most lássunk néhány természetes módszert!

1. Méhnyaknyák (cervyx) vizsgálata


Méhnyak nyákunk folyamatos vizsgálatával pontosan tudjuk követni, hogy mikor mi zajlik odabent. Lássuk a ciklus különböző szakaszaira levezetve, egy 28 napos ciklust alapul véve:

Menstruáció (1.-5. napok): menstruációs vérzés
Száraz időszak (6.-9. napok): nincs vagy csak nagyon kevés a nyák. Ezek a pre-ovulációs napok többnyire terméketlenek.
Nedves időszak (10.-13. napok): ilyenkor a nyák még kevés, ragadós, nem nyúlós. Ezek a napok már kétesélyesek, lassan közeledünk a nagyon termékeny napok felé.
Termékeny időszak (14.-17. napok): a peteérés idején a nyák átlátszóvá, nyúlóssá, sikamlóssá válik (tojásfehérjéhez hasonlít), hogy megkönnyítse a spermiumok dolgát.

A legtermékenyebb nap, az utolsó ebben a szakaszban, mikor a nyák még ilyen halmazállapotú. Megvizsgálni úgy lehet, ha mutató- és hüvelykujjunk közé vesszük és elkezdjük az ujjakat távolítani egymástól.


Jó, ha a nyák sokáig nyújtható, nem szakad el.Könnyű ezt a szakaszt észlelni: pisilés előtt toalettpapírral kell a hüvelynyílást megtörölni. Ha nedves, akkor annak állagából megállapítható, hogy váladék tojásfehérje-szerű-e.
Közösülés után minimum 24 órával állapítható meg a nyák állapota ismét biztonsággal, mert a spermium állaga nagyon hasonló, így megtéveszthet minket!

Terméketlen időszak (18.-28. napok):
a ciklus utolsó szakaszában a nyák kevesebb, színe fehéres, sűrűbb, egyáltalán nem nyúlik, szerepe, hogy spermiumok és baktériumok ne juthassanak be. Ez a szakasz terméketlen, a következő menstruációig tart.

2. Ovulációs mikroszkópok
    
A ciklus első időszakában a megnövekedett ösztrogénszint miatt a nyálunk kikristályosodik, azaz páfrányhoz hasonló képet fog mutatni mikroszkóp alatt.
Amint színtiszta páfrány a lencsénk, azaz ösztrogén csúcsunk van, az ovuláció bekövetkezte 3 napon belülre tehető. 3 különböző képet láthatunk:

Több, körkörös, kerekded amorf alakzat: terméketlen nap
Körkörös amorf alakzatok, köztük némi páfrányszerű alakzatokkal: átmeneti időszak, az ösztrogén koncentráció kezd emelkedni, ez még terméketlen nap


Teljes felületen szálkás, kristályos, páfrányszerű alakzatok (színtiszta páfrány):kezdődik a termékeny időszak, max. 3 napon belül megtörténik az ovuláció

A mikroszkópot lehetőség szerint reggeli ébredés után alkalmazzuk, ne igyunk vagy együnk mielőtt nyál mintát veszünk a szánkból! Figyeljünk a nyál mennyiségére is, sem túl kevés, sem túl sok nem hoz megfelelő eredményt.

3. LH-tesztek

Az LH tesztek alkalmazása a ciklus 8. napjától javasolt egy 28 napos átlagos ciklus estén. A 8. ciklusnaptól minden nap alkalmazandó egészen addig, amíg pozitív nem lesz. A teszt arra való, hogy az ún. LH csúcsot kimutassa, azért mert az LH csúcstól számított kb. 36 órán belül bekövetkezik az ovuláció.
                          


Az LH csúcsot úgy mutatja ki, hogy dupla csík jelenik meg rajta (mint egy terhességi teszten). Dupla csíknak az számít, ha mindkét csík erős vagy az alsó csík erősebb, mint a felső (kontroll) csík.

Fontos, hogy az LH szintet tesztelni a legjobb délután 14 óra után estig bármikor. Ha lehet 1-2 óráig visszatartott vizeletből végezzük el.

4. Ultrahang

Ultrahanggal is követhető a tüsző fejlődése,gyakori orvos-beteg találkozást igénylő módszer.

 
5. Hőmérőzés
 
Az ébredési hő mérése egy igen régi módszer, megbízható, egyetlen hátránya, hogy ezzel a módszerrel utólag tudunk az ovulációnkról.
Elméleti alapja az, hogy az ember testhőmérséklete 6 óra éjszakai alvás alatt lecsökken az egyént jellemző minimumra.

Az alaphőmérsékletünket (ébredéskor mért) a hormonok is befolyásolják,  a ciklus első feléhez képest (ösztrogén dominál) az ovuláció után (progeszteron dominál) az ébredési hőmérséklet már másnap emelkedik, 2-5 tizedfokkal magasabb. Ez jelenthet megfelelő progeszteron termelődésnél akár 37 fokos testhőmérsékletet is.
Ha tehát minden reggel (közvetlen ébredéskor, mielőtt kiszállnánk az ágyból vagy kitakaróznánk) megmérjük, igazolhatjuk az ovulációt, igazolhatjuk, hogy volt peteérés, a görbe alakjának feldolgozásával azt is megmondhatjuk, hogy mikor volt. Biztos ciklus esetén a következő ciklusra már előre számíthatjuk, mikor lesz a termékeny nap.
A hőmérőzést a menstruáció 1. napján kell elkezdeni. A ciklus első felében a hőmérséklet alacsony!
A hőmérséklet az ovuláció előtt hirtelen leesik.
A ovulációt követően a hőmérséklet fokozatosan 1-2 nap alatt, vagy hirtelen felemelkedik. Ilyenkor magasabb a ciklus első felében mért hőnél.


A menstruáció előtt 1-2 nappal, gyakoribb esetben csak néhány órával a hőmérséklet hirtelen leesik, mert a progeszteron termelődés kezd abbamaradni (ekkor kb. megegyezik az előző menstruáció első napján mért értékkel).
Hangsúlyozni kell, hogy nem az egyes értékek, hanem az egész görbe alakja az értékelés alapja, tehát hónap közben vagy hiányos adatok alapján nem lehet véleményt mondani! A mérés akkor pontos és akkor használható, ha minden előírást pontosan betartunk. Ilyenkor az alaphőmérséklet mérése a peteérés vonatkozásában szinte 100% pontosságú, arra is alkalmas, hogy kijelöljük azt a napot, amikor esetleg egy progeszteronméréssel a peteérést hormonálisan is igazolhatjuk (átlagos ciklusnál ez a 21. ciklusnapon
  
A hőmérőzés szabályai:

a.) Lehetőleg pontos hőmérőt használjunk. Ugyanazt a hőmérőt használjuk és ezt a hőmérőt ne használjuk más célra. A mérést lehet a bőrön (hónaljban) végezni, de lehet ún. maghőmérsékletet mérni (száj, hüvely, végbél), a lényeg az, hogy mindig ugyanott.

b.) A hőmérőt este kell lerázni, mert a hajnali rázogatás emeli az alaphőmérsékletet.  Ébredés után első mozdulat a hőmérő, a mérés alatt teljes a nyugalom.

c.) A mérés eredményét azonnal fel kell írni, mert a közel azonos értékek könnyen összekeveredhetnek. Helyes fel is rajzolni egy koordinátarendszerben (kockás lap is megteszi), amelynek 0 pontja a menstruáció első napja.

6.) Megszakítás
Bár ez az egyik legrégebbi fogamzásgátló módszer, és talán még belefér a természetes módszerek közé, de megbízhatónak egyáltalán nem nevezhető. Ugyanis az előváladéktól történő teherbeesés kockázata nem nagy, de megtörténhet, mert a folyadék kis mennyiségben tartalmazhat élő spermiumokat.


Tudom, hogy ezek a módszerek odafigyelést és időt is igényelnek, de azt gondolom, megéri alkalmazni őket, hogy egészségesebbek legyünk mi is és születendő gyermekeink is. Azoknak, akik már eljátszottak a gondolattal, hogy leteszik a fogamzásgátló tablettájukat, remélem segítettem, hogy új lehetőségeket találjanak.

Ha szakértői konzultációra van szükséged: www.egyharom.hu
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 6695 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x