Fesztivál BTK, avagy szigor a köbön!
hirdetés
Címlap / Otthon / Fesztivál BTK, avagy szigor a köbön!

Gelsei Bernadett

Fesztivál BTK, avagy szigor a köbön!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-01-20

Amikor fesztiválokról szólunk legtöbbször a "mit vigyél magaddal" és a "hogyan érezd jól magad" tanácsok közé szorítjuk témáinkat. Nézzük most meg mi az összefüggés az új BTK és a fesztiválok között.  

Itt a nyár és ezzel együtt beindult a fesztivál szezon. Balaton Sound, majd a veszprémi Utca Zene fesztivál azt követi a Művészetek Völgye napok, majd Sziget és Ozora, hogy csak a legismertebbeket emeljük ki.

Ha fesztiválokra gondolunk, akkor akaratlanul is összekapcsoljuk a jó szórakozást az alkohollal és a droggal.  Ezek és a júliusban szigorított új BTK aktualitása miatt érezzük szükségességét, hogy minden fesztiválozót, szülőt és hozzátartozót tájékoztassunk az új Büntető Törvénykönyv július elsején hatályba lépő szigorított  kábítószerrel kapcsolatos büntetési tételekről, vagyis arról mi az ami változott, mire érdemes odafigyelni, ha például fesztiválozunk.


Egészen a hatályba lépésig magát a kábítószer fogyasztást nem büntette a törvény. Most azonban már a fogyasztást is önálló elkövetési magatartásként jegyzi a törvény. Ami azt jelenti, hogy ha valakit rajtakapnak a fogyasztáson, vagy akár  a ráutaló magatartáshoz szükséges eszközöket, vagy csekély mennyiséget találnak nála két évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetik.

Az eddigi Elterelést ( amit két éven belül kétszer lehetet, függőknek, alkalmi fogyasztóknak elvégezni, majd a bemutatott igazolással az eljárást megszüntetni) most már csak egyszer lehet igénybe venni.


Ezt azonban elég szoros keretek között engedi meg csak:
Csak az választhatja a büntetőeljárás alternatívájaként az elterelést, aki
a) két éven belül nem vett részt elterelésben, illetve
b) két éven belül más kábítószerrel visszaélés bűncselekmény elkövetése miatt nem folyt ellene eljárás.

Ha ezt lefordítjuk a gyakorlatba, akkor az azt jelenti, hogy az alkalmi fogyasztok ritkábban kerülnek majd be a rendőrség látószögébe, azonban a függők (akikről a szakma mint szenvedélybetegekről gondolkozik) többségének megvan az esélye sajnos, hogy börtönbe kerüljenek, mivel nekik mindennapi problémát és konfliktus helyzetet jelent a használat és beszerzés.


A bíróság július után már csak enyhítő körülményként értékelheti a büntetés kiszabásánál a szenvedélybetegség meglétét, a kedvezőbb szabályok, amelyek eddig voltak megszűntek. Ez egy designer drog vagy egyéb amfetamin függő esetén azt jelenti, hogy ha éppen átad, vagy fesztivál razziában elkapják, és már két éven belül volt ügye, több mint valószínű, hogy a függőségre hivatkozva most már biztosan börtönbüntetés vár rá.

A designer drogok esetén a fogyasztókat eddig nem büntették, júliustól azonban a megszerzés és tartás szabálysértésnek minősül az új Szabálysértési Törvény alapján.
Elméletben a fesztivál és disco razziák jogszerűtlen rendőri intézkedések, de mégis jelen vannak, ezért fokozottan kell figyelni a fogyasztóknak ezeken a helyeken, a tartás, átadás, átvétel és használattal kapcsolatban.

Szerény véleményem szerint a legegyszerűbb , ha legális szerekkel próbálják a hangulatukat feldobni, vagy érdekesség képen próbálják ki milyen józan szemmel egy fesztivál.


 
 
[ 2646 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
x