Elsavasodhat-e a szánk?
Címlap / Otthon / Elsavasodhat-e a szánk?

Dr. Bakos Anikó

Elsavasodhat-e a szánk?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-15

A fogszuvasodás valójában egy hosszabb időtartamot magába foglaló folyamat: a szájüregben lévő baktériumok - amelyek savat képeznek - lebontó munkájának mellékterméke, mely csökkenti a szájüreg pH értékét.  

Ez normál esetben az enyhén savas kémhatástól a semleges, pH 7- ig terjed. Az erózió elsősorban akkor alakul ki, amikor a szájüreg pH-értéke 5,5 alá esik, tehát kimondottan savas kémhatásúvá válik. Ilyenkor jelentős ásványi anyagok oldódhatnak ki fogainkból. A fogszuvasodást az elsődleges tényezőkön túl (baktériumok, táplálék), másodlagos tényezők is befolyásolják, mint a kor, a nem, genetikai tényezők, a nyál összetétele, de akár a földrajzi elhelyezkedés vagy szociális és gazdasági tényezők is. A fogszuvasodás kialakulásának két kulcsfontosságú szereplője a Streptococcus mutans nevű baktérium és a cukor. A Streptococcus mutans az elfogyasztott cukor lebontása közben savat termel, amely jelentős mértékben megbontja a fogzománcot és fogszuvasodást okoz.


Fogtömések

Még a teljesen megtisztított fogon is megkezdődik a plakk-képződés (a fogak, fogpótlások felszínén összegyűlő, azok felszínéhez erősen tapadó baktériumok), akár a fogmosástól számítva 20 percen belül is. Ez idézi elő a fogszuvasodáshoz vezető savas kémhatást, nem is beszélve a magas savtartalmú élelmiszerekről és italokról, melyek meggyorsítják ezt a folyamatot. Elsősorban ilyenek a természetes eredetű vagy hozzáadott savak, mint például aszkorbin-, borkő-, foszfor-, alma-, citromsav. Vigyáznunk kell még az ecetes ételekkel (pl. a mustárral, de akár a salátákkal vagy savanyúságokkal is), a gyümölcsökkel – elsősorban a trópusi gyümölcsökkel (pl. citrom, narancs, grapefruit, mandarin) és a gyümölcslevekkel. Az utóbbiak ráadásul jobban ártanak a fognak és erősebben támadják a fogzománcot, mint maga a gyümölcs, ugyanis adalékanyagokat tartalmaznak (pl. a jól ismert citromsavat), melyek tovább növelik savas kémhatásukat. A magas savtartalmú élelmiszerek közé tartoznak még a tejtermékek is (a tejsav miatt), a savanyított káposzta, de fontos megemlítenünk a bort is (a borkősav miatt), sőt, egyes gyümölcsteák (pl. a fekete ribiszkéből vagy aszalt szederből készült teák) is igen magas savtartalommal rendelkeznek. A fogzománcra nézve káros hatása van emellett az uszodák vizének is, így az úszók, vízilabdázók fokozottan veszélyeztettek. Bizonyos gyógyszerek, mint például az aszpirin vagy a C-vitamin is csökkenthetik a száj pH-értékét. Egyes betegségek, például a reflux vagy a bulimia is fokozhatják a fogeróziót.


Fogkő eltávolítás

A fogszuvasodás megelőzése érdekében (természetesen a rendszeres kontrollvizsgálatok, fogmosás és szájápolás mellett) ajánlott a fluoridok általános és helyi alkalmazása, a barázdazárás és cukor helyett cukorpótlók fogyasztása is. Az egyre gyakoribb fogszuvasodás sajnos nemcsak a kamaszokat és a felnőtteket érintő probléma, hanem már a kisgyermekeknél is számolnunk kell a lehetőségével: az első tejfogak megjelenése után már sajnos fél, egy évvel is elkezdődhet. Többek között ezért is célszerű a gyermekek 2 éves korától a rendszeres, lehetőleg félévenkénti fogászati ellenőrzése, vagy akár egy fogászati prevenciós tanfolyam, amely hatására a fogazat sokáig kitűnő állapotban megóvható. 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2756 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x