Ötödször jutalmazza a környezetvédő gyerekeket az IKSZ
Címlap / Otthon / Ötödször jutalmazza a környezetvédő gyerekeket az IKSZ

Ötödször jutalmazza a környezetvédő gyerekeket az IKSZ

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-12

Immár ötödik alkalommal rendezi meg az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) a Budapesti Állatkerttel közösen, a Vidám Doboz Napok elnevezésű környezetvédelmi akciót, amelynek idei nagykövete Azurák Csaba, és amelyet idén az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség is támogat. A kezdeményezés keretében, 1800 Ft helyett, 600 Ft-ért vásárolhat belépőt az Állatkertbe minden 14 év alatti gyermek, aki legalább 10 darab szelektíven gyűjtött italos kartondobozt - tejes vagy gyümölcsleves doboz - visz az Állatkert főbejáratánál felállított IKSZ standhoz szeptember 14-én és 15-én. Az IKSZ célja az akcióval az, hogy erősítse a lakosság környezettudatosságát, és kedvezmények nyújtásával rávilágítson arra, hogy a szelektíven gyűjtött hulladék érték is lehet. Az IKSZ játékot is szervez az akció hétvégéjén, amelynek keretében a szerencsés résztvevők egy évre az állatkert egyik lakójának tiszteletbeli nevelőszülőjévé válhatnak. 

A Vidám Doboz Napok elnevezésű kezdeményezést 2009-ben indította útjára az IKSZ és az Állatkert. A résztvevők száma évről évre nő, tavaly már meghaladta az 5.000 főt, és az akciók során eddig összesen több, mint 10.000 gyermek látogathatta meg az Állatkertet szelektíven gyűjtött italos kartondobozokért cserébe. Az így összegyűlt italos kartondobozok mennyisége meghaladja a 4 tonnát. Az idei akció keretében az IKSZ kedvezményes, 600 Ft-os gyermekbelépő vásárlására jogosító kupont ad minden 14 év alatti gyermek részére, aki legalább 10 darab italos kartondobozt visz az Állatkert főbejáratánál felállított standhoz szeptember 14-én és 15-én. A kuponok kizárólag ezen a két napon érvényesíthetők a gyermekek belépéséhez az Állatkert pénztárainál.


„A környezettudatosság szemlélet és szándék kérdése, hiszen az italos kartondobozok szelektív hulladékgyűjtésének lehetősége ma már a lakosság döntő többsége számára biztosított Magyarországon” – mondta Baka Éva, az IKSZ ügyvezető igazgatója. „Sok szeretettel várunk minden kedves szelektív gyűjtőt az akció hétvégéjén, és bízunk benne, hogy ők is továbbviszik az üzenetünket, és a szelektív hulladékgyűjtés egyre inkább mindennapjaink részévé válik” – tette hozzá az igazgató asszony.

Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés megalakulása óta, közel 10 éve a tejes és gyümölcsleves italos kartondobozok szelektív gyűjtését és újrahasznosítását népszerűsíti. Az IKSZ népszerű óvodai és iskolai, valamint lakossági szemléletformáló akcióinak köszönhetően az elmúlt 10 év során 2%-ról 20% fölé emelkedett a szelektíven gyűjtött italos kartondobozok aránya.

 
„A Budapesti Állatkert azért támogatja már ötödik éve az IKSZ kezdeményezését, mert meggyőződésünk, hogy az ilyen környezetvédelmi szemléletformáló akciókkal mi is hozzájárulunk az az állatkertünk lakóinak otthont biztosító erdők és környezetünk megőrzéséhez” – mondta Prof. Dr. Persányi Miklós, a Főváros Állat- és Növénykert Főigazgatója. „Nagyon örülünk, hogy évről évre egyre többen vesznek részt az akcióban, ami jól mutatja, hogy ma már a lakosság egyre nagyobb része védi környezetét” – tette hozzá a főigazgató.

Az akciót bejelentő sajtótájékoztatón részt vett Azurák Csaba, a népszerű műsorvezető is, aki azért állt a kezdeményezés mellé, mert szívügyének érzi, hogy mindenki a tőle elvárható legtöbbet tegye meg a környezet védelme érdekében. A műsorvezető elmondta, hogy náluk az egész család szelektíven gyűjti a hulladékot, és rendszeresen vesznek részt környezetvédelmi akciókon. Azurák Csaba célja az, hogy a gyermekeknek követendő példát mutasson és, hogy minél többeket buzdítson a szelektív hulladékgyűjtésre, ezért is csatlakozott idén az IKSZ kezdeményezéséhez.


A Vidám Doboz Napok akció hétvégéjén, új színfoltként egy játékot is szervez az IKSZ az érdeklődők részére. A „Kincskereső” játékban résztvevőknek az italos kartondobozok szelektív gyűjtésével és újrahasznosításával kapcsolatos kérdéseket kell megválaszolniuk az IKSZ-től kapott kérdőíven, amit kitöltve az IKSZ standján, az Állatkert főbejáratánál, kell leadni. A kérdőívet helyesen kitöltők közül az IKSZ 10 szerencsés gyerek részére örökbefogad egy-egy állatkerti lakót egy évre, amiről névre szóló oklevelet kapnak a nyertesek. A kérdések megválaszolásához az IKSZ segítséget is nyújt, ugyanis összesen 8 infótáblát helyez el az Állatkerten belül, amelyekről könnyedén megtudhatók a helyes válaszok. A játékban a részvétel ingyenes.

Egy átlagos tejes és gyümölcsleves doboz minimum 75 százalékban jó minőségű papírból készül és újrahasznosítható. Az ily módon újból a körforgásba hozott nyersanyagból, jó minőségű újrapapír termékek, például füzet, konyhai törlőkendő vagy karton dobozok illetve csomagolási alappapír készíthető. Érdekesség, hogy egy fából mintegy 5300 darab italos kartondoboz készíthető.

Budapesten ezt a csomagolóanyagot a kék (papír) hulladékgyűjtőkbe kell dobni, míg vidéken a sárga (műanyag) gyűjtőedénybe.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3247 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x