2 hónap, 5 család, több millió forint tehetséggondozásra...
Címlap / Otthon / 2 hónap, 5 család, több millió forint tehetséggondozásra

2 hónap, 5 család, több millió forint tehetséggondozásra

Forrás: Cafe PR
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-11-27

"Tehetségnapló" néven szokatlan kampányba kezd az Új Európa Alapítvány. A fiatal művészeti és sporttehetségeket pályázati úton támogató civil szervezet célja, hogy a gyerekeiket erőn felül támogató szülőkre, a családok olykor elképesztő kiadásaira felhívja a figyelmet. 

Az alapítvány által támogatott öt család elvállalta: a következő két hónapban vezeti és a nagyközönség elé tárja, milyen összegeket emészt fel havonta gyermekük sport- és művészeti pályafutásának egyengetése. Az alapítvány abban bízik, hogy akciója révén nőhet ezeknek a családoknak és a fiatal tehetségeket támogató kezdeményezéseknek a megbecsülése.

A kampányban öt tehetséges fiatal és családjaik vesznek részt, akiket már több éve segít az Új Európa Alapítvány. Bányai Zsombor vívó, Dolfin Balázs csellista, Gyurinovics Fanni úszó, a Szőke Zsuzsanna-Hidi Balázs versenytáncos pár illetve Tóth Ivett műkorcsolyázó eredményeit egyre többen ismerik. Azonban kevesen látnak bele abba, milyen hosszú út vezetett a sikerekig, és a szülők részéről mindez mennyi áldozatot kívánt meg.


A sportban és a művészeti területen általános tapasztalat, hogy a szponzorok és támogatók csak a komoly eredmények után kezdenek megjelenni, így egy fiatal gyerek tehetségének gondozása komoly kihívást jelent egy átlag magyar háztartás számára.

„Egy átlagos hazai család, melyben két kereső és két gyermek él hozzávetőlegesen 300-400 ezer forinttal gazdálkodhat. Egy gyermek felnevelése és kitaníttatása pedig - extra kiadások nélkül is - több 10 millió forintos költségnek felel meg. Egy tehetséges gyermek esetében érezhetően nőnek a költségek: több százezer forintos hegedűt kell venni, vagy folyamatosan elhasználódó sportfelszeléseit kell pótolni, tagdíjat, edzőt vagy tanárt kell fizetni számára.” - hívta fel a figyelmet a tehetséggondozás anyagi nehézségeire Szopper Zsófia, független pénzügyi tanácsadó, magánpénzügyi szakértő.

Annak érdekében, hogy a családok ezen elkötelezettsége szemmel láthatóvá váljon, az Új Európa Alapítvány arra kérte őket, vezessék kiadásaikat, és röviden számoljanak be arról, hogy az adott hónapban milyen kihívásokkal kellett szembenézniük. A naplózás megkönnyítése érdekében a kezdeményezés mellé állt a Koin okostelefon alkalmazás fejlesztőcsapata is, akik külön „tehetséggondozás” ikontépítettek be ingyenesen letölthető mobil alkalmazásukba.


Az Új Európa Alapítvány  2006 óta támogatja a 10 és 18 év közötti tehetségeket. A most induló kampány kapcsán Gáborné Haáz Andrea az Alapítvány ügyvezetője elmondta: „Munkánk során kapcsolatba kerülünk a támogatott tehetségek családjaival, pontosan tudjuk, milyen áldozatokkal jár, hogy egy fiatal tehetséget felneveljenek. A Tehetségnapló kampánnyal most a szélesebb közönségnek is szeretnénk bemutatni az érem másik, talán kevésbé fényes oldalát. Emellett természetesen arra is szeretnénk rávilágítani, hogy mekkora jelentősége lehet egy, a MOL Tehetségtámogató Programhoz hasonló kezdeményezésnek, ami ebben a korai szakaszban odalép a fiatalok és családjaik mellé. A támogatás szükségességét az is jól mutatja, hogy csak a mi pályázatunkban évente kb. tízszer akkora a támogatási igény, mint a rendelkezésre álló keretünk. Ezzel együtt Alapítványunk 2006 óta több mint 3000 fiatalnak tudott már segíteni. És hogy milyen eredménnyel azt jól mutatja, hogy közöttük van az olimpiai bajnok kardvívó Szilágyi Áron és a Magyar Állami Operaház fiatal magántáncosa, Felméry Lili is.” 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2051 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x