A leghatékonyabb prevenció = hiteles szülő 1. rész
Címlap / Otthon / A leghatékonyabb prevenció = hiteles szülő 1. rész

Gelsei Bernadett

A leghatékonyabb prevenció = hiteles szülő 1. rész

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-24

Munkám elmúlt 18 éve során számtalan prevención, egyéni- és pártanácsadáson, szülőcsoporton, családterápián, mediáción vettem részt függőkkel és hozzátartozóikkal együtt. Céljuk az volt, hogy a szülők, rokonok támogatást kapjanak abban, hogyan viszonyuljanak a fiatalok szerhasználatához. Ezalatt az idő alatt gyakran hallottam a következő kérdéseket tőlük: - Mit csináltam rosszul? - Mit tettem, hogy ezt érdemlem a fiamtól/lányomtól? - Hol rontottuk el? - Mindent megadtam neki, hogyhogy mégis droghoz/alkoholhoz nyúlt? - Ennél jobban már anya/apa nem szeretheti a gyerekét! Mit kellett volna még tennem? Ezekre a kérdésekre szakemberként is nehéz válaszolni, és ami ennél még nehezebb: sajnos nem lehet előre megmondani, a fiatal mikor fogja abbahagyni a szerhasználatot.  

Ezalatt az idő alatt gyakran hallottam a következő kérdéseket tőlük:
  • Mit csináltam rosszul?
  • Mit tettem, hogy ezt érdemlem a fiamtól/lányomtól?
  • Hol rontottuk el?
  • Mindent megadtam neki, hogyhogy mégis droghoz/alkoholhoz nyúlt?
  • Ennél jobban már anya/apa nem szeretheti a gyerekét! Mit kellett volna még tennem?
Ezekre a kérdésekre szakemberként is nehéz válaszolni, és ami ennél még nehezebb: sajnos nem lehet előre megmondani, a fiatal mikor fogja abbahagyni a szerhasználatot.

Vannak addiktológiai kutatások, melyek azt bizonyítják, hogy diszfunkcionális családokban, mélyszegénységben vagy éppen nagy gazdagságban élő családokban, illetve töredék- vagy mozaikcsaládokban gyakoribb a kamaszkori drogfogyasztás, mint az ép, egészségesen funkcionáló családokban. Sok éves tapasztalattal a hátam mögött ma már mégis azt gondolom, szinte lehetetlen megelőzni, hogy a gyerek kipróbálja a drogokat, alkoholt.

Mi az, amit szülőként/hozzátartozóként ennek ellenére megtehetünk? Megakadályozhatjuk-e, hogy mindez velünk is megtörténjen?
  1. Szülőként fontos különbséget tennünk egyszeri kipróbálás, hétvégenkénti (rekreációs) használat és rendszeres drog/alkoholfogyasztás között.
  2. Tisztázni kell önmagunkban, hogy mi a saját viszonyunk a különböző szerekhez (alkohol, drog, cigaretta, gyógyszerek stb)?
  3. Mennyire vagyunk fogékonyak a függőségre saját életünkben? Érdemes végiggondolni eddigi párkapcsolatainkat (társfüggőség) vagy egyéb más viselkedési addikciókban (különböző evészavarok, munkamánia, internetfüggőség stb.) való érintettségünket is. Mennyire vagyunk jók ezek felismerésében? Észrevesszük-e, ha elakadásaink vannak egy-egy területeken?
  4. Mi az, ami nekünk belefér vagy a múltban belefért? Gondoljuk végig saját alkohol/drogfogyasztási szokásainkat, milyen gyakran, milyen mennyiségben, mit és mikor fogyasztunk, fogyasztottunk.
  5. Frissítsük fel ismereteinket a fiatalok körében aktuálisan divatos szerekről (pl. designer drogok) és az újonnan megjelenő viselkedési addikciókról! Ennél a résznél érdemes bevonni a gyereket is a kutatómunkába, ezáltal feltérképezhetjük, mi az, amit ő tud.
Amikor ezekre a kérdésekre válaszoltunk, elvégeztük az önvizsgálatot. Érdemes ezután házastársunkkal is átbeszélni az eredményt, egyeztetni, melyek azok a részek, amelyekben egyetértünk, és melyek azok a különbözőségek, amiket érdemes megvitatni, ahol érdemes véleményünket közelíteni.

A folytatásban részletesen beszélek arról, hogy közös, egységes álláspontunkat hogyan lehet hatékonyan és hitelesen képviselni a gyerek(ek) felé.Kép forrása
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3352 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x