A leghatékonyabb prevenció = hiteles szülő 2. rész
Címlap / Otthon / A leghatékonyabb prevenció = hiteles szülő 2. rész

Gelsei Bernadett

A leghatékonyabb prevenció = hiteles szülő 2. rész

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Az évek során szülőcsoportokon számtalan olyan beszélgetésben volt részem, amikor anyák arról meséltek, mennyire nehéz időszak volt számukra, mikor férjükkel éppen nem voltak jóban. Milyen nehéz volt eltitkolni a gyerekek előtt, mennyire megviselte őket a veszekedés, vagy mennyire szomorúak, elkeseredettek, tehetetlenek voltak. Sok bűntudattal és lelkiismeret-furdalással járt számukra az is, amikor a gyerekek feje fölött játszódtak le veszekedések, kiborulások. Ilyen helyzetek, időszakok még a legideálisabb kapcsolatokban is előfordulnak. Vajon ilyenkor hogyan maradhatunk hitelesek a gyerekek szemében? Talán úgy, hogy minden erőnkkel próbáljuk eltitkolni azt, ami körülöttük, bennünk zajlik? Vagy esetleg úgy, hogy rájuk zúdítunk mindent? 

Milyen nehéz volt eltitkolni a gyerekek előtt, mennyire megviselte őket a veszekedés, vagy mennyire szomorúak, elkeseredettek, tehetetlenek voltak. Sok bűntudattal és lelkiismeretfurdalással járt számukra az is, amikor a gyerekek feje fölött játszódtak le veszekedések, kiborulások. Ilyen helyzetek, időszakok még a legideálisabb kapcsolatokban is előfordulnak.

Vajon ilyenkor hogyan maradhatunk hitelesek a gyerekek szemében? Talán úgy, hogy minden erőnkkel próbáljuk eltitkolni azt, ami körülöttük, bennünk zajlik? Vagy esetleg úgy, hogy rájuk zúdítunk mindent?

Nagyon nehéz kérdések ezek, főleg akkor, amikor érzelmileg éppen nem vagyunk stabilak. Ilyenkor ugyanis kevésbé érzékeljük ezeket a nüansznyi határokat. Valójában a gyerekek már 2- 3 éves koruktól kezdve érzékelnek mindent maguk körül, nagyon jó szenzoraik vannak ránk, csak képtelenek „felnőtt” módjára kifejezni, kommunikálni felénk azt, amit látnak és érzékelnek. Innentől fogva nagyon fontos szemponttá válik, mennyire tudunk hitelesek maradni számukra.

Hitelesség alatt azt értem, hogy képesek vagyunk őszintén - játszmák és manipuláció nélkül - megmutatni és kifejezni önmagunkat, úgy, hogy közben a helyzettel kapcsolatban önazonosak maradunk. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy fel tudjuk vállalni a gyerekek előtt saját érzelmi állapotainkat, gondolatainkat, és át is tudjuk adni őket az ő koruknak megfelelő formában.

Ha például férjünk megbántott valamivel, és a gyerek megkérdezi, “anyu, mi bajod?”, gyakran adunk hasonló válaszokat:

- Semmi kislányom.

- Minden rendben, te ezt még nem értheted.

- Majd ha nagyobb leszel, elmondom.

Azt gondoljuk, meg kell védeni őket a valóságtól, ezért énvédő mechanizmusokat használunk, elbagatellizáljuk, elviccelődjük, letagadjuk azt. Valójában azonban úgy lehetünk igazán hitelesek, ha a kérdést komolyan véve válaszolunk, hangsúlyozni szeretném, hogy a gyerek korának, érettségének megfelelően. Például:

- Anyu most szomorú kicsim. Emlékszel, mikor a lufid elszállt, te is nagyon szomorú voltál. Most anyu is pontosan így érzi magát. (3-5 éves kor)

- Szomorú vagyok, mert nem sikerült egy bizonyos dolgot jól megbeszélni apukáddal. Most kell egy kis idő mindkettőnknek, hogy aztán újból átbeszélhessük úgy, hogy a végén mosolyogva álljunk fel. ( 6-14 év)

Felmerülhet a kérdés, hogy bizonyos speciális vagy kényes témákkal kapcsolatban mennyire lehetünk őszinték. Például, ha szerhasználatról van szó, milyen szinten vállalhatjuk fel gyerekünk előtt önmagunkat vagy a párunkat? Ha mondjuk apa részegen ér haza, akkor hazudjuk-e azt, hogy apa csak vicces, vagy amikor másnaposság miatt rosszul van, mondjuk-e azt, hogy gyomorrontást kapott? Esetleg mikor apa/anya marihuánát szív és a gyerek rákérdez, tagadjuk-e le, hogy az illegális drog és helyette mondjuk, hogy sima cigaretta?

Azt gondolom, az igazságot érdemes elmondani azon a szinten, ahogyan a gyerek képes azt befogadni. Nyugodtan be lehet vállalni, hogy apa/anya alkoholt ivott, és aztán pár mondatban elmondani, milyen következményei vannak, ha túl sokat iszik valaki (pl.: másnaposság). Az illegális drog használatnál már óvatosabbnak kell lenni, hiszen a törvény bünteti, de közben fontos az is, hogy ne vezessük félre a gyereket, főleg ha már felső osztályos. Ilyenkor kérdésekkel ki lehet deríteni, mennyit tud a gyerek az illegális drogokról, majd ki kell egészíteni a tudását, összekötve azzal, amit éppen látott (pl. apukája az erkélyen egy jointot szívott a barátaival). Egy dolgot soha sem szabad elfelejteni: a gyerek nem hülye, mindent észlel és fog. A hiteltelenséggel, titkolózással, hárítással sokkal többet ártunk – legyünk bármilyen családhoz tartozóak is, lsd. 1. rész – mint azzal, ha őszintén felvállaljuk hibáinkat, gyengeségeinket, indulatainkat.

A harmadik részben az együttműködés lépéseit fogom bemutatni, amit minden helyzetben eredményesen lehet használni gyerekünkkel vagy párunkkal. Fókuszban a szerhasználat lesz.



kép forrása
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 2857 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x