A leghatékonyabb prevenció = hiteles szülő 3. rész
Címlap / Otthon / A leghatékonyabb prevenció = hiteles szülő 3. rész

Gelsei Bernadett

A leghatékonyabb prevenció = hiteles szülő 3. rész

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-02

A szülők számára nagyon ijesztő tud lenni, mikor kiderül, hogy gyerekük illegális drogokat próbált ki vagy bizonyos rendszerességgel használja azokat. Első reakciójuk általában a támadás, számonkérés, vádaskodás, amivel azt érik el, hogy hosszú távon a gyerek bezárkozik, magába fordul és nem beszél saját dolgairól. Ez aztán olyan ördögi körré tud válni, amiből nehéz kitörni. Következményeképp megromlik a szülő-gyermek viszony és mindkét fél hosszú időre vesztes helyzetbe kerül. Ez jellemzően addigra alakul ki, mikorra a gyerek rendszeres szerhasználóvá válik. Ennek elkerülése érdekében érdemes a következő technikát használni, amikor problémák merülnek fel. Ez a módszer segít abban, hogy a gyerek ne ellenségnek lásson minket és sikerüljön együttműködésre, belátásra bírni.  

Gyerekeink akkor érzik tőlünk a bátorítást, ha azt élik meg, hogy figyelembe vesszük az ő szempontjaikat is egy adott szituációban. Amikor úgy érzik, meghallgatjuk és megértjük őket, elkezdenek készségesek, együttműködőek lenni.

Ezt a következő négy lépésben lehet elérni:

1. Hangsúlyozzuk, hogy megértjük az érzéseit! Ellenőrizzük le, hogy jól értjük-e őt! Például ha kiderül, hogy gyerekünk 12 évesen beleszívott egy marihuánás cigibe a nagyszünetben öt osztálytársával, jelezzük vissza neki, hogy megértjük kíváncsiságát, és érdeklődjünk, jól értjük-e, mi történt. “Ugye jól értem, azt mondtad, hogy ez egy jó kis móka volt, és kíváncsi is voltál, milyen érzés?”

2. Tanúsítsunk empátiát anélkül, hogy elnézőek lennénk! Az empátia csak annyit jelent, hogy értjük, mit élt át az adott helyzetben. Érdemes keresni egy hasonló szituációt saját életünkből és azt megosztani vele. Az előző példánál maradva, ha volt saját első élményünk marihuánával, nyugodtan meséljük el azt neki.


3. Osszuk meg vele az érzéseinket és azt, hogy mi hogyan éljük meg a dolgot! Itt nagyon fontos, hogy ÉN-közléssel tegyük meg mindezt. Például: “Én aggódom érted, ezért szeretnék veled erről beszélgetni.” “Én a rendszeres, heti több alkalommal való füvezést veszélyesnek tartom.”

4. Bíztassuk arra, hogy keressen ő megoldást erre a helyzetre! Kérdezzük meg tőle, van-e ötlete, ami más, mint amit eddig tett? Ha nem tud alternatívákat mondani, ajánljunk fel számára mi párat és addig keresgéljünk, amíg megegyezésre nem jutunk. Például az esetünknél maradva lehet, hogy a gyerek azt mondja majd: “Kipróbáltam, nem volt rossz, de legközelebb majd valami új, izgalmas sportot is kipróbálok velük.” Érdemes elmondani neki azt is, mi az, ami nekünk belefér, amitől kevésbé aggódunk.

Ez a módszer a megoldás felé mozdítja el a szülő-gyermek kommunikációt: segítségével a vesztes helyzetből mindkét fél győztes pozícióba kerül. Univerzális, vagyis jól használható minden más konfliktushelyzetben is.

kép forrása
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2777 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x