Szenvedélybeteg játszmák - Társfüggőség, kodependencia...
Címlap / Otthon / Szenvedélybeteg játszmák - Társfüggőség, kodependencia

Gelsei Bernadett

Szenvedélybeteg játszmák - Társfüggőség, kodependencia

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-09-27

Minden szenvedélybeteg mellett van egy kodependens társ, akit társfüggőnek is nevezhetünk. A társfüggő az, aki egész életét szenvedélybeteg társa életéhez igazítja, így a saját sorsa a szerfüggőtől “függ". Fontos azonban megemlíteni, hogy a társfüggőség nem szerfüggő kapcsolatban is kialakulhat. A lényeg, hogy a társfüggő úgy érzi magát egésznek, ha van társa, és elég erőteljesen idomul az ő stílusához, szokásaihoz. Biztosan a saját környezetünkben is van olyan ismerősünk, aki ha kell rokker, ha kell visszafogott háziasszony, ha kell laza hippi, attól függően, hogy éppen milyen párja van.  

Azért veszíti el ennyira saját énjét egy párkapcsolatban, mert nagyon alacsony az önértékelése, nem hiszi el önmagáról, hogy képes lenne önálló, értékes életvitelre. Jellemző rá, hogy rátermett, ugyanakkor szerény, képes a háttérben maradni. Nagyszerűen tudja logisztikázni, elrendezni, kontrollálni mások életét, pl. férjéét, gyerekeiét. Azonban kemény elakadás van benne azzal kapcsolatban, hogy saját magáért tegyen valamit, előrelépjen, fejlődjön. Ilyenkor összes képessége leblokkolódik. Ennek az az oka, hogy önmagát nem sokra tartja (gyerekkorától kezdve megszokta, hogy nem tanúsítanak iránta igazi érdeklődést, így ő sem veszi komolyan magát).

Saját maga felé irányuló elvárásai igen magasak, ettől irreálisak, így már az elején elbuktatja önmagát. Ami érdekes, hogy ezzel szemben partnerétől semmit sem vár el cserébe. Mások igényeiért felelősséget vállal, de sajátjait elhanyagolja. Aggódik a szerhasználó egészségi állapotáért, minden megtesz, hogy jobbnál jobb orvosokhoz eljuttassa, de ha esetleg ő betegszik meg, könyörögni kell neki, hogy elmenjen orvoshoz, amit a végsőkig húz, halaszt. Harmóniába hozni magát, önértékelését növelni úgy tudja, ha mások életét szervezi, kontrollálja.


Jellemző rá az erős szorongás, ami abban nyilvánul meg, hogy összeolvad a másik személlyel, akinek személyiségzavara, narkomániája, indulatszabályozási zavara van. Egy idő után aztán nála is jelentkezni fognak ezek a tünetek. Nagyon gyakori, hogy elkezd inni, drogozni a társa miatt és kialakul nála is a függőség. Összességében jellemzi önmagával és a társával kapcsolatban is egy erős tagadás, ami miatt nem tudja meglátni a valódi helyzetét.

Tagadó viselkedési forma
  • Nehezemre esik felismerni, hogy mit érzek.
  • Kisebbítem, torzítom, vagy tagadom az igazi érzéseimet.
  • Úgy látom magamat, mint teljesen önzetlen és mások jólétéért élő személyt.
  • Irracionálisan is lojális vagyok másokhoz, és számomra ártalmas helyzetekben túl sokáig maradok.
  • Félek kifejezésre juttatni a másokétól eltérő, saját meggyőződéseimet és érzelmeimet.
  • Hajlamos vagyok félretolni a saját hobbimat vagy érdeklődési körömet mások érdekében.
  • Megelégszem a szexszel, mikor szerelemre/szeretetre vágyom.
Nagyon fontos, hogy a társfüggő is eljusson segítő kapcsolatba vagy önsegítő csoportba, mert ha nem szembesül önmagával, nem tud változni és mindig hasonló kapcsolatokban fogja találni magát, függetlenül attól, hogy képes kilépni az adott szenvedélybeteggel való kapcsolatából.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 8378 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x