A betegség útja- tréningek szenvedélybeteg családoknak
Címlap / Otthon / A betegség útja- tréningek szenvedélybeteg családoknak

Gelsei Bernadett

A betegség útja- tréningek szenvedélybeteg családoknak

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-09-24

Hogyan kerülhet olyan helyzetbe valaki, hogy valamely szer, drog miatt házastársától, szülőjétől, gyermekétől félnie kelljen? Hogy ne engedje be közös lakásukba, esetleg halálát kívánja, netán maga is gyógyszerekhez, drogokhoz nyúljon? Milyen út vezet idáig? Milyen hosszú folyamat kell ehhez? Mennyi idő kell, míg valaki segítséget kér? Van-e egyáltalán segítség? Milyen kilépési lehetőségek, milyen kivezető utak vannak? Hol lehet beavatkozni? Mit tehet a családterápia? 

Az alkohollal súlyosan visszaélő emberek döntő többsége családban járja betegségének lefelé vezető lépcsőit. Nem is egyedül. Vele, mellette, mögötte, lépkednek ezeket a szerepeket már egy előző írásomban megismerhettük. Ezekből a szerepekből jönnek a fogadkozik, fenyegetőzik, sír, dühöng vagy verekszik, esetleg feláldozza magát és gyermekeit is az alkohol vagy más „anyag” oltárán. Ezek a szokatlan szerepek néha csökkentik vagy elveszik az ivás következményeit, ill. azok súlyát megkönnyítve az ivás folytatását. Bár látszatra az ivás megakadályozása a cél, az eredmény mégis a folytatás.

Családja válogatja mikor érkezik el az elviselhetetlenség, a belső megoldási kísérletek kudarcának belátása. Amikor a szenvedés olyan kibírhatatlan, hogy valaki kénytelen külső segítségért fordulni. Amikor a család már a szétszakadás közelébe került, esetleg meg is történt a válás.

A családtagok szenvedése általában előbb éri el azt a küszöböt, amikor már nem megy tovább. Ők fordulnak legtöbbször elsőként segítségért. Ez a változás lehetőségének kezdete. A „megrendelés” legtöbbször arról szól, hogy az alig megközelíthető alkoholbeteggel „csináljon már végre valaki, valamit!”.


Az általam létrehozott tréningek, mint például a „Mindent a függőségekről’ vagy a „Szenvedélybeteg játszmák” tréningek, a családtagokkal együtt keresnek választ a lehetséges elmozdulásokra. Közösen az az függő és hozzátartozó együtt vesznek részt a három órás tréningen.

A "Mindent a függőségről" tréning a függőséket, szenvedélybetegséget mutatja be. Az addikció különböző elméleteit valamint ismerteti a leépülés és felépülési szakaszokat, összehasonlítva azt a függő és a hozzátartozó állomásaival. Az elméleti ismereteken kívül, családi gyakorlatok, feladatok mentén szembesülhetnek, hogy éppen ki hol, melyik állomáson tart illetve mi lesz a következő lépés, ha nem történik meg a beavatkozás. Ezek a gyakorlatok lehetőséget adnak arra is, hogy kimondhassanak érzelmeket, félelmeket is a családtagok egymással.

Egy gyakorlati példa, baj van” időszakra
Az alábbiakban jelöld be egy 0-10-es skálán (0-egyáltalán nem jellemző, 10- nagyon jellemző) mekkora problémát okoznak a következő felsorolások a te életedben:
  1. Szer megszerzése 0 - 10
  2. Próbáltál e már kontrolláltan használni, ha igen mennyire sikerült 0 - 10
  3. Párkapcsolati konfliktus 0 - 10
  4. Munkahelyre, iskolába bejárás 0 - 10
Ugyanezt értékeljék a hozzátartozók is.

A "Szenvedélybeteg játszmák" tréningen szintén együtt vannak a családtagok, ahol megismerkedhetnek a játszma elmélet alapjaival , azon belül is kifejezetten a szenvedélybeteg játszmákkal. Ez a fajta elméleti tudás segítséget ad a hétköznapi konfliktusok, viták, rossz érzések megértésére, egyfajta felismerést kapnak a családtagok. A feladatok által pedig képesek lesznek felismeri, milyen játszmában vannak és hogyan tudnak azokból kilépni.

Emellett nagyon hangsúlyt fektetünk a társfüggőség felismerésére is. Egy gyakorlati feladat:
  1. Írd össze, hogy a párkapcsolatodban milyen visszatérő veszekedések, viták, konfliktusok vannak?
  2. Vizsgáld meg, hogy ezekben te milyen én-állapotokban vagy jelen? Milyen én-állapotban van a párod?
  3. Írd össze, milyen kifejezéseket, visszatérő mondatokat használsz te ilyenkor, majd azt melyek a párod mondatai?
Ha érdekelnek a tréningek a www.fuggosegkezeles.com oldalon részletesen lehet róluk olvasni, és egyéni időpontokat is lehet kérni.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2857 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x