Érdekel a jövő? Fát ültetni menő!
Címlap / Otthon / Érdekel a jövő? Fát ültetni menő!

Érdekel a jövő? Fát ültetni menő!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-03-31

Klímaválság van, ezt már lehetetlen tagadni. Egyre többen ismerik ezt fel, és keresik a megoldási lehetőségeket, ahogy az Ébredj! nevű civil mozgalom is, melynek célja felrázni az embereket, hogy közösen tegyenek valamit a gyermekeink jövőjéért, mielőtt elszalasztjuk a pillanatot, és késő lesz.  

Az Ébredj! csapatának több elképzelése is van, amit szeretnének megvalósítani, és mozgalomszerűen átadni másoknak. A legtöbb olyasmi, amit bárki megtehet, nem kíván nagy anyagi ráfordítást, de mégis elindíthat valamit, amely talán hozzájárul a természet helyreállításához.Első lépésként, a mozgalom fennállásának első két hetében saját forrásból vettek fákat, és ültetésre alkalmas területeket szereztek.

A faültetés nem egyszerű dolog
, amennyiben nagyobb mennyiségben gondolkodunk. Az erre alkalmas területeket mezőgazdasági célra hasznosították vagy beépítették. Közterületekre fásítási engedélyek beszerzése bonyolult és hosszadalmas folyamat, továbbá kétséges, hogy sikerrel jár el. Ettől persze még meg kell próbálni! Ezenkívül ott van még az a probléma is, hogy ezeket a fákat az első pár évben gondozni, öntözni kell, hogy megerősödjenek. Sok helyen látni a városban újonnan ültetett fákat, amelyek kiszáradtak.

A gyors és a gondozás szempontjából is hatékony megoldást jelenthetnek az egyéni tulajdonban lévő nagyobb területek és az oktatási intézmények udvarai. Ezeken részben az ültetést engedélyezőnek is érdeke, hogy fákkal szépítsék környezetét, árnyékot biztosítva az elkövetkezendő, várhatóan forró nyarakra. Nem mellesleg mindez példamutatás is a felnövekvő generációnak a természettel való együttélés fontosságára.

Az ébredjesek a fákra vagy mellé elhelyeznénk egy kis táblát (nem megsértve a fát) az ültető nevével. Így személyesebbé válik az akció, és könnyebb nem megfeledkezni az utógondozásról sem.

Az Ébredj! fontosnak tartja, hogy az ültetések a gyermekekkel közösen történjenek, ezért ezekre az eseményekre lehetőség szerint valamilyen étkezést is biztosítanak, hogy a gyermekek szórakozva tanulják meg a faültetés módját, és élményekben gazdagodva szeressék meg a fákat. Ezek az események nyilvánosak, mindenkit szeretettel várnak! Az Ébredj! facebook oldalon megtalálhatók a pontos helyszínek és időpontok. (Az első ültetési helyszínek: 2019. augusztus 25. Cseppkő Óvoda; szeptember 6. Alternatív Közgazdasági Gimnázium; szeptember 15. Aranypatkó Lovarda.)

Olyan fákat ültetünk, amelyek várhatóan bírják a mostani és várható időjárást, igénytelenebbek, viszont gyorsan nőnek, és relatív sok oxigént bocsátanak ki. A földlabdásokat ősz elején ültetjük el, a többit ősszel. Az ültetésekre mi hozzuk a fákat, az önkénteseknek ezzel nem kell vesződniük. Nagyobb mennyiségben olcsóbban is hozzájutunk a csemetékhez, mintha egyenként szereznénk be őket.

Aki szeretne hozzájárulni az ügyhöz, csatlakozhat önkéntesként, illetve anyagilag is támogathatja a favásárlásokat. Erre a mozgalom honlapján van lehetőség, adomány formájában. Itt paypallal vagy bankkártyás fizetéssel lehet finanszírozni 1, 5, vagy akár 200 facsemete megvásárlását.

Az átláthatóság érdekében a felajánlott összegekről (név nélkül) és azok felhasználásáról negyedévente beszámolót készítenek, amelyet honlapon közzétesznek. Az Ébredj! mozgalom non-profit szervezet keretein belül működik (TÁMASZ-2005 Alapítvány).
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1722 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x