Szén - elég! Az ausztrál példa
Címlap / Otthon / Szén - elég! Az ausztrál példa

Szén - elég! Az ausztrál példa

Forrás: Stop Adani!
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-09-26

Stop Adani! Több millió ausztrál ért egyet ezzel a szlogennel és a mögötte álló mozgalommal, amely egy súlyosan környezetkárosító szénbánya nyitásának megakadályozását tűzte ki célul. Azt mondod, Ausztrália messze van? Persze, de csak egy bolygónk van. És egy légkörünk.  

STOP ADANI!, avagy a tervezett bányanyitás, amely ellen óriási lakossági tiltakozás van most Ausztráliában

A szénbányászat és a szénégetés az éghajlatváltozás vezető oka. Az intenzív hőhullámok, bozóttüzek, szárazság, árvizek és viharok nyarát követően az ausztrál emberek egyre inkább tudatában vannak annak, hogy a globális felmelegedés milyen veszélyt jelent életünkre.

Miközben a világ egy része azon „versenyez”, hogy megoldják a klímaválságot, az Adani bányászati óriás Ausztrália történelmének legnagyobb szénbányáját igyekszik megépíteni Queensland központjában.Ha megépül, az Adani Carmichael bányája:
  • Megsemmisíti az őslakosok ősi földjeit, vizeit és kultúráit – a hozzájárulásuk nélkül.
  • További 500 szénhajó számára teszi lehetővé, hogy áthaladjanak a Nagy Barrier-zátony világörökségi részén, 60 éven keresztül.
  • Ingyenes hozzáférést kap 270 milliárd literhez Queensland értékes talajvizéből, 60 évig.
  • Veszélyt jelent a Nagy Artéziai-medence víztartó rétegeire, károsíthatja azokat.
  • 4,6 milliárd tonna széndioxid-szennyeződést eredményez légkörünkben.
Ha engedélyt kap a folytatáshoz, az Adani Carmichael szénbányája felnyitja a Galilea-medencét – a világ egyik legnagyobb érintetlen széntartalékát –, egyben megnyitva ezzel az utat is további legalább nyolc szénbánya létesítéséhez. Mindezt akkor, amikor a tudósok arra figyelmeztetnek: nem építhetjük tovább a fosszilis tüzelőanyagokkal kapcsolatos infrastruktúrát, ha el akarjuk kerülni a katasztrofális globális felmelegedést.

Hogyan lehet ezt megakadályozni? Több millió ember támogatásával és tetteivel, akik mindent megtesznek az egyre növekvő #StopAdani mozgalomért, hogy megtörjék a szénlobbi erejét, és átlendítsék Ausztráliát a szénen túli korszakba.
A #StopAdani kampány nem csupán a világ egyik legnagyobb szénbányájának építését akadályozza meg. Alapjaiban igyekeznek eltávolítani az ausztrál politikát a fosszilis tüzelőanyagok iparának érdekeitől, és megteremteni a lehetőségét annak, hogy a jövőben olyan legyen az éghajlat, amelyben biztonságos élhetünk.

A szén öl

A szénszennyezés az éghajlatváltozás legfőbb okozója. A szén megöl minket és bolygónkat. A szénégetésből származó szennyezés önmagában a legnagyobb hozzájárulás a veszélyes globális felmelegedéshez. A szénbányászat kiüríti és szennyezi a vízkészleteinket, károsítja egészségünket, megsemmisíti természeti tájainkat.

A levegőszennyezés világszerte 3 millió embert öl meg évente becslések szerint, a szénégetés ebben kulcstényező. Ausztráliában a szénbányászat és -égetés a legnagyobb légszennyező forrás.Évente körülbelül 3000 ausztrál hal meg a légszennyezés miatt, ami kétszerese annak, ahányan az utakon vesztik életüket. A szén sokkal több halálhoz járul hozzá a veszélyes globális felmelegedés üzemanyagaként, amely egyre fokozottabb és intenzívebb aszályokkal, bozóttüzekkel, hőhullámokkal és áradásokkal fenyegeti az emberek életét és megélhetését az egész bolygón.

A szénbányákból, a vonatokból és a kikötőkből származó por beszivárog a szénmunkások tüdejébe, és légzőszervi betegségeket, például „fekete tüdőt” okoz. A szénpor szennyezi a környékbeliek levegőjét, az érintett területeken magasabb a szív- és tüdőbetegségek, a magas vérnyomás és a vesebetegségek aránya más területeken élőkével összehasonlítva. Ausztráliában a „fekete tüdő” betegség (szénbányászok pneumonoconiosisa) a közelmúltban jelent meg újra a bányászok körében, és legalább tizenkilenc munkást rokkantosítottak miatta.

A széntüzelésű erőművek kén-dioxidot, nitrogén-dioxidokat, higanyt és olyan részecskéket bocsátanak ki, amelyek a véráramba jutva hozzájárulnak az asztma, a tüdőrák, a szívbetegségek és a stroke kialakulásához.

 

Globális szinten a szénipar folyamatosan nyilvántartja a bányászati baleseteket és haláleseteket. Az indiai Adani szénbányákból súlyos sérüléseket és haláleseteket jelentettek. 2016-ban 21 munkavállaló borzasztó égési sérüléseket szenvedett az Adani gudzsaráti szénerőművében, amikor eltört egy forró vizet szállító vezeték. A balesetet szenvedett munkások közül heten később belehaltak sérüléseikbe.

A szén nem biztonságos. A szén munkavállalókat, közösségeket gyilkol, és a bolygónkat is. Mindeközben a világ túlhalad a szénen, ez a trend. Az egyes államok egymás után térnek át a biztonságosabb, egészségesebb és olcsóbb módszerekre, a megújuló források (nap, szél) használatára a villamos energia előállításához.

Az ausztrál bányanyitás ellen tiltakozó STOP ADANI! mozgalom honlapja itt érhető el.

Ha itthon szeretnél tenni a környezetért, és/vagy érdekelnek a klímaválsággal és a lehetséges megoldásokkal kapcsolatos hírek,
kövesd az Ébredj! mozgalom Facebook oldalát. Az ausztrál témára is ők hívták fel figyelmünket.
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 1868 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x