HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2018-01-18
Címlap / Otthon / Macskacicó variációk

Macskacicó variációk

Forrás: Macska
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2018-01-18

A perzsák valamennyi színváltozata természetes, úgynevezett angóra típusból származik, amelyet a rövid szőrű macskák hosszú szőrű mutációjából tenyésztettek ki. Bár a perzsa és az angóra típus szőre egyaránt hosszú, mégis van különbség köztük. A perzsának lényegesen hosszabb (15 cm is lehet) és finomabb a szőrzete. 

 

Rendezvénynaptár
A perzsamacska az egész világon a legkedveltebb. Fejének gömbölyűsége az erős pofákból, a gömbölyű állból, a rövid orrból, a kicsi, egymástól távol álló, felül lekerekített fülekből adódik. Viszonylag nagy, kerek szemei távol ülnek egymástól. Teste tömzsi, rövid, végtagjai erősek, dús szőrzetű farka szintén rövid. A perzsák valamennyi színváltozata természetes, úgynevezett angóra típusból származik, amelyet a rövid szőrű macskák hosszú szőrű mutációjából tenyésztettek ki. Bár a perzsa és az angóra típus szőre egyaránt hosszú, mégis van különbség köztük. A perzsának lényegesen hosszabb (15 cm is lehet) és finomabb a szőrzete.

Fekete perzsa: Egyes fekete perzsakölykök szőrszíne egészen 7-8 hónapos korukig rozsdaszínű vagy szürke.

A telített fekete szín csak 12-18 hónapos korban, a második szőrváltás után alakul ki. Növendékkorban fehér szőrszálak is előfordulhatnak, azonban mindkét jelenség eltűnik a növekedés során. Nemkívánatos tulajdonság a sötét narancssárga szemek zöldes elszíneződése.

Fehér perzsa: A perzsamacskák eredeti színe fehér. A szemszín alapján több alcsoportra oszthatók: a narancs szemszínű fehér, a kék szemű fehér, a felemás szemszínű fehér. Ez utóbbinál az egyik szem kék, a másik narancssárga. A kék szemű fehér perzsa az ősibb típus. A sötétkék szem gyakori velejárója a süketség. A perzsamacska tenyésztésekor alapvető cél a hófehér szőrszín. A teljesen fehér kölykök többségének a két füle között és a homlokán különböző alakú és nagyságú sötét vagy fekete foltok találhatók, ezek a növekedés folyamán teljesen eltűnnek.

Kék perzsa: A fekete mellett a kék a leggyakoribb és legrégibb színváltozat. A kék színű perzsát már 1898 óta elismerik, önálló változatként tartják számon. A kék vagy a szürkéskék minden tónusa megengedett, a legértékesebb mégis az igazi kék árnyalat. A bunda színére vonatkozóan alapvető követelmény, hogy a szőrzet azonos tónusú legyen. A sötétebb árnyalat csak az orr hegyén engedhető meg, a tigriscsíkozottság súlyos hibának minősül.

Vörös perzsa: Az 1880-as évek körül a vörös perzsamacskát önálló változatként ismerték el. A telített vörös színű macskák tenyésztését általában mellőzik, szerencsés a tenyésztő, ha telített vörös színű macskáján nem látható csíkozottság és a színintenzitás a test egész felületén azonos. A csíkos rajzolat leggyakrabban a pofán, a végtagokon és a farkon figyelhető meg. A vörös kandúr rendszerint igen jól fejlett, a perzsatenyésztők nem szívesen használják tenyésztésre, a kisebb termetűeket jobban kedvelik. A vörös perzsa színhibája az egyszínű farok fehér színeződése.

Krémszínű perzsa: Ez a színváltozat nagyon kedvelt. A leginkább kívánatos színek a pasztellkrém, a bézs árnyalat, a cserszín és az elefántcsontszín. Legfontosabb követelmény a sötét csíktól mentes egyöntetű színeződés. A krémszínű szőrzet genetikailag a vörös színből egy színhalványító gén bekapcsolódásával vezethető le. A sötétnarancstól a rézszínig változó nagy, kerek szemek különösen feltűnőek a krémszínű szőrzetben, így ezek a variánsok igen tetszetősek. A krémszínű macskákról azt állítják, hogy félénk természetűek.

Fekete-füstszínű perzsa: A legmutatósabb színvariánshoz tartoznak. A valódi füstszínű perzsáknál a színes fejet dús, ezüstös csillogású, látványos gallér övezi. A típusra jellemző az ezüstösen fakó, gyapjas aljszőrzet. A füstszínű perzsa szeme nagy és kerek, és a rézszínűtől a sötét narancsig változik. Jelenleg nyolc színváltozata ismert, legelterjedtebb a fekete-füstszínű perzsa, ritka a teknőctarka-füstszínű, a csokoládé-teknőctarka-füstszínű, a kék-krém-füstszínű és a lila-teknőctarka-füstszínű. Valamennyi füstszínű perzsa meglehetősen független az embertől. Kedvelik az ember társaságát, de csak egy kiválasztott személyt tartanak érdemesnek bizalmukra, s ahhoz ragaszkodnak. A füstszínű perzsa fedőszőrzetének felső kétharmada pigmentált, ezt külön gén okozza.

Kék-füstszínű perzsa: A kék színű és a fekete-füstszínű perzsák keresztezéséből néha egy-egy kék-füstszínű perzsa is származik. A kölykök színe születéskor egyáltalán nem jellemző, többnyire teljesen feketék, kékek vagy más színűek. Tipikus ismertetőjel a pofán, a szem körül és az orr alatt található úgynevezett ezüst szakáll, ez azonban csak a születés után néhány napig figyelhető meg, később eltűnik. Az ezüst szőrszálak csak 2-3 hetes kor után jelennek meg. Ezután is csak eléggé szabálytalanul növekednek, s a 6-8 hetes kismacskák emiatt szinte foltosak. A növendékek színe csak féléves korukban válik jellemzővé.

Vörös-gyöngyházszínű kámea perzsa: A kámeát korábban vörös-csincsillának is nevezték, mivel nagyon hasonlítanak egymásra. A kámea alapszínének jellege genetikai szempontból alapvetően különbözik a csincsilla perzsáétól. Szemszíne csak a sötétnarancstól a rézvörös színig változhat. A kámea fő ismertetőjelei a pofán, a végtagokon, a háton és a farok felső részén található spriccelt szőrszálak (spriccelt: szőrvégi pigmentáltság). Az aljszőrzetben, továbbá az állon, a fülpamacsokon, a nyaki galléron, a mellkason, a hason és a farok alsó felületén a szőrszálak teljesen fehérek.

Vörös árnyékolt kámea perzsa: Az alapszín és a spricceltség jellege szerint a jelenlegi fajtaleírások összesen 12 kámeavariánst különböztetnek meg. A kámeánál a színintenzitás alapján két fő csoport különíthető el: a gyöngyházszínű kámea (a szőrzet 1/8 része spriccelt), és az árnyékolt kámea (a szőrzet 1/3-a spriccelt). Az európai stantard a vörös, a krémszínű, a teknőctarka és a kék-teknőctarka variánsokat fogadja el. A cirmos rajzolat legfeljebb - alig látható nyomokban - az arcon és a végtagokon fordulhat elő. A leggyakoribb a vörös és a krémszínű kámea, mindkettőnek rózsaszínűek a talppárnái. Az egyéb színű kámea ritka jelenség. Ha a spricceltség a szőrszál hosszának felénél nagyobb szakaszra terjed ki, akkor vörös-füstszínű vagy krém-füstszínű változatokról beszélünk. A füstszínű perzsa szőrzete a szőrhossz felétől egészen 2/3-áig lehet spriccelt. A kámea kölyköket röviddel a születésük után nem lehet a tiszta fehér állatoktól megkülönböztetni. Csak a második héten kezdenek színeződni.

Fekete-ezüst cirmos perzsa: Egyike a legrégebben ismert perzsaszínváltozatoknak. A szép fejtípusú, tökéletes ébenfafekete, cirmos rajzolatú és jellemző szemszínű perzsa-macska kitenyésztése nem könnyű feladat. A tenyésztésben csak nagyon korlátozott mértékben keresztezik a fekete-ezüst csíkos macskát az egyéb perzsaváltozatokkal. Kívánatos a zöld szemszín. Hasonlóan a csincsillamacskákhoz a szem körüli szőrzet fekete, az orrtükör téglapiros, szintén fekete szegéllyel.

Fekete cirmos perzsa: Minden cirmos variáns közös tulajdonsága, hogy az egyes szőrszálakon úgynevezett zonális pigmentáltság alakul ki. A gén jelenléte a pigment szintenként váltakozó arányú lerakódását okozza a szőrszálakban így azokon jellemző pigmentgyűrűk (gyűrűzöttség) látható. Ez a cirmos mintázat adja sajátos és jellemző külsejüket. A fekete csíkos alapszín aranybarna tónusú, kis vörösesbarnával, ezen lát-ható a fekete mintázat. Az életkor előrehaladtával a szőrzet sötétedik. A szemek réz-vagy sötét narancsszínűek, a szemhéj feketével szegélyezett. A gyűrűzött szőrű cirmos perzsaváltozatok közül elismert színek még a kék, a csokoládé-, a lila, a vörös és krémszínű csíkos. Minden cirmosvariáns kölyke egyszínű amikor megszületik, mindössze a végtagokon és a has oldalán van némi csíkozottság. A cirmos rajzolat csak 4-6 hónapos korban alakul ki teljesen. Minél sötétebb a kismacska közvetlen születés utáni színe, annál jobb lesz a felnőttkori mintázata.

Kék cirmos perzsa: Az egyik legvonzóbb és legelragadóbb cirmos variáns a kék csíkos perzsamacska. A bundája alapszíne és rajzolata közötti ellentét igen látványos. A szőrzet alapszínét elefántcsont-tónusú halványkék szőrszálak adják, amelyen a rajzolat sötétkék. A kék csíkos csak márványozott (pillangórajzolatú) változatban ismert. A kék cirmos szeme a sötét narancsszíntől a rézszínig változik, a szemhéjakat sötétkék keretek szegélyezik. A sötét rózsaszínű orrtükör szegélye szintén sötétkék, a talppárnák szürkéskékek. Ez a színváltozat csak nemrégiben jelent meg a tenyészetekben. A kék cirmos perzsa pofáján a külső szemzugtól kiindulva 2-3 spirális vonal húzódik, a homlokon néhány függőleges, M betűre emlékeztető csík található. A szemek között több - az orrig lehúzódó - vonal található, amelyek a fejen át a hátig nyúlnak. A hát közepén három párhuzamos szalag található, amelyekből egy további keskenyebb, lefelé futó szalag is kiindul. Ha az ezek közötti távolság szalagnyi, akkor a cirmosmintázatot tigriscsíkozottságnak nevezik. Ha a csíkozottság a vállakon kör alakú, a test oldalán pedig ovális mintájú, és az így kialakuló rajzolat kiterítve a pillangó szárnyaira emlékeztet, akkor márványozottságról (pillangómintázatról) beszélünk. A kék cirmos mellső és hátsó lábai teljes hosszukban keresztirányban csíkosak, a farok szabályosan csíkos, a vége sötét.


Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[8467]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot
 
 
 

ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x