Így kerüljünk közel egy lázadó kamaszhoz
Címlap / Otthon / Így kerüljünk közel egy lázadó kamaszhoz

Így kerüljünk közel egy lázadó kamaszhoz

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-09-22

Mit tegyünk, ha úgy érezzük teljesen eltávolodott tőlünk a gyerekünk. Hogyan kerüljünk újból közel az állandóan lázadó tinihez?  

 A tinédzser kor mindenkit megvisel a családban. A szülőt azért, mert úgy érzi, a gyereke már nem szereti. A kamaszt pedig azért, mert tombolnak a hormonok és fogalma sincsen, hogy mit kezdjen magával. Sok szülő arra panaszkodik, hogy a gyereke ellenségként tekint rá. Ebben a mindenki számára terhes időszakban, sok családban olyan ellentétek alakulhatnak ki, amivel a szülő nem tud megbirkózni és sokszor úgy érzi, tehetetlen és végleg elveszítette a gyerekét. A gyerek bezárkózik és már nem kell neki az ölelés, nem hiányzik neki a közelség, már nem lehet neki puszit adni, folyamatosan csak panaszkodik és kritizál, bármit tesz a szülő. Ahhoz, hogy tudjuk, mi zajlik a gyerekünkbe, közel kell kerülnünk újból egymáshoz.
Talán ez a legnehezebb feladat! De hogyan alakítsunk ki ismét egy olyan kapcsolatot, ami mindenki számára megfelelő?
 

Ismerjük meg a gyereket
 

Építsünk fel mindent az alapoktól. Lepjük meg a gyereket. Csináljunk olyan dolgokat, amik tőlünk nem megszokottak. Azaz mutassuk meg mi is egy olyan oldalunkat neki, amit eddig még nem ismert és nem láthatott. Csináljunk közös programokat, de kérjük meg, hogy ő szervezze meg. Akkor már ki is aknáztuk, hogy mindig az van, amit a felnőtt szeretne, mert ő találhatja ki és szervezheti meg a programot. Beszélgessünk! A kamaszok nem szeretik hallgatni az okoskodó hegyi beszédet. Ne oktassuk ki, hanem meséltessük és kérdezzünk, azaz érdeklődjünk. Először csak általánosságban. Tartsuk tiszteletben, ha valamiről nem szeretne beszélni. A lényeg, hogy ismerjük meg a szokásait, a barátait, és azoknak az életvitelét. A korukat leginkább érintő problémákról érdeklődjünk. Kérdezzük meg, hogy szerinte az ő barátainak, most mi jelenti a legnagyobb gondot. Soha ne rontsunk ajtóstul a házba. Mindig általánosságban beszélgessünk, és ne személyeskedjünk. Mert akkor a gyerek úgy érzi, hogy turkálunk a magánéletébe, amit a kamaszok nagyon nehezen viselnek. 
 

Legyünk naprakészek


Fontos, hogy a gyerek azt érezze, hogy a szülő tisztában van rengeteg mindennel, ami őt foglalkoztatja. Ezért nekünk is fel kell készülni a beszélgetésekre. Térképezzük fel az általuk menőnek tartott szokásokat. Olvassunk tiniknek szóló dolgokat. Barangoljunk az általuk leginkább használt közösségi oldalakon és nézegessünk olyan videókat, amiket ők is néznek. Nézzünk a fiatalok körében menő filmeket és hallgassunk olyan zenéket, amiket ők is hallgatnak, és nem árt képbe lenni az általuk nagyra tartott hírességekről. Így egyrészt lesz közös témánk, ami egészen biztosan érdekli őt ez már egy ütő kártya a kezünkben. Ha a gyereknek megered a nyelve, akkor már könnyebben vághatunk bele olyan témákba is, ami minket foglalkoztat. Például, hogy mi zajlik benne és miért ilyen ellenséges. Tudjuk meg, hogy hova járnak szórakozni, vagy bandázni suli után a haverokkal. Meséltessük, hogy mit szoktak ott csinálni és miért szereti azt a helyet. 
 

Ne kritizáljunk!


Ne kritizáljuk a baráti kapcsolatait, sem az ízlését. Ne tegyünk megjegyzéseket a kinézetére, meg arra, hogy miért ilyen ruhákat hord. Inkább ajánljunk neki alternatívákat. Híres, vagy menő divattervezőket mutassunk neki és kérjük ki a véleményét. A tinik ízlése formálható csak nehezen változtatnak. Erősítsük a gyerekben, hogy mennyire fontos az egyénisége. Biztassuk őt, hogy bárki és bármi lehet belőle a határ a csillagos ég. Lehet ő is példakép, csak meg kell találni azt a dolgot, amiben ő a legjobb, és ha szüksége van rá, segítünk neki elindulni az úton, hogy megvalósítsa önmagát és az álmait. Minden nap mondjuk el nekik, hogy ez egy nehéz korszak nekünk is, de együtt túl leszünk rajta. Ha valami negatív dolog éri biztosítsuk őt arról, hogy bármennyire is kilátástalannak érzi most az életét, mi mindig mellette állunk. Tehát mindenképpen tudnia kell, hogy mindig számíthat ránk, bármit is tesz.


A tinit mindig olyan szemmel nézzük, mintha nekünk kellene felülni egy érzelmi hullámvasútra, ami nem tudjuk mikor fog megállni. A legtöbbjük ugyanis folyamatos érzelmi problémákkal küzd, és ezt vetíti ki a környezetükre. Innen ered az állandó frusztráció és elégedetlenség. Lehet, hogy közhelynek tűnik és azt hisszük, hogy nem jut el hozzájuk amit mondunk, de az egyik legfontosabb dolog, amivel az érzelmi stabilitásukat tudjuk erősíteni, ha minden nap elmondjuk nekik, hogy mennyire szeretjük és milyen fontos nekünk. Kökény Béla testépítőt, a világ leghíresebb versenyzői között tartják számon. Több tíz éve kitartóan edz. Sokszor vért verejtéket izzadva készült fel egy-egy versenyre, de soha nem adta fel. Habár a testépítésről szól az élete, mégis van valami, ami még ennél is fontosabb a sportolónak a 13 éves tini lánya, Ramóna. Béla AZ ÉV HOTELE műsor forgatásán, kamerán kívül elmesélte, hogy bár neki nagyon jó a kapcsolata lányával ez náluk sem egy könnyű időszak. Nehéz meghúzni a határokat és talán még nehezebb megbízni a sokszor forrófejű tini lányban. Igyekszik betartani és betartatni a feleségével, Judittal lefektetett szabályokat. Sokszor eszébe jut, hogy ő is volt tinédzser és nem volt könnyű az az időszak neki sem. Azt is elárulta, hogy Judit a keményebb, mert őt könnyen leveszi Ramóna a lábáról.
 
 

Folytatódik AZ ÉV HOTELE verseny 5. évada az északkelet-magyarországi régióban. 
AZ ÉV HOTELE című műsor legújabb epizódjában Kökény Béla testépítő, felesége Váradi Judit nemzetközi pontozóbíró és lányuk Ramóna volt a szállodatesztelő. Ha nem láttad az adást és érdekel, hogyan telt a Kökény család hétvégéje, akkor nézd vissza AZ ÉV HOTELE legutóbbi adását az RTL Most!-on. Béláék hétvégéje nem csak a sportolásról és a pihenésről szólt közben két szállodát is kipróbáltak, amiből az első a Tiszaújvárosi Tisia Hotel & Spa****Superior volt.
 

Tisia Hotel & Spa****Superior, Tiszaújváros

 

Tiszaújváros Borsod-Abaúj-Zemplén megye ötödik legnépesebb települése. Észak-Magyarországon a Tisza és a Sajó folyó torkolata által közrezárt területen fekszik. Az alföldi táj adottságai lehetőséget nyújtanak a horgászok és vízi sportok kedvelőinek egyaránt. Itt a Tisza partjától nem messze található a modern stílusban épült Tisia Hotel & Spa****Superior . A szállodát egy folyosó köti össze a Tiszaújvárosi Gyógy-és Strandfürdővel, ahol a külső és belső gyógymedencék mellett, számtalan élménymedence, csúszdák és még egy vármedence is várja az idelátogatókat. Wellness részlegén sókamra, aromaterápiás szoba pezsgőfürdő és masszázs várja a pihenésre vágyókat. A hotel közvetlen szomszédságában található Sportpark kitűnő lehetőséget nyújt az aktív kikapcsolódásra. A szálloda saját fitness részleggel is rendelkezik. Éttermében felsorakoztató menüsorok nem csak a gasztronómia szerelmeseinek az egészségükre odafigyelőknek is kedveznek. A Családbarát szálloda interaktív játékasztal és játszóházzal várja a gyerekes családokat.

További részletek: https://tisiahotel.hu/
 
 
 
A Kökény család Tiszaújváros után, Demjénben a Barrico Thermal Hotel****, -ban folytatták a szállodatesztelést. Amíg Béla megérdemelt pihenését töltötte a lányok Judit és Ramóna egy egészen különleges kiránduláson vettek részt. A Demjéni Viaferrata-ra látogattak el, ahol a gyönyörű táj látványa mellett, életükben először kipróbálhatták milyen egy több tízméteres sziklafalra felmászni. 
 

Barrico Thermal Hotel****, Demjén 

 

Demjén kis község Heves megyében Egertől 10 kilométerre a Leskó-patak mentén helyezkedik el. Az alig 600 fős település nagy történelmi múltra tekint vissza. Itt a Gyógyvizek Völgyében helyezkedik el a rusztikus stílusban épült rönkházra emlékeztető Barrico Thermal Hotel****. A szálloda több, a föld mélyéből feltörő ásványkincsekben gazdag, hévízforrással is rendelkezik. Két épületből áll. A főépület egy kuriózumnak számító kétszintes gerendaház, az összes szoba erkéllyel ellátott gyönyörű kilátással. A szálloda egyediségét a saját gyógyvíz és a gerendából készült épület mutatja. Wellness részlegén a külső és belső gyógyvizes medencék mellett merülő medencék, élmény medencék, pezsgőfürdő, gőzkabin és szauna várja a pihenésre, feltöltődésre vágyókat. Konyhája a hazai és nemzetközi konyha specialitásaival és a környék borászatainak kínálatával várja a vendégeket.
További részletek:https://www.barricohotel.hu/
 
 
 

Szavazz és nyerj wellness hétvégét minden héten!

Szavazatodat AZ ÉV HOTELE Facebook oldalán (www.facebook.com/azevhotele) adhatod le, az adásban bemutatott szállodák valamelyikére most vasárnap délig. Ha voksolsz, nyerhetsz is egy-egy ajándék wellness hétvégét abba a szállodába ahová szavazatodat leadtad. Ha hétről-hétre megteszed ezt, akkor nő az esélyed arra, hogy elvidd a havi majd pedig az évvégi főnyereményt, ami egy teljes hetet jelent AZ ÉV HOTELE nyertes szállodájában. 
 

Vasárnap az Északkelet-Magyarország régió két újabb szállodáját ismerhetitek meg 


Az északkelet-magyarországi régió két újabb versenyben lévő szállodáját Kovácsovics Fruzsina énekesnő és zenésztársa Kasznai Bori fogja tesztelni. A barátnők nyolc éve zenélnek együtt és eddig minden évben sikerült egy nyaralással megpecsételniük hosszú évek óta tartó barátságukat. Fruzsi és Bori most is pont ezt tervezik, de hogy hogyan értékelik a baktalórántházi Fenyves Konferencia és Wellness Hotel****-t illetve hogyan tetszik nekik Sárospatak legnépszerűbb szállodája a Hotel Bodrog Wellness & Elix Spa****, az kiderül most vasárnap 11:45-kor az RTL Klub műsorán.
 

Mondd meg Te, melyik legyen AZ ÉV HOTELE


Az RTL Klub műsorán futó, AZ ÉV HOTELE verseny lehetővé teszi, hogy szavazatukkal a nézők válasszák meg az egyes magyarországi régiók legjobb szálláshelyét, majd az AZ ÉV HOTELE végső győztesét. Idén is érdemes hetente voksolni, mert minden egyes szavazattal nő az esély az év végi főnyereményre, azaz egy teljes hétre AZ ÉV HOTELE-ben. A szavazatokat a műsor facebook oldalán lehet leadni. Az elismerés rangját mutatja, hogy AZ ÉV HOTELE díj a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége, Év Szállodája szakmai díjának testvérversenye.
 
 
 
AZ ÉV HOTELE közönségszavazáshoz kapcsolódó televízió műsor az utazók szemszögéből, személyes élményeiken keresztül mutatja be a címért versenybe szálló szálláshelyeket. Minden adásban egy-egy ismert embert és kísérőjének kalandjait láthatjuk, akik elutaznak egy hétvégére két magyarországi szálláshelyre, hogy kipróbálják azokat.
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


(X)


 
 
[ 753 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x