Lakásfelújítás akár saját kezűleg: 3+1 költséghatékony...
Címlap / Otthon / Lakásfelújítás akár saját kezűleg: 3+1 költséghatékony megoldás

Lakásfelújítás akár saját kezűleg: 3+1 költséghatékony megoldás

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-09-29

Egy lakásfelújítás nem egyszerű, és a legtöbb esetben mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, ha szakember segítségét szeretnénk igénybe venni. Néhány tippet követve azonban akár mi is belevághatunk egyes munkálatokba, amivel megspórolhatunk egy kis - vagy akár nagyobb - összeget.  

3+1 költséghatékony megoldás lakásfelújításra


Az alábbi lakásfelújítási munkálatokba mi magunk is belefoghatunk, ha van egy kis affinitásunk hozzá.

1. Festés


A szobafestők átlagosan 3.500 Ft/m2 áron vállalnak lakásfestést. Ha úgy döntünk, hogy mi szeretnénk újraszínezni a lakást, akkor ezt az összeget megtakaríthatjuk, viszont sajnos el kell felejtenünk a filmekben látott jeleneteket, ahol a festés szinte kikapcsolódás. A valóságban ez a munka komolyabb, de azért nem kell megijedni.

Úgy kell gondolkoznunk, mint egy szakember! Mérjük fel, hogy miből mennyi kell! Kell a falat glettelni? Milyen eszközökre lesz szükségünk? Kicsi vagy nagy teddy hengerre? Csiszolópapírra? Takarófóliára? Készíthetünk ezekről egy listát is, így előre tudunk kalkulálni a költségekkel.

Homlokzati festésnél ugyanezt az irányvonalat kell követnünk, azonban lesz egy apró részlet, amire különösen érdemes lesz figyelnünk: olyan festéktípust ajánlott választani, ami növeli a homlokzati szigetelésünk előnyös tulajdonságait. Kőzetgyapot esetében például jó páraáteresztő képességgel bíró festéket érdemes vásárolnunk. Emellett persze a biztonságunkra is fokozottan kell ügyelnünk, hiszen nagyobb magasságokba kell majd másznunk.2. Szigetelés


A szigetelésen is tudunk spórolni, ha saját magunk csináljuk. Vitatott téma, hogy érdemes-e megfelelő szaktudás, illetve tapasztalat nélkül belekezdeni a munkálatokba, de talán akadnak olyan könnyebbnek mondható eljárások, amiket gondos odafigyeléssel és utánajárással kivitelezhetünk saját magunk is. A kőzetgyapot példájánál maradva házilag is elvégezhető a munkafolyamat, ha alkalmazunk pár praktikát. Nemcsak jó páraáteresztő festéket ajánlott beszerezni, hanem ragasztóból is ugyanilyenre lesz szükségünk. A rögzítés során pedig érdemes fémbeütőszöges dübeleket használni.

Szigetelés esetében csak akkor kezdjünk neki saját magunk a munkálatoknak, ha nem sajnáljuk ráfordítani az időt az ehhez hasonló részleteknek a megismerésére. Informálódhatunk az interneten, vagy az ismerőseinktől is ezekről a teendőkről.

3. Burkolás


Valószínűleg nem fogjuk tudni olyan gyorsan megcsinálni a burkolást, mint egy burkolómester, de az eredményét tekintve elégedettek lehetünk a munkánkkal, ha az alábbi lépéseket betartjuk.
  • Felületelőkészítés: régi csempe leverése, fal portalanítása, glettelése és simára csiszolása
  • Első sor kijelölése: a fal közepétől indulva, vízmértékkel, vagy lézerrel az első sor csempe helyének felrajzolása
  • Szintezőléc készítése: a lécen jelölni kell a csempék méretét, így ki tudjuk majd számolni, hogy mennyi vágott csempére lesz szükségünk · Méretre vágás: a lapok méretre vágása csempevágóval
  • Ragasztó felvitele: csemperagasztó bekeverése, kisebb adagokban felvitel a falra, amire kerülhetnek a csempelapok
  • Fugázás: felvitel a csempék közé nagyobb adagban, majd a maradék eltávolítása száraz szivaccsal
  • Takarítás: fugázás után csempék áttörlése száraz ronggyal
Ezek azok az alapfolyamatok, amelyeket mindig el kell majd végeznünk, ha burkolásra adjuk a fejünket. Ha úgy látjuk, hogy a mi esetünkben összetettebb lesz a feladat, akkor érdemesebb lehet szakember segítségét kérni.

+1 Nyílászárók


A nyílászárók esetében is hasonló lesz a helyzet, mint a szigetelésnél. Mivel nagyban befolyásolja a kivitelezés, hogy milyen fűtésszámlánk lesz télen, így elengedhetetlen, hogy alaposan utánajárjunk a helyes munkafolyamatnak. Ha vállaljuk az időráfordítást, akkor átlagban 6.000 Ft/ m2-es munkadíjat spórolhatunk meg, ami egy családi ház esetében azért nem egy alacsony összeg. Szintén informálódhatunk például az interneten a részletekről, vagy kérhetjük olyan ismerősünk segítségét is, akinek van már tapasztalata ezen a téren.

Ne bízzuk a véletlenre!


A saját kezűleg elvégezhető munkák után, most nézzünk pár olyat is, amibe nem érdemes belekezdeni. Ezek túl nagy szakértelmet igényelnek, vagy akár veszélyesek is lehetnek.

Az egyik a villanyszerelés: vannak ezen a területen is olyan kisebb munkák, amiket mi is elvégezhetünk. Ilyen lehet például egy egyszerű izzó cseréje. A komolyabb feladatokat viszont jobb, ha villanyszerelőre bízzuk, mert a legkisebb hibák is súlyos következményekkel járhatnak.

A fűtésrendszert szintén ajánlatosabb szakavatott kezekre bízni, mert jelentős tervezést igényelhet a kivitelezése. Egy hősugárzót természetesen mi is nyugodtan beszerezhetünk a szobába, de a komplett rendszerek kiépítését hagyjuk meg a szakembereknek.

Tetőnk minősége meghatározza, hogy mennyire van védve otthonunk az időjárási viszontagságoktól. Az ácsmunka veszélyes és komoly tudás van mögötte, ezért tapasztalat nélkül nem ajánlott az ilyen jellegű munkák saját kezű kivitelezése.

A szakemberek mögött álló tudást és tapasztalatot érthető módon meg kell fizetni, és bizonyos esetekben, érdemes is ezeket kihasználni.
Viszont ha van időnk és elég lelkesedésünk, akkor egy-egy munka saját kezű kivitelezésével nemcsak a pénztárcánkat kímélhetjük, de mi is magunk is gazdagabbak lehetünk értékes tapasztalatokkal.
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon(X)
 
 
[ 895 ]
spacer


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x