Az ezüst tárgyak tisztítása
Címlap / Otthon / Az ezüst tárgyak tisztítása

Az ezüst tárgyak tisztítása

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-23

Manapság már nem gond az ezüst ékszerek tisztítása. Számos speciális tisztítószer van, amelybe ha pár percre belerakjuk gyűrűnket, láncunkat, az azonnal fényesen csillogóvá válik. Sokan azonban a fluorid tartalmú fogkrémekre esküsznek, amelyek szintén pár percnyi dörzsölés után fényessé varázsolják apróbb tárgyainkat.  

Manapság már nem gond az ezüst ékszerek tisztítása. Számos speciális tisztítószer van, amelybe ha pár percre belerakjuk gyűrűnket, láncunkat, az azonnal fényesen csillogóvá válik.

Ebben a cikkben az ékszerés - szobrászművész avat be a saját ezüst tisztítási titkaiba >>

Sokan azonban a fluorid tartalmú fogkrémekre esküsznek, amelyek szintén pár percnyi dörzsölés után fényessé varázsolják apróbb tárgyainkat. Ám nagyobb tárgyakat sokan még mindig a jól bevált Sidollal szokták fényesre csiszolgatni.

Van azonban a családi ezüstnek egy másfajta tisztítási módja is, amelyet Jerome Kruger, a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem munkatársa ajánl, tudományos alapokon.Az ezüst tárgyakon keletkező sötét foltokat a levegő kénvegyületei idézik elő. Ezek az ezüstöt nem károsítják, csak elcsúfítják, ám egy egyszerű recepttel, erőfeszítés nélkül megszabadulhatunk tőlük:

1. Csomagold be az ezüsttárgyat alumíniumfóliába. A fólia legalább egy helyen érintkezzen az ezüsttel. Ejts néhány vágást a fólián, hogy a folyadék (lásd később a leírást) beszivároghasson az ezüst és a fólia közé.

2. Helyezd a fóliába csomagolt tárgyat egy nagy, zománcozott, rozsdamentes vagy tűzálló üvegedénybe.

3. Töltsd meg az edényt vízzel, és tegyél bele literenként 4–5 evőkanál szódabikarbónát. Az víz lepje el a tárgyat. Forrald kis lángon az edény tartalmát, fél óráig. 

4. Vedd le a fóliát. Alaposan öblítsd át és szárítsd meg az ezüstöt. A mélyedésekből el kell tűnnie a sötét lerakódásnak. Ha mégsem, ismételjük meg a kezelést. Kruger el is magyarázza az egész folyamat működését. Amikor az ezüstöt becsomagoljuk, olyan elemet készítünk, amelyiknek az egyik elektródja az alumínium, a másik a lerakódás (Ag2S). A szódabikarbónás (nátrium-hidrogén-karbonátos) elektrolitoldatban az alumínium oldódik, és az ezüst-szulfidból ezüstionok válnak ki. Az edényt csak a reakció felgyorsítása érdekében kell melegíteni. A recept azonban nem tökéletes. Igaz ugyan, hogy az elektrokémiai reakció feloldja a lerakódást, de az ezüstöt nem fényesíti ki, így marad végül a régi bevált módszerek egyike. 


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 34091 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x