A tavaszébresztő gumó
Címlap / Otthon / A tavaszébresztő gumó

A tavaszébresztő gumó

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-06-03

A természet ébredését és erejét az én szememben minden tavasszal ez a kis növény, a hónapos retek testesíti meg. És bizonyára így van ezzel sok kertésztársaim is. 

A természet ébredését és erejét az én szememben minden tavasszal ez a kis növény, a hónapos retek testesíti meg. És bizonyára így van ezzel sok kertésztársaim is.A hónapos retek egyéves növény, mert miután kifejlesztette gumóját, rövidesen magszárra nő, amelyen magokat érlel, majd elpusztul.

Tenyészideje a veteményeskert növényei közül a legrövidebb: mindössze 55-60 nap. Minthogy az egyik legkeresettebb primőr zöldség, ezért a kertészetekben melegágyban, vagy fóliasátor védelme alatt termelik.

Ha a családi veteményeskertben vetjük el a magját, akkor a rövid tenyészidő lehetőséget nyújt arra, hogy kihasználjuk a vegyes termelésben rejlő előnyöket. Hadd szóljak erről egy kissé részletesebben.

A konyhakert területe mindig kicsinek bizonyul, hiszen sokféle zöldséget, fűszernövényt, szamócát és még más egyebeket is akarunk itt termelni. Azzal nem sokra megyünk, ha a növényeket kisebb sortávolságra, sűrűbben vetjük, illetve palántázzuk, mert ebből csak bonyodalmak származnak; a növények nem fejlődnek ki, több lesz a betegség és a kártevő stb. Van azonban egy lehetőség: az, hogy a kis termetű, korán lekerülő növényeket a hosszabb tenyészidejű, nagyobb növények közé vetjük.

A vegyes növénytermelés nemcsak helytakarékos. Az utóbbi évtizedben ügyeltek fel a tudósok arra, hogy a növények egyes növények társaságát kedvelik, másokét csak elviselik. Egyes növények bizonyos kártevőket (pl. levéltetveket, fonálférgeket) távol tartanak a környezetüktől, amely a növényvédő szerekkel való takarékosságot szolgálhatja. A gyakorlati tapasztalatok alapján kialakították azokat a növényegyütteseket, amelyeknek a tagjai jól társíthatók, egymás közelébe palántázhatók, vethetők.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!


 
 
[ 1778 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x