Tudta-e görögökről
Címlap / Otthon / Tudta-e görögökről

Tudta-e görögökről

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-05-28

Krisztus előtt, Homérosz megörökítette az ideális heroikus embertípust az Iliászban. ( a trójai háború megéneklése önfeláldozó Akhiles alakjával), nevelésük fontos eszköze volt a példaadás, szemlélet formálás a hősi múlt megismerése.  

Az európai kultúrában jelentős behatással volt az antik görög kultúra. A hellén törzsek az indoeurópai népek csoportjához tartoztak. A balkán félsziget déli részét krisztus előtt 2. évezredben foglalták el. Elsőnek az akhájok érkezetek és virágzó kultúrát teremtettek a 9 századra dórok, theszalosziak, élisziek, telepedtek le. A görögök földje nem kedvezett a nagyobb államegység létrehozásának. De poliszok létrejöttének igen. Felbomlottak a törzsi keretek a társadalom tagozódott, az arisztokrácia hatalma örökletessé vált.

Krisztus előtt, Homérosz megörökítette az ideális heroikus embertípust az Iliászban. ( a trójai háború megéneklése önfeláldozó Akhiles alakjával), nevelésük fontos eszköze volt a példaadás, szemlélet formálás a hősi múlt megismerése.


A másfél évszázaddal későbbi Odüsszeia a közelebbi múlt valóságát ábrázolja új ember ideál, jelenik meg az eszében leleményességével, tapasztalataival felülkerekedő hős típusa. Ez az un. homéroszi óra a fiuk nevelésének legfontosabb színtere a háború és a népgyűlés volt legfontosabb iskola, azonban az élet volt. Első nevelő közösség a család volt. A lányok nevelése a ház körüli teendők ellátásra szűkült erény az állhatatosság hűség.

Spárta: a dór törzsek a peloponoszészoszi félsziget déli részén telepedtek le. A hódító spártaiak leigázták az őslakós helótákat, akik teljes rabszolgaként jogfosztottságban éltek, a társ 3. Rétegét a körül lakók alkották ők szabadok voltak de nem rendelkeztek politikai jogokkal. Az uralmat az arisztokrácia ragadta magához hatalma lükurgosznak törvényein alapult. Spárta ekkor más felvette a katonai rendőrállam arculatát. A nevelés célja az állandó harci készenlétre való készülés. Az egyéniség teljes elfojtásával. A testi erőn és edzettségen túl a fanatizmus jellemezte. Csecsemőket nem pólyázták hogy testük szabadon fejlődjék. Szervezetüket fokozatosan edzették. Fontos volt, hogy a gyerek ne féljen a sötétben. A családi nevelés a fiuknak 7 éves korig tartott utána táborokba kerültek, ahol a vezetőt paidamosznak gyermekfelügyelőnek hívták. 12 éves kortól egész évben ugyanabba a köpenybe kellett járniuk 1 éven át mosdatlanul, fekhelyük szalmazsák volt, a szigorú testi nevelésen kívül értelmüket csak annyira képezték, ami egy jó katonának szükséges volt. Írni, olvasni, számolni alig tanultak, meg.

A költészet zene alig kapott helyt a nevelésben. Csak olyan műveket tanultak ahol az elszántság erő, bátorság erkölcsök nemesítéséről szólt. Erkölcsi nevelésük a haza szeretetre, fegyelemre, idősebb tiszteletére korlátozódott. A feltétlen engedelmességet követelték meg, mindennaposak voltak a rejtőzködésnek (krüpteia) nevezett gyakorlatok. Ennek célja erkölcsi aggályok nélküli gátlástalan magatartás kifejlesztése. Rettegéskeltés a rabszolgákban. 20 évesen lettek a hadsereg tagjai háborúkkor díszíthették ruhájukat is. 30 évesen költözhettek családjukhoz vissza, 60 éves korig katonakötelesek voltak. A lányok nevelése a spártaiak szívügye volt. A fiukkal egyenértékű képzésbe vettek részt. Hogy erős gyerekeik legyenek, ők látták el az otthon védelmét is.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 3023 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x