Mi micsoda? Az okra
Címlap / Polcra / Mi micsoda? Az okra

Mi micsoda? Az okra

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-03-25

Egy indiai gasztro regényben hallottam először róla, nem tudtam elképzelni micsoda! Aztán kiderült, hogy egy finom zöldségféle, most ezt mutatom be!  

Honnan származik?
Trópusi, szubtrópusi tájakról származik, hiszen a növény növekedéséhez ez az éghajlat a legmegfelelőbb. Indiában és a Maláj félszigeten termesztik nagy területeken, de jelen van Ausztráliában, Amerikában is. Nagyon szereti a meleget, 28-32 fokos hőmérsékletben érzi jól magát, így sajnos hazánkban nem számíthatunk nagy mennyiségű termesztésére. Régi múltra visszatekintő növény, hiszen már i.e. 2000-ben az Egyiptomból fennmaradt leletek is utalnak rá mint kultúrnövényre, sőt a Nílus mentén a mai napig vadon termő növény. Magyarországon a 80-as években kezdték megismerni.

Mit tartalmaz?
Az okra gazdag fehérjében, karotinban (az A-vitamin elő-vitaminja), 1, 2-, és C-vitaminban, továbbá sok kalcium és vas található benne. A vegetáriánus étrend tökéletes kiegészítője. Könnyen emészthető zöldféle, így ajánlott gyomorbántalmakkal küszködőknek, diétázóknak is.

Mi készüljön belőle?
A zsenge terméseit és magjait használják fel. Terméséből készülhet leves, zöldséges egytálétel, mártás, saláta, főzelék és savanyúság is. Magjait pedig őrölve pótkávéként hasznosítják, mert íze sokkal finomabb mint a cikóriáé. Húsos ételeknek is jó kiegészítője pl. a bolgár gyuvecs vagy a szír birkapörkölt szerves része.

Patocskai Nikolett

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 9469 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x