Félsz tőle? Semmisítsd meg, és lélegezz fel!
Címlap / Psziché / Félsz tőle? Semmisítsd meg, és lélegezz fel!

Félsz tőle? Semmisítsd meg, és lélegezz fel!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-06-29

A félelem az emberi alapérzelmek egyike, bár szubjektív tényező, hiszen ami nekem félelmetes, lehet, hogy neked kihívás. Miért félünk? Mit tesz velünk a félelem?  

A világban semmi sem objektív, minden dolog megítélés kérdése. Például, a tudományos kísérletekben is jelentős szereppel bír a kísérletvezető vélekedése az eredmény tekintetében. Másik példa, hogy fontosabb az orvos hite, vagy vélekedése akkor, mikor gyógyszert ír fel a páciensnek, mint az orvosság tényleges hatása.   

A félelem csupán illúzió
A félelem szintén szubjektív tényező. Ami az egyik embernek félelmetes a másiknak az kihívás lehet. Tekintve, hogy nincs objektív tényező, ezért elvben semmi nem okozhat félelmet sem, csakis elménk szüleménye az, hogy valamit félelmetesnek tartunk. Ebből az következik, hogy félelem valójában illúzió csupán.

A félelem következményei
A félelemnek kétféle következménye is lehet. Az egyik, hogy a félelmünk tárgyát erősíti, hiszen ha az elménkben újra és újra elképzelünk egy eseményt, akkor valószínűsítjük az esemény bekövetkeztét. Például, amikor a sportoló mentálisan leképzi a végrehajtandó cselekvéssort, így erősíti a tényleges tevékenységét.

A másik, hogy gátolja a cselekvést. Ez azt jelenti, hogy a félelem érzése átrendezi a pszichés állapotunkat, mely kihatással van a viselkedésünkre, és azon keresztül az esemény végeredményére is. Vagyis, ha félünk a kutyától, akkor a viselkedésünk is bizonytalanná válik vele szemben, és ezáltal könnyebben idézhetünk elő konfliktust. Vagy ha a vizsgázót félelemmel tölti el a vizsga, könnyedén meggátolhatja magát abban, hogy sikeres legyen.

Itt érdemes megemlíteni, hogy az izgalmi állapotok egy bizonyos szintig teljesítmény-növelők, de ezt semmiképp nem tekinthetjük félelemnek.

Megbetegítő félelem
Olyannyira érvényesülhet az ember pszichéjében ez az érzelem, hogy képes pszichiátriai kórképek előidézésére is. Ismeretes olyan eset, mikor a félelem olyan erősen lépett fel, hogy az illető katatón állapotba került, mivel félt a hétköznapi cselekvéssor végrehajtásától, még az óráját sem merte felhúzni, ezáltal elindítva egy visszacsatolásos kört, melynek végeredménye a katatón állapot lett. Ez persze kirívó, pszichiátriai eset, és hozzátartozik, hogy az illető skizofrén (mely nem azonos a „többszörös személyiség” betegségével!) volt, mégis, ez a példa jól tükrözi a félelem természetét.

Ismerd meg! Tedd semmissé!
A hétköznapi életben is hasonlóan éljük át a félelmet. Lényegében gátol abban a cselekvésben, mellyel a félelem tárgyát elkerülhetnénk, és ezért valószínűsítjük annak bekövetkeztét. Ez a megállapítás, míg a félelem érzete áll fenn, minden esetben igaz.

A szamurájok úgy mondták, hogy az élet nem más, mint a halálra való készülődés. Ez a következőket jelenti a félelem tekintetében: amennyiben képes az ember megismerni a félelmeit, semmissé tudja azokat tenni, és szembe tud szállni a kihívásokkal. A csatában csak az hal meg, aki fél a haláltól, hiszen érzelmei miatt sokkal kevésbé küzd hatékonyan, gátolja önmagát.

 

Ha mindezt a mai kor emberére vetítjük, gondoljuk csak át saját félelmeinket: félhetünk a magánytól, a pénztelenségtől, a sikertelenségtől, attól, hogy a párunk megcsal, stb. Nos, e dolgok javarészét éppen az ember, saját érzései miatt, idézi elő, tudatos vagy tudattalan módon. Gondoljunk csak a féltékenykedőre: szélsőséges esetben olyannyira nincs bizalma a partnerével szemben, hogy követi, folyamatosan ellenőrzi őt. Ez legkevésbé sem a szeretet jele, amit a másik fél érez, és tényleg másik partnert keres.

Ha szembenézel magaddal, elkerülöd
A félelem azért jelenhet meg a pszichében, mert hiányzik az önmagunkkal való összhang, harmónia. Amennyiben az önismeret általi belső harmónia teret nyer lelkünkben, többé nem tud félelmet kiváltani semmi, hiszen a félelem a psziché bizonytalanságából fakad, és vetül ki bizonyos tárgyakra, helyzetekre. Mindez feloldható, ha az ember képes önmagával szembenézni, saját magával foglalkozni, bár sokan pont ettől félnek.


 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3482 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x