Mitől vagy bepörögve? Nézz utána itt!
Címlap / Psziché / Mitől vagy bepörögve? Nézz utána itt!

Mitől vagy bepörögve? Nézz utána itt!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

A mai rohanó világban hajlamosak vagyunk azt mondani, hogy bepörgésünk oka a stressz. Ha az ember betegségekkel fordul háziorvosához, kezelőjéhez, gyógyszerészéhez, szinte minden esetben azt mondják neki, a betegséged hátterében a sok feszültség áll.  

A stressz ma nagyon felkapott fogalom, s ezért aztán előfordulhat, hogy bajaink okán előbb kerülünk a pszichiáter kutató tekintetei elé, mint egy alapos kivizsgálásra, vagy egy önismereti tanácsadóhoz. Valóban, a stressz szinte minden betegség forrása, legfőbb tulajdonsága, hogy elsavasítja a szervezetet, s miként a savas eső is felemészti a legelőket, mezőket, úgy az ember ph egyensúlyzavara is tönkreteszi a szervezetet.

Vizsgálódj!
A stressz azonban nem maga a betegség, hanem egy válaszreakció, amely mentesíteni próbálja a szenvedő egyént. Egy felfokozott állapot, folyamatos várvédelem lelkünk, testünk körül.
 
A stressz fogalma gyakorlatilag több dolgot lefed, mint ahányat valóban okoz. Ha úgy érezzük, be vagyunk pörögve, nehéz napjaink vannak, "be vagyunk sózva", nem árt megvizsgálni érzéseinket, mert a háttérben több probléma is állhat.

1. A túlterhelődés:
A leggyakoribb stresszforma a túlterhelődésből kialakult feszültség. Ez a folytonos védelemmel, lelassult reakciókkal, viszont felfokozott idegállapottal írható le a legkönnyebben. Többnyire elég egy kiadós, több hetes, vagy hónapos pihenés ennek megszüntetésére. Legfőbb jele, hogy a kevéske szabadidőnkben, amikor épp nincs tennivalónk, nem tudunk magunkkal hirtelenjében mit kezdeni.
 
2. A vitaminhiányos állapot:
Gyakran táplálkozási, ásványianyag-háztartási, vitaminszint problémák állnak a stressz hátterében. Erre a stressztípusra jellemző lehet, hogy a pihenőidőszak sem tölti fel az egyént, a stressz a szervezetnek egyfajta követelőzéseként értelmezhető.
Legfontabb a C vitamin, B1 és főként B6 vitamin szint egyensúlyba hozása, de a magnézium szintet is ellenőriztetni és figyelni kell!
 
3. A tüzes, levegős embertípus és a hiperaktív tünetegyüttes:
Nagyon ritka eset, de olykor előfordul, hogy a stressz semmilyen módon nem tűnik el az adott egyénből, mert az személyes adottsága. Az ún. levegős, és tüzes egyének nagyon gyakran pörgősek, égnek, mozgékonyak nem képesek egy helyben ülni. Ilyenkor bár idegeskedőnek ítéljük őket, e mögött a viselkedés mögött valójában egy természetes mozgásigényt láthatunk, és egyetlen ellenszere, ha szabad, aktív elfoglaltságot találunk nekik, kevés kötöttséggel.
Ennek felfokozott válfaja a hiperaktív tünetegyüttes, amely gyakorlatilag nehéz életforma, de nem betegség. A hiperaktív személyek az átlagosnál több, olykor magukra is káros mennyiségű energia hatása alatt élnek, ennek legfőbb ellenszere a napi kiadós több órás testmozgás, és a könnyű, nem terhelő étkezés.

4. A betegségekre adott stresszreakció
Nem ritkán a stressz hátterében nem egyszerű kimerülés, hanem konkrét betegség áll. A leggyakrabban valamely átfogó szervrendszer betegsége, illetve betegségnek nem is minősíthető állapota. Gyakori ok a keringési nehézség, a bélproblémák, izomtónuszavarok, illetve migrénes, vagy akár agyi elváltozások kísérő tüneteként. Ha a stressz krónikusnak tűnik, nem árt mielőbb kivizsgáltatni. Sokszor a görcsös bélfolyamatok kísérőjelensége is. Ez a stressz valójában egy figyelemfelhívó jelenség, és a betegség kikezelésével, nagyon enyhe gyógyteák alkalmazásával könnyedén elmúlik.
 
5. A türelmetlenség, akadályoztatás
A türelmetlenség  az ötödik főbb csoport, ami stresszt válthat ki. Kezdetben inkább csak beindító, bemozgató érzésnek tűnik, de akadályoztatás hatására, pl. egy tinédzser gyermeknél, akinek órán kell ülnie, kialakulhat a valódi stressz, a korlátok, a beszabályozottság alakítja a negatív érzést bennünk. Ezt leginkább megelőzni lehet: neveléssel, világlátással, életmóddal- vagyis napi rendszerrel. Nagyon sok esetben a türelmetlenséget ésszel kell legyőzni, s egy idő után rutinná válik a nyugalom.

 

6.  Az önmegvalósítás terhe
Az utolsó kialakulási formája a stressz-jelenségnek a megvalósítási gondokból adódó feszültség.
Ilyenkor nem tisztán alapszinten vagyunk türelmetlenek, hanem átfogóan. Sokszor azt érezzük, elkéstünk, lemaradtunk valamiről, vagy nincs elég időnk élni. Ez a jelenség vezethet hiperaktivitáshoz is, de türelmetlenséghez is. Nagyon sokszor letargia kíséri, közben erős tettvágy is megjelenik a viselkedésben: összességében a mániás depresszióhoz hasonlatos állapot, de nem tükrözi a betegség minden jelenségét. Önismerettel, belső békével, a vallás és spiritualitás útjainak kiismerésével, szellemi szomj oltásával oldható.
 
A stressz tehát átfogó fogalom, kezelése viszont sok módon történhet, attól függően mi a kiváltó ok! Éppen ezért, mielőtt magunkat stresszesnek bélyegeznénk, ismerjük meg a valódi indokokat, s nevezzük azt nevén, hogy utána szelíd gyógymóddal a gyökerénél kezelhessük a problémát!
  
 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2672 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x