Meditálj! A lényeg a rendszeresség
Címlap / Psziché / Meditálj! A lényeg a rendszeresség

Meditálj! A lényeg a rendszeresség

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-02-04

Rengeteget lehet hallani mostanában a meditáció különböző gyakorlatairól, s egyre többen is fognak neki több-kevesebb sikerrel. A rendszeresség elvét követve, elég napi pár percet ezzel tölteni, áldásos hatása garantáltan nem marad el.  

A lényeg a rendszeresség
A rohanó, zaklatott, pattanásig feszült világunkban alig találunk néhány békés percet életünkben, pedig nagyon nagy szükségünk lenne lazításra, feltöltődésre. Sokan azzal érvelnek, hogy „nincs rá időm”, pedig amivel igazán foglalkozni szeretnénk, arra biztosan tudnánk szakítani néhány percet. Ha csak napi 5 percet be tudunk préselni napirendünkbe, már az is sokat segít. A legelfoglaltabb emberek is el tudnak vonulni a fürdőszobába, vagy magukra tudják csukni az ajtót ennyi időre. Ha nem, úgy érdemes felülvizsgálniuk saját életüket, és feltenni a kérdést: -Jogom van e nekem 5 perc szabadidőre? Miért vonom meg a feltöltődést és a pihenést önmagamtól?
Egy a lényeg: bármilyen rövid időt is töltünk meditációval, a rendszeresség a lényeg.

Nem cél a gondolatmentesség
A legtöbben arról panaszkodnak, hogy meditáció közben nem tudnak koncentrálni, elméjük visszakalandozik a megoldandó feladatokhoz, a gondokhoz, a problémákhoz. Sokan azt hiszik, hogy az agynak ilyenkor üresnek kell lennie, azaz semmire nem kell gondolni. Ez egyáltalán nem így van. A feladat az, hogy napi rutinunkból kilépve kellemes képeket, érzeteket, színeket vetítsünk magunk elé, melynek csak a fantázia szabhat határt. Mint általában minden új ismeretet, képességet, ezt is kitartó gyakorlás után sajátíthatjuk el. Kezdjük napi öt perccel, majd ez fokozatosan emelhető, de ha időnk nem engedi, maradhatunk az öt percnél.

Alkossunk saját meditációt
Sokszor a vezetett meditációt könnyebb követni, mikor nem saját gondolatainkra, hanem egy kívülről jövő hangra hagyatkozunk. Próbálkozhatunk saját hangunkkal is, így nem mások által kreált történeteket, képeket tudunk megélni.  Rögzítsük valamilyen hanghordozó segítségével egyedi, fantáziánk szülte meditációt, és azt hallgassuk meg.

Többen könnyebb
Ha nem egyedül élünk, társainkat, családtagjainkat is bevonhatjuk, a közösen végzett gyakorlat során az energiák összeadódnak, így sokkal hatásosabb. (A Barátok közt című népi televíziós opusz közös bámulása helyett különösen ajánlott.) Javítja a családi békét, nyugodt, kellemes hangulat lesz otthonunkban, és ha mindenki benne van, akkor senki nem érzi "cikinek".

Gyakorlati megvalósítás
Íme egy egyszerű minta gyakorlat:

  • Üljünk le kényelmesen,
  • Karjainkat lazítsuk el a combunkon,
  • Tenyerünket fordítsuk felfelé, hüvelyk- és középső ujjainkat érintsük össze
  • Egyenletesen, mélyen lélegezzünk, csak orron keresztül mind a be-, mind a kilégzésnél.
  • Ha el tudtunk csendesedni, szemünket hunyjuk le, majd képzeljük el, hogy egy gyönyörű ház vagy kastély lépcsőfokain lassan lépkedünk le: számoljuk lépteinket, 10-től visszafelé 1-ig, közben minden lépésnél mélyeket lélegzünk.
  • Majd egy erdei tisztáson -vagy más számunkra vonzó helyen - leülünk egy puha, fehér pokrócra, hófehér ruhában.
  • Képzeljük el, hogy belégzésnél fehér fény áramlik testünkbe, kilégzésnél pedig kileheljük testünkből minden félelmünket, terheinket, megszabadulunk tőlük oly módon, hogy a tisztás földjébe leheljük.
  • A lassú, mély légzést tízszer ismételjük, majd visszamegyünk a lépcsőn felfelé, ezúttal 1-től 10-ig számolunk.
  • Kinyitjuk szemeinket, hosszan elnyújtózunk, a nyújtózkodás közben is folytatjuk a lassú légzést.

Ha többen végezzük a gyakorlatot, elképzeljük, hogy egymásnak küldünk energiát. Természetesen lehet módosítani a helyszínt, mindenki megélheti az aggodalmaktól való megtisztulást az általa választott helyen, mely lehet minden alkalommal azonos, de az is ugyanolyan hatásos, ha mindig változik a helyszín.

Ha többen vagyunk, elmesélhetjük előtte egymásnak fantáziánkban született helyeket, és egy-egy alkalommal, mindenki ugyanarra a helyre ül, a lépcsőfokokról leérve. Fejleszti a kreativitást és az egymásra figyelés készségét is.

Hangsúlyozom, mert nem lehet elégszer ismételni: a lényeg a rendszeresség.
 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 10186 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x