Párhuzamos világok
Címlap / Psziché / Párhuzamos világok

Párhuzamos világok

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-21

Melyik lehetne az a szó, ami a legpontosabban leírja a huszonegyedik század hangulatát? Talán az elbizonytalanodás. Minden összekavarodott. Nincsenek már egyértelmű ideológiák.  

A szocializmusban, vagy a klasszikus kapitalizmusban pontosan megmondták, merre van az arra – korábban pedig a vallás adott biztos kapaszkodókat. Pár évtizeddel ezelőtt egy mozifilmben még egyértelmű volt, hogy ki a gonosz és ki a jó. Például egy westernfilmben a gonoszt könnyű volt felismerni arról, hogy csúnya, rosszul öltözött, dohányzik és nem néz a kamerába. A jó szép, egészséges és nyílt tekintetű, valamint mindig győz a végén. Véletlenül sem lehetett őket összetéveszteni. A mesékben a sárkány és a boszorka mindig gonosz volt, a tündér pedig mindig jóságos. Ezek az egyértelmű viszonyítási pontok még a mesékből is kihaltak: Süsü kedves, a keresztespók és az amúgy halálos mérgű vízipók bájos. Az ideológiai keveredés remek példája a Macskafogó II jellemző mondata: „akkor mi most kinek drukkolunk, Fritz?”

A kultúrák is keverednek, a vallások esetében pedig egyre jellemzőbb egyfajta kombinálódás.

Senki sem rökönyödik meg azon, hogy egy eredetileg katolikus valaki tibeti buddhista szerzetesi beavatást kap, vagy dervis-szertartásra megy – vasárnap pedig templomba. A családok határai a sok válás és újrakezdés miatt szintén egymásba mosódnak. Az országhatárok is fokozatosan megszűnnek.


Az emberek tehát egyre többször felteszik a kérdést: hová is tartozom?

Könyvek sokasága jelenik meg arról, hogy milyen az igazi férfi, még inkább az igazi nő, smink- és mozgás-tanfolyamokon kell tanulni a nő-séget, a kisbabát már nem is magától értetődően simogatja a mamája, hanem babamasszázsra viszi… A bizonytalanság a keresés óriási hullámát indította el. Rengetegen indulnak el szó szerint spirituális utazásra, amilyen mondjuk a Camino végigjárása. Ezek a helykereső, ideológia-kereső emberek jelennek meg tömegesen a keleti szertartásokon, a sikeres és nagyon magabiztos ezoterikus előadók zsúfolt termeiben, a „mesterkurzusokon”, beavatásokon – valamint a politikai nagygyűléseken. „Valaki mondja már meg, hogy ki vagyok én!” – idézhetném a mottót. És aki megmondja, biztos sikerre számíthat…

Mi születik még az általános elbizonytalanodásból?

Az emberek párhuzamos világokat hoznak létre. Ezeknek az a lényege, hogy legyenek stabil játékszabályok. A számítástechnika megteremtette a lehetőséget a Second Life” jellegű játékokhoz, ahol bárki lehet sárkány vagy sárkányölő, a reális és a virtuális személyiség gyakran összemosódik. Ezért kell olyan szabályt hozni, hogy „a játék során ne használj valódi fegyvert”!

A valóság-show is egy párhuzamos világ. Belelátunk mások virtuális életébe, ahol senki se tudja, hogy mi a valóság, és mit írtak meg a forgatókönyvírók.

 

A kiszámítható világ vágya teremtette meg a Mennyei Prófécia, vagy a Titok című könyv, tanfolyamok, illetve a Mi a csudát tudunk a világról film sikerét. Amikor a világban nem lehet kiszámítani a dolgokat, akkor mindig megnő az igény a varázslás iránt! Ez nem jelenti azt, hogy ne működhetne a mágia – ez egy varázsos bolygó, és a gondolat valóban teremt – mégis, ötven évvel ezelőtt még kiröhögték azt, aki ezzel jött (voltak egy páran pedig, főleg Amerikában). Nem azért, mert butaság – nem butaság -, hanem azért, mert egy kiszámítható korban a „dolgozz szorgalmasan, és sokra viszed” az elv. Ma a „varázsolj szorgalmasan, és a világ sokra visz téged” a jelszó.

Van azért ebben jó is.
A kultúrák találkozásából lepárlódhat valami lényegi eszencia. A vallások párbeszédéből tolerancia és megértés születik. A családi vagy vallási szabályok, parancsolatok helyébe léphet a közvetlen szeretet, mint szervező erő. A külső bizonytalanság lelki útkeresésre serkenthet, a „mi a csuda ez az egész itt?” kérdésre pedig értelmesebb választ is találhatunk, mint azt, hogy negyvenkettő (Galaxis útikalauz stopposoknak). A sok hamis próféta között valódi tanítók is nagyobb számban lehetnek. A válasz pedig a „ki vagyok én?” kérdésre egyértelműen belül, önmagunkban található – ezután kezdődik csak az igazi varázslat!
 
Kép: Martin Sattler / Unsplash
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 5895 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x