Jó barátok - neked van igazi?
Címlap / Psziché / Jó barátok - neked van igazi?

Jó barátok - neked van igazi?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-17

Sok olyan ember van, aki elmondhatja magáról: Igen! Van olyan barátom, akire mindig is számíthatok. Ám a kutatások szerint ez a szám fokozatosan csökken. Sokféle okkal magyarázzák, de a tények magukért beszélnek. Tudjuk, miért van szükség a barátokra?  

„Barát az, aki akkor is szeret, ha ismer!” – tartja a mondás. Vagyis az igazi barátok akkor is kitartanak mellettünk, amikor nehéz időszak van, amikor nem vagyunk népszerűek, vagy mikor segítségre szorulunk. Felnőtt kori, gyermekkori, idős kori és férfi-nő (fiú-lány) barátságok, melyek néha kiállják, néha pedig nem állják ki az idő próbáját… 

Haver – barát – cimbora

Kiből lesz barát, ki az, aki jó cimbora, és ki marad meg a haver kategóriában? Egyáltalán mitől lesz barát valakiből? Mitől kovácsolódik egy ismeretség barátsággá? Hiszen a legtöbben azt tartják, barátság felnőtt korban is kialakulhat, bár nehezebben, mint kisgyermek korban, de talán kevésbé is törékeny, mint a gyerekeknél. A felnőtt – jó esetben – képes maga dönteni. Kialakult szűrői vannak arra kiből lehet barát, ki lesz csak haver és ki maradjon a körön kívül. A gyerek azonban más szempontok alapján választ.


Barátaim – akiket pár perce ismerek

A gyerekek egyszerűen barátkoznak. Vagy nem barátkoznak. Játszótéren, óvodában, családi összejöveteleken, és mindenhol, ahol más gyerekek is vannak. Vannak régebbi barátságok, és vannak rövid idejűek, egy játék erejéig köttetett kapcsolatok. A gyerek még nem úgy szelektál, ahogy a felnőttek. (Bár érdemes lenne megtanulni ezt a nyitottságot, kinyílást tőlük, újra.) Ő még nem nézi, kin van márkás cipő, vagy ki jött drágább triciklivel a játszótérre. Ő azt szereti, aki kölcsönadja a bringát –akármilyen is legyen az – és akivel szövetségre lehet lépni, akire számítani lehet. Nos, a gyerekek értékrendje még nagyjából a helyén van.

A kamasz barátságok

Kamasz korra sajnos egyre több gyerek számol be arról, hogy nincsenek igazi barátai. Ez többek között annak is köszönhető, hogy megváltozott a társadalmi struktúra. Míg 15-20 évvel korábban egy óvodából azonos iskolába, majd esetleg középfokú intézménybe mentek a gyerekek, ma akár több intézményt is kipróbálhatnak. A családok költözködnek, akár más városba, az ország és a világ másik felébe kerülhetnek. A gyerekeknek mindenhol új ismeretségeket kell kötniük, és a nyomás sokkal erősebb. A szülők néha fel sem fogják, mi az, amitől a gyermeket elvágnak ezzel: A valódi, őszintén megélt barátság megélésének esélyét. 

 
 
A jó barát akkor jön, mikor mindenki megy

A kamaszkor előtt, vagy az érett felnőttkorban – ritkán! – kialakuló valódi barátságokra az jellemző, hogy kiállják azokat a próbákat, amik az életben adódnak. A kisgyermekkorban kötött barátságok, ha felnőtt korig kitartanak, sokszor működnek férfi és nő között, míg a kamaszként, vagy az után kötött barátságok esetében ez nagyon-nagyon ritkán sikerül.

A média sugallata és a valóság

Ugye emlékeztek a Jó barátok filmsorozatra, ami szédületesen sikeres volt? Vagy a Merlose Place sorozatra? Az alap kotta egyszerű – mindenki mindenkivel kavar egy ideig, néha összevesznek, majd kibékülnek, és minden megy a maga útján. A valóságban ezek a kibékülések, összeveszések, na meg a mindenki mindenkivel elv nem a barátok közt, hanem inkább a haverok, jó ismerősök között lehetséges. A valódi barátságban elképzelhetetlen, hogy igazi barátok így bánjanak egymással. Ám abból lehet haverságból font barátság, ha képesek egy ilyen konfliktust megbeszélni, feloldani, átértékelni és ezzel együtt továbbra is barátok - most már igazából azok - maradnak. 

Kép: Gracini Studios / Pixabay
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 14394 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x